Gorništvo, alpinizem

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Živjo

Je še kdo tukaj, tako zagrizen gornik, kot jaz.
Nisem mogu zdržat do spomladi, tako, da sem jo krenil včeraj , kar na Kamniško sedlo, ko je bil tako zelo lep vreme. Moram rečt, da nas je bilo, kar nekaj ta dan gor, koča je bila odprta, snega pa ravno prav, mimogrede nazaj pa pravo doživetje, hitra hoja in zabavno drsanje.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Meni je pozimi v hribih najlepše. Mir, neskončna belina, "zašvicaš se ne ful"...

Je pa precej bolj nevarno kot poleti, vendar se lahko, če izbiraš primerne ture (neplazovit teren, ugodne snežne razmere, paziš na krajši dan) in si primerno opremljen (pač klasična zimska oprema, minus dereze, cepin, žolna in sonda, če greš res na easy), temu povsem izogneš.

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Ja jest sem šel včeraj v trenirki in pulijo in gojzarjih + palice na sedlo, drugi so bli oblečeni, kot eskimi, ampak sem mel pa tud dodatna oblačila poleg in hrano. Sem bil pa edini, ki ni mel gamaš, dereze pa je mel samo eden.
Pri meni je mal drugačen pristop do hribov, z VELIKO željo grem v hribe medtem, ko nekateri samo za krajšanje dneva. Jaz rad uživam v tišini nekje bogom za hrbtom sicer na poti na sedlo to težko doživiš, amapk drugje pa se da.
Sem pa štartal iz Kam.Bistrice no ja ne sam je bil še brat poleg, sam sva pa hodil skoraj skoz.

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Jah... če si imel rezervna oblačila s sabo, si bil za na sedlo čisto ok opremljen. Verjamem pa, da si bil malo atrakcija.
wink-1.gif

Gamaše si pa le nabavi... kakorhitro nagaziš v kakšen snežni zamet, si neznansko vesel, da si jih dal gor. Obvezno GTX, v plastiki se potiš kot konj in so potem skoraj boljše štrikane od babice.

Jaz, če ni vetra, tudi pozimi hodim navzgor v kratkih rokavih tam nekje do ledišča. Če imaš konkreten tempo, tako ali tako ni težav glede toplote, edino izpostavljene dele (prste in ušesa) je fino zaščititi z rokavicami in kapo.

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Ampak oprema pa je draga, da te glava boli.
Brat je ravno predkratkim naročil oprem za 600 evrov (plezalno)

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Meni je iz Kamniške bistrice oz. Konca zalo všeč čez Žmavčarje do bivaka pod Skuto. Letos pozimi sem šel že dvakrat, obakrat ni bilo žive duše, ko se že pritožuješ, da je kamniško sedlo obljudeno. Sam hodim v gore samo pozimi, ravno zaradi miru.
Prejšnja tura je bila Rudnega polja, čez Jezerca na V. draški vrh in potem spet čez Jezerca na Viševnik in nazaj na Rudno polje. 10 ur gaženja po snegu do kolen... ampak se je splačalo.
smile-1.gif

Jernej, da bi te enkrat okrog uh, ko si dal link do tehle Iglujevih popustov. Ravno pred novim letom sem dal za čevlje 210€, zdaj so pa 125
jezen.gif

gufy

Pripravnik
11. apr 2009
620
18
18
Citat:
Uporabnik jaka6 pravi:
Jaz čakam če bodo kej slapovi zmrznili.

zapelji se do malte (maltatal). slabih 200km iz ljubljane, če grejo 4 niti ni tak strošek tudi za en dan. slapov pa malo morje, zaenkrat maš vsaj za 3 dni dela skupej. če bo še kej mraz zategnil pa sploh juhuhu

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Sorry...
smirk-1.gif

Jaz tudi čevlje gledam. Samo tuhtam, če je smiseln nakup trdih čevljev za 200+ EUR ali naj ostanem pri polavtomatskih derezah. Na zadnje so mi La Sportivini trdi čevlji za 400 EUR (Nuptse) razpadli po parih turah in sem, čeprav sem dobil denar nazaj, precej v dvomih, kaj in če naj sploh vzamem.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Meni Garmont čevlji držijo in držijo (pa so za avtomatske dereze), čeprav sem imel sprva probleme z žulji. Če bo šlo po planih, bodo drugo leto videli Kilimandžaro.
cheer.gif

pardon, letos.
evil.gif

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Boš moral pa imeti kar srečo, da boš videl sneg na Kiliju. Dereze pa lahko skoraj zagotovo pustiš doma
smirk-1.gif
.

Sicer pa en velik
zmaga.gif
za takšen vzpon. One of the Seven Summits . Pazi, da boš dobro aklimatiziran. Počasi in po pameti... zadnji dan pa do konca.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
tut jst sem sedaj že lanskega oktobra nazaj prebudil mojo strats po hribolazništvu. Hvalabogu mi je še mojo ratalo upelat v to.
Sedaj hodiva bolj nižinske, da si nabereva kondcije in izkušnje. Pa dereze in cepin so kr dragi dodatki. Zadnje dni v decembru sva bila na Kamniškem vrhu in Kopitniku. Za splomadi in poleti pa že imava spisek za 2tisočake.

Kje v Lj pa imajo veliko izbiro pohodniških čevljev? Bil sem v igluju, gigašport, pohodnik, hervis, pa še par v btc kompleksu.
A Salomon v hervisu ali pa WolfSkin v gigašportu so ok za žensko?
Kaj je boljš; samo usnje, al tekstilni?

Bi se pa priporočal za kak spisek slo hribov, ki so kljub snegu še vedno dovolj varni, da ne rabim derez in cepina. Gamaše imava.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik garner pravi:
Ja jest sem šel včeraj v trenirki in pulijo in gojzarjih + palice na sedlo, drugi so bli oblečeni, kot eskimi, ampak sem mel pa tud dodatna oblačila poleg in hrano. Sem bil pa edini, ki ni mel gamaš, dereze pa je mel samo eden.
Pri meni je mal drugačen pristop do hribov, z VELIKO željo grem v hribe medtem, ko nekateri samo za krajšanje dneva. Jaz rad uživam v tišini nekje bogom za hrbtom sicer na poti na sedlo to težko doživiš, amapk drugje pa se da.
Sem pa štartal iz Kam.Bistrice no ja ne sam je bil še brat poleg, sam sva pa hodil skoraj skoz.

a tko kot reinhold pa günther????
confused-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Bi se pa priporočal za kak spisek slo hribov, ki so kljub snegu še vedno dovolj varni, da ne rabim derez in cepina. Gamaše imava.
Če je poledenelo, rabiš dereze že za Šmarno goro, zato brez njih ni pametno hoditi v hribe. Sicer je pa spisek dolg, načeloma je primerno vsako sredogorje, ki je po padavinah kmalu shojeno, pa tudi v Alpe se lahko podaš, recimo Velika Planina, Kriška gora, Komna, Blejska koča nad Pokljuko (in mogoče naprej na Debelo peč), ampak kot pravim, brez derez nikamor v zasnežene hribe. Dovolj je en zdrs na poledenelem snegu in že greš na britof. Tako je nekdo prejšno zimo zdrsnil pod Veliko planino v nepovrat, čeprav je tisti del drugače čisto enostaven (lažji od Šmarne gore).

Sicer pa dereze (in cepin niso dragi). Recimo šestzobe dereze, čisto primerne za našteto sredogorje (pa tudi na Debeli peči sem bil z njimi) koštajo toliko kot en dan smučanja na Krvavcu. Konkretne dvanajstzobe (ne-avtomatske) pa kot dva dni smučanja na Krvavcu. Vendar dereze ob primernem vzdrževanju trajajo leta in leta. Dober cepin pa tudi dobiš za okoli 50 evrov, ki ga imaš tudi za vedno, če se ti ambicije ne povečajo.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Pa ne kupovat cepinov in derez v Hevisih in Gigašportih, pojdi raje v Iglu Sport, Pohodnika in podobne, tam vsaj svetovat znajo. Tavelike trgovine imajo pri teh izdelkih včasih neverjetne cene za povprečno kvaliteto, o kakem svetovanju pa raje ne bi.

Drugače pa so za nezahtevne snežne pohode dobre tudi verige za čevlje, ki pridejo prav tudi pri kakem zelo tankem ledu, kjer taprave dereze bolj uničuješ kot pa da bi koristile:
http://www.veriga-lesce.si/dereze-za-cevlje/

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Meni Garmont čevlji držijo in držijo (pa so za avtomatske dereze), čeprav sem imel sprva probleme z žulji. Če bo šlo po planih, bodo drugo leto videli Kilimandžaro.
cheer.gif

pardon, letos.
evil.gif

Jaz sem tudi zelo zadovoljen z Garmont-om. Šele po 6 letih so začeli čisto majčkeno puščati vodo pa tudi podplat je že švoh. Zato ostajam pri tej znamki dokler me ne bo razočarala...

Fusion, ne pozabi, da so lahko dereze nevarna reč. Nikoli ne hodi z derezami brez cepina!