Gradbeništvo - fasada in cokl

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Seveda. Ko smo delali fasado na stari hiši, sem zahteval brez zoba, vse v isti liniji in v isti barvi.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.786
6.461
113
Seveda... Brez zoba in cokl ima enak zaključni sloj, tako da je fasada lahko tudi enake barve kot višje.

Je pa izolacija druga. Do najmanj pol metra nad zemljo mora biti stirodur (ali vsaj stirocokl). Potem pa, ce je enake debeline, barvas po zelji. Mi sicer imamo cokl v temenjsem odtenku, ampak na ne meji med izolacijama, ampak zgolj ene 30cm nad zemljo.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.544
325
83
Kras
www.mtl.si
Tudi jaz sem se odločil za fasado brez cokla in to ni težava.
Je pa izolacija druga. Do najmanj pol metra nad zemljo mora biti stirodur (ali vsaj stirocokl).
Zakaj pa je stirodur boljši kot stirocokl?
Mi namreč čez 14 dni začnejo polagati Neocokl (lambda 0,31), pa me zanima zakaj bi bil stirodur boljši.
Sam sem spodaj dal še Mapelastik, da mi slučajno ne bi vleklo vlage po steni navzgor...

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.786
6.461
113
Aja... Stiropor nima funkcije hidroizolacije. Absolutno mora biti HI spodaj pol metra nad tlemi.

• Všeč mi je
Reactions: mtl

luka51

Guru
16. avg 2007
14.391
5.673
113
Stiropor expandiran polistiren. Polno odprtih votlinic. Spije vodo.
stirodur extrudiran polistiren. Zaprte votlinice. Ne pije vode.

koli9999

Zelenc'
1. okt 2014
26
4
3
Baumit ima podobnega. Mene pa zanima nekaj drugega, izbrati moram zaključni sloj. Kaj priporočate; silikatni ali silikonski?

V Baumitovem opisu ne vidim nekih razlik, le da je silikatni primeren za obnove (to je verjetno mišljeno brez izolacije?). Oba, tako silikonski kot silikatni naj bi bila oba paropropustna ter vodoodbojna... Torej kakšna je pravzaprav razlika?

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.544
325
83
Kras
www.mtl.si
Meni so čisto vsi priporočali SilikonTop. Nisem dobil dokončnega odgovora zakaj, če ga želiš, pokliči na Baumit. Imajo tel. št. tehničnega kontakt in so zelo dobri. Vsaj moje izkušnje za druge zadeve so zelo pozitivne. Lahko jim pa tudi na mail napišeš in odgovorijo promptno.
Pa napiši še tukaj odgovor ;).

Recimo Weber ima silikon-silikat, ki jo priporočajo.

PS: Ne pozabi, da k zaključnemu sloju dodaš AP (AntiPilz) dodatek, je majhno doplačilo, naj bi pa bil bolj odporen proti plesni. ;) Moraš posebej omenit in potem že oni to vmešajo zraven. Kako veš, da je res? Na kantah z barvo/zaključnim slojem piše zraven AP.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.544
325
83
Kras
www.mtl.si
Pa še ena zadeva, če hočeš stvari zakomplicirati :evil: . Baje je sedaj v Nemčiji to že standard. Mi je pa to priporočal en izvajalec, ki dela fasade gor.
Med armirnim in zaključnim slojem je fajn, da pri stiku cokla s tlemi, dodatno zatesniš/zaščitiš armirni sloj z nekim dodatkom. Jaz sem potem dal tam Baumit Flexprotect in sicer 10+cm gor po fasadi in 10cm po tleh.
https://baumit.si/proizvodi/kompone...ki-2/baumit-flexprotect-sockelschutz-flexibel
Mojemu fasaderju se je to zdelo čisto brez veze, tako da sem potem sam dal 2 sloja po 1mm. Sem se bal, da bo vidna črta, vendar je potem zaključni sloj vse pokril in ni nič vidno :).
S tem preprečiš, da bi šla vlaga gor po zaključnem sloju in stiroporju.
Baumit Flexprotect.jpg

koli9999

Zelenc'
1. okt 2014
26
4
3
Poklical;

SilikatTop je najmanj priporočen. StarTop in SilikonTop sta na podobnih osnovah, le da naj bi bil StarTop nadgradnja zaradi strukture. Oba imata noter AP, pri obeh pa lahko še dodaš extra AP da prideš do zakonsko dovoljenih količin biocidov.

Torej top of the top je torej StarTop z dodatkom AP.

• Všeč mi je

koli9999

Zelenc'
1. okt 2014
26
4
3
Nova generacija silikonskih ometov, s posebnim funkcionalni polnilnim, se imenuje Baumit StarTop. Površina zaključnega sloja ima podobno strukturo kot korala ‒ veliko površino z veliko drobnih votlin in por. Vlaga se zato hitro in enakomerno razprši po površini, kar omogoča hitrejše sušenje površine. Ta učinek zagotavlja suho površino v megli ali celo po deževnem vremenu. Zato je zmanjšano tveganje za razvoj plesni in alg na površini fasade. Eden izmed sicer naravnih pojavov na fasadi so že omenjene plesni in alge. Čeprav fasada še vedno izpolnjuje svojo funkcijo, pojav mikroorganizmov kazi izgled stavbe.

• Všeč mi je

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.039
2.426
113
Zakaj pa na hitro? Jaz jo perem enkrat letno ali na dve leti, pa nič na hitro, ampak pošteno, da je "ko nova".

22. jul 2007
13.393
1.647
113
124
Pa še ena zadeva, če hočeš stvari zakomplicirati :evil: . Baje je sedaj v Nemčiji to že standard. Mi je pa to priporočal en izvajalec, ki dela fasade gor.
Med armirnim in zaključnim slojem je fajn, da pri stiku cokla s tlemi, dodatno zatesniš/zaščitiš armirni sloj z nekim dodatkom. Jaz sem potem dal tam Baumit Flexprotect in sicer 10+cm gor po fasadi in 10cm po tleh.
https://baumit.si/proizvodi/kompone...ki-2/baumit-flexprotect-sockelschutz-flexibel
Mojemu fasaderju se je to zdelo čisto brez veze, tako da sem potem sam dal 2 sloja po 1mm. Sem se bal, da bo vidna črta, vendar je potem zaključni sloj vse pokril in ni nič vidno :).
S tem preprečiš, da bi šla vlaga gor po zaključnem sloju in stiroporju.
Poglej priponko 94266
Btw, zakaj si pa zaščitil z krep trakom okoli, če je pa zaključni sloj vse potem prekril?

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.544
325
83
Kras
www.mtl.si
Zato ker nisem vedel, če bo vidno ali ne, torej če bo zaključni sloj vse prekril.
Hkrati je možno recimo, da bi bila razlika v odtenku zaključnega sloja, ker tam spodaj ne bi potegnilo toliko vlage noter. Ali pa bi je več.
In je potem vsekakor lepše, če je vidna ravna črta, kot vse napacano naokoli ;).

• Všeč mi je
Reactions: WeWatchingYou