Google Adsense (oglasi), Amazon Affiliate povezave in DDV-O (vaše izkušnje)

Stomps

Zelenc'
10. apr 2023
13
2
3
Pozdravljeni,

prosil bi vas za pomoč. Sem “popoldanski” s.p., normiranec, atipični zavezanec.

Zanima me primer, da na svoji spletni strani gostim Google oglase in Amazon affiliate povezave. Obe podjetji mi nakažeta zaslužek (obe nakažeta iz države članice EU).

Izdam račun za prejeto nakazilo, dodam ustrezno klavzulo, izpolnim DDV-O (polje 12) in RP-O. Ali moram v tem primeru obračunati 22% DDV od prejetega nakazila in ta znesek vpisati v obrazec DDV-O?

Berem namreč tudi o tem: "Pozorni pa morate biti, če boste prejemali storitve iz EU, saj morate za račune iz EU obračunati in plačati DDV v Sloveniji."

Jaz nudenje prostora za oglase in affiliate povezave ne razumem kot prejemanje storitve iz EU. Podjetje meni ne izda računa, izdam mu ga jaz.

Toliko različnih tolmačenj, da sem zmeden.

Hvala za odgovor.

Poznavalec

Zelenc'
23. jan 2008
7
1
3

1. Račun, ki ga izdaš Googlu/Amazonu​

• Zaračunaš samo neto znesek, ki ga prejmeš na račun.
  • Na račun obvezno dodaj oba ID-ja za DDV (tvoj in od naročnika) + klavzulo v slogu:
    »Obdavčitev po 1. točki 1. odst. 25. čl. ZDDV-1 (Article 44, Directive 2006/112/EC) – reverse charge, DDV = 0 €.«

2. DDV-O in RP-O​

ObrazecPoljeKaj vnesešZnesek DDV
DDV-O12Vrednost računa0 €
RP-OA6Ista vrednost0 €

Ker gre za B2B izvoz storitve v EU, v Sloveniji DDV-ja ne obračunaš.

3. Knjigovodstvo (normiranec)​

Prihodke vodiš v evidenci prihodkov, odhodkov ne potrebuješ dokazovati. V letni DohDej se upoštevajo v celoti, nato se prizna 80 % normiranih stroškov (ostane ti efektivno 20 % osnove za dohodnino).

4. Pazljivost pri obratni smeri​

Če bi kdaj kupoval oglaševanje (npr. Google Ads), si takrat TI prejemnik storitve iz EU:
  • Račun partnerja preneseš v polje 31/32 DDV-O,
  • samoobdavčiš z 22 % in (kot atipični) ta DDV plačaš brez odbitka.

5. Limit 50 000 €​

Ta meja velja le za prehod v polni DDV režim pri domačih dobavah. Pri izvozu storitev lahko mirno presežeš 50 k, dokler doma ne zaračunavaš DDV-ja.