Gorništvo, alpinizem

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Kakor hočeš, jaz sem ga samo opozoril. Na poledenelih pobočjih se nikakor ne sme uporabljati samo derez brez cepina.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ja se strinjam, samo v sredogorskih hribčih ti čisto nič ne pomaga. Visokogorje je pa druga zgodba. Pa še tukaj je ponekod vprašljivo. Recimo če se omejim na normalen zimski dostop na Kredarico, ti cepin prav pride samo na delu Kalvarija, drugače pa ne vem, kaj bi počel z njim nižje doli proti Krmi. Brez derez pa pogosto ne gre skoraj vse do dna Krme.

Še enkrat: a bi šel na Šmarno s cepinom? Ker me prav zanima, kaj bi počel z njim.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Za turistične ture, so derezice:

254_derezice02.jpg

Ki ti odlično preprečujejo zdrs na poledenelem terenu, obenem pa ni nobene potrebe po cepinu, saj te bo v primeru padca ustavilo prvo drevo in/ali neshojen sneg ob robu poti. Dereze (in cepin) so v takšnih primerih kvečjemu nevarne, ker se hodi v večjih skupinah in mirno koga ob padcu pritegneš s cepinom ali nagaziš z derezami. Poleg tega se je hoji z derezami potrebno privaditi. Sam imam konkretne luknje v enih gamašah ravno iz tega razloga.

Za visoko sredogorje in visokogorje, kjer je imaš opravka z velikimi ploščami poledenelega snega, ki se pogosto končujejo v kakšnih previsih, pa so OBVEZNE resne dereze IN cepin (ker brez njega se ne boš ustavil prej, kot v dolini).

602_02.jpg

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Za visoko sredogorje in visokogorje, kjer je imaš opravka z velikimi ploščami poledenelega snega, ki se pogosto končujejo v kakšnih previsih, pa soOBVEZNE resne dereze IN cepin (ker brez njega se ne boš ustavil prej, kot v dolini).

602_02.jpg

Poleg nakupa obvezno še na tečaj pravilne uporabe!

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Sicer sem ze pisal v mali oglasih, ampak ker je tema primerna, bi ponovil se tukaj. Ce ima kdo ali poznate koga, ki ne potrebuje vec nahrbtnika za nosenje otroka, nekaj v stilu Deuter kid comfort II, max. do 100Eur.

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Za splomadi in poleti pa že imava spisek za 2tisočake.

Jaz si jih ne delam 1 dan prej pogledam na hribi.net in se odločim, kam bom šel. Čeprav tja do Kranjske gore oz. Bohinja mam kar daleč medtem, ko kakšne Kamniške pa ni tako daleč.
Bom pa letos šel sigurno na Ojstrico (ponovno lansko leto samo do Male Ojstrice), Planjavo ali Brano vrjetno Brano, potem Grintovec ga gledam že vse življenje, Košuta, Vrtača, Kepa, še enkrat Golica, Viševnik-Tošč, Triglav letos 100% (se že dogovarjamo, če dogovora ne bo grem SAM), Vogel, Krn...++++odvisno je vse od časa in vremena.

iverson

Pripravnik
4. okt 2007
611
0
16
Kamniško Savinjske Alpe
Da se pofočkam. Zdej je končno dovolj snega da so vse grape lepo zalite tko da navali narod. Čeprav mi je poleti lepše, teči na Grintovec ali Skuto ter Kalški greben je nekaj najlepšega...

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.017
10.760
113
kod Džej-Zija
Če je to res, bi moral pa ponoči konkretno pomrzniti ta sneg in bi dobil taboljši snežni led. Vsaj na gore-ljudje zgleda, da ljudje že pošteno plezajo grape.

iverson

Pripravnik
4. okt 2007
611
0
16
Kamniško Savinjske Alpe
Jah, na Primožu če lahko primerjam, se je na poti nardila taka podlaga zmrnjenga smega, da je trdno ko skala. Potem lahko sklepam, da bi bila tudi Bobnarjeva OK, čeprav južna stran, ter večji naklon, dodata tudi nekaj svojega...

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
haha tko kot lani. Vsi so kao plezali bobnarja, pol sva pa s kolegom prišla spodi je pa bla gaz ampak pred vsakim večjim skokom je šla gaz v desno v gozd pa po bukvah na vrh. Potem pa spet v smer itd... Ko pa sva midva plezala čez strme dele pa vse deviško.

A splezali so jo pa kr vsi tist vikend prej...
smile-1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Nikoli ne hodi z derezami brez cepina!
Boš na Šmarno ali pa Veliko planino hodil s cepinom?

jaz hodim...
tongue-1.gif
ampak ostaja pripet na ruzak...je pa zelo uporaben, če z avtom obtičiš v snegu ali pa če kak cucek preveč skače okoli tebe...