goljufija pri internetni prodaji - pravna podlaga

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
In splošni pogoji niso nad zakonom ...

Točno tako!

ampak vsi alter podjetniki in kvazi strokovnjaki mislijo, da so nad zakonom in pametnejši od Vseveda na Mobisuxu

Torej zakon pravi, da je treba doplačati razliko in namakati trgovca v Ljubljanico? Svašta. Daj link no.

Pokaži mi kdaj sem to rekel? Če ugotoviš da nisem tega rekel se mi prosim opraviči.

Ti mi pokaži, kje v zakonu piše, da je treba doplačati ceno do izdelka pri drugem trgovcu. Ti, ki nisi kvazi strokovnjak in ki si prvi žalil. Pa lahko še linkaš kako bilanco tvojega podjetja, ko si že ravno v akciji.

Zdaj bi že vsak, ki je zavestno naročil artikel, ki ga itak ni bilo na zalogi, verjetno špekulativno, zaradi kake neosvežene cene, tu galamil in vlekel vse skupaj do sodišča EU. Tipično.

ti , spodaj si preberi (ali pa prosi očija ali mamico da ti prebereta) kaj sem dejansko napisal potem pa še enkrat poglej česa me obtožuješ ti. Kmetavzar zarukan. Sori ampak si zaslužiš to, pa še kakšno okoli betice.

Kar se tiče bilance mojega podjetja je pa taka, da sem pred letom dni z lahkoto dobil stanovanjski kredit na banki, kot s.p. in to v času gospodarske krize ko se banke otepajo dajat kredit s.p.jem ....oziroma če ti poenostavim stavek: moja bilanca je čisto lepa.

Citat:
Uporabnik yahel pravi:
pa kaj ste vsi tako sovražno nastrojeni? Jst mu dam pa prav, z izjemo tega, da bi mu moral doplačati razliko do cene drugega prodajalca (ta zahteva je res mimo). Vse ostalo ima pa prav.. Gre se za princip. In gre se za to, da je bil on zaradi tega 1 mesec brez tega izdelka, ker je denar namenjen za ta izdelek šel k temu prodajalcu, ki si je verjetno samo zdravil svoje likvidnostne težave.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
108
63
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Glej, tip ima na voljo tržni inšpektorat, svetovanje potrošnikom (ministrstvo za gospodarstvo) ali recimo zvezo potrošnikov. To so inštitucije, ki mu bodo pomagale najti pravno podlago za njegove zahteve.

Če pa je model rinil v težave, ker se je (kljub temu, da izdelka ni bilo na zalogi) odločal zgolj na podlagi (najnižje) cene, mu pa v tolažbo lahko povem, da "trg za vse poskrbi" in zanj je ravnokar.

"Tip" je vprasal ravno to koga in kaj ima na voljo in kaksno pravno podlago ima?

Gre za tehnicen artikel .

Ne gre za nobeno visjo silo - razumel bi da zgori Canonova tovarna in mi ne morejo dostaviti tocno izbranega Canononvega fotoaparata. Artikel je se vedno na trgu, pri drugih prodajalcih, ki se niso hvalili z najnizjo ceno.

Mislim, da sem bil se prijazen, ker sem od njih najprej zahteval, da mi dostavijo artikel, sele ko so rekli da ga oni ne morejo, sem prosil za razliko do cene pri drugem prodajalcu.

Ce grem na Dunaj, lahko kupim letalsko karto pri Austrianu ali pri Adrii. Ce mi eden od njiju odpove let, se vedno lahko zahtevam da me spravijo na destinacijo - Morda mora pa Adria kupiti karto pri Austrianu ali pa me peljati preko Munchna, pa mora Adria nositi stroske tega.

KKK

Pripravnik
18. maj 2009
897
0
16
Zelo verjetno si z nakupom tudi potrdil, da se strinjaš s splošnimi pogoji prodajalca, ki pa si jih seveda nisi prebral vnaprej. Tak da mislim, da mu nič ne moreš s to razliko, niti, da ima tvoj denar 30 dni. Sicer pa take stvari, ki so obvezne za prodajalce pri prodaji na daljavo, pišejo v zakonu o varstvu potrošnikov.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
In splošni pogoji niso nad zakonom ...

Točno tako!

ampak vsi alter podjetniki in kvazi strokovnjaki mislijo, da so nad zakonom in pametnejši od Vseveda na Mobisuxu

Torej zakon pravi, da je treba doplačati razliko in namakati trgovca v Ljubljanico? Svašta. Daj link no.

Seveda ne, Govori pa kaj o rokih, avansih, obrestih ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik KKK pravi:
Zelo verjetno si z nakupom tudi potrdil, da se strinjaš s splošnimi pogoji prodajalca, ki pa si jih seveda nisi prebral vnaprej.

Še 1x: splošni pogoji niso nad zakonom. Lahko se 100x strinjaš z njimi, ampak če je v njih kaj, kar ni v skladu z zakonom, tako določilo pač ne velja.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
ksz

Prosim, če se lahko normalno pogovarjate in ne žalite eden drugega..!!!!
V nasprotnem primeru bom temo zaklenil.

Še moje mnenje. V Sloveniji ti je v tem primeru dolžan plačati obresti za avans. Kako je v tujinji ne vem. Druge možnosti, da bi npr plačali razliko do drugega najceneješega pa sigurno ni. In to razmišljanje je res malo naverjetno, kaj se vse spomnite.

lp

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
108
63
Zakonite zamudne obresti (glede na izracun banke slovenije) bi za ta cas ko prodajalec vrti moj denar (ga se ni vrnil) znesle vec kot je cena izdelka iz Nemcije z postnino. Govorimo o 1800 Eur.

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Citat:
Uporabnik Primzi pravi:
Zakonite zamudne obresti (glede na izracun banke slovenije) bi za ta cas ko prodajalec vrti moj denar (ga se ni vrnil) znesle vec kot je cena izdelka iz Nemcije z postnino. Govorimo o 1800 Eur.

heh, kot sem rekel, možakar si zdravi svoje likvidnostne težave... upam da boš še videl svoj denar po normalni poti, ker to je malo visok znesek. Bi pa jaz popizdil in zagrozil z inšpekcijo že po 2 tednih čakanja, ne šele po enem mesecu.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.474
1.847
113
na temni strani lune
Citat:
Uporabnik Primzi pravi:

Obresti za en mesec za tvoj znesek bi znašale 7,3€. Povzeto po BS po trenutno veljavni zamudni obrestni meri.

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
obresti gor ali dol, pri takem znesku bi bil jaz zaskrbljen glede na to da "ne more" dobaviti plačane robe...verjetno je ne more niti nabaviti, račune pa že blokirane.

Ampak povprečnemu vrlemu alterjevcu ni to nič takega če za en mesec ostane brez take vsote in se mu zdi izpod časti zahtevat vsaj obresti.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.474
1.847
113
na temni strani lune
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
obresti gor ali dol, pri takem znesku bi bil jaz zaskrbljen glede na to da "ne more" dobaviti plačane robe...verjetno je ne more niti nabaviti, račune pa že blokirane.

Ampak povprečnemu vrlemu alterjevcu ni to nič takega če za en mesec ostane brez take vsote in se mu zdi izpod časti zahtevat vsaj obresti.

Sicer je v prvem postu avtor napisal, da je bil seznanjen z tem da izdelka ni na zalogi (moje razumevanje teksta).

Pa tudi če odkartaš 1800€ na prvo žogo brez preverbe prodajalca, dobavljivosti, feedbackov in mnenj na internetu in imaš v vidu samo najnižjo ceno (če je prenizka je tu še en razlog za skrb več), si si skorajda sam kriv za mineštro v kateri se kuhaš.

Sicer pa želim avtorju teme, da čimprej in čimugodneje reši nastalo situacijo.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.575
9.810
113
40
MB
saj to je glih to, je želel v štartu prišparat 1 €
grin1.gif

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.195
701
113
Citat:
Uporabnik Primzi pravi:

Hm, nič več mi ni jasno. Enkrat praviš da ti je denar vrnil, enkrat da ti ga še ni. Pa tudi ... menda si dobil ob naročilu nek predračun? Kaj ti je pisalo na njem glede dobave? 1800€ ti menda niso trgali s kreditne kartice, razen če imaš tako visok limit?
Zdaj, glede cene pa ne vem. Lahko da so šle nabavne cene gor. Za kar nekaj izdelkov vem da so šle cene precej gor zadnji mesec,
Tudi ne vem in ne verjamem, da se v takem primeru lahko zahtevajo zamudne obresti. Mogoče navadne, kaj več pa vprašanje. Mogoče po obljubljenem datumu dobave, če bi prodajalec namerno "držal" denar. Jaz osebno bi v tem primeru takoj ko je bla jasna situacija ( predpostavimo da sta šla oba v posel z najboljšimi nameni) kontaktiral prodajalca in se pač jasno dogovoril kaj in kako. Čakanje na robo ali pač takojšnje vračilo denarja. Tak pisni odgovor/dogovor bi bila dobra osnova za naprej, zdaj ima pa vsak svojo zgodbo.

slvn

Fizikalc
19. dec 2007
1.570
2
38
Cudna zgodba ja. Najprej sem zastopil, da izdelek ni bil na zalogi in da je narocnik to vedel, potem baje tega ni prej vedel. Po enem mesecu naj bi dobil denar nazaj, zahteval je pa se razliko do cene pri konkurenci in (ali vsaj) obresti za ta mesec.

Sedaj naj denarja se ne bi dobil in od vsega tega je ocitno minilo ze toliko casa, da se je obresti nabralo ze za cel izdelek s postnino vred iz Nemcije
confused-1.gif

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
108
63
Pojasnilo:

Na njihovi strani je pisalo: dobava 5-10 dni, ne da izdelka sploh nimajo.

Ravno zaradi tega sem pa dvignil limit na kartici.

Denar naj bi prisel nazaj v roku 8 dni - to je pisalo v njihovem mailu - torej do konca tega tedna.

Me zanima kako se bo razpletlo.

Zamudne obresti so trenutno 9%, to znese 18 Eur za sest tednov.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
In zakaj točno biti od prvega dne pripadale zamudne obresti? Če bi ga dobil čez 10 dni, bi ti za 10 dni tudi pripadale zamudne obresti?

sanco

Fizikalc
19. jul 2007
1.201
8
38
41
Jst sem naročil nek del v Nemčiji. Obvestili so me dela nimajo na zalogi in je potrebno počakat 4 tedne. Ok, plačam s kartico in čez 4 tedne dobim odgovor, da so podjetje ki proizvaja ta del zaprli in ne morejo dobavit dela. Vredu, denar so nakazal nazaj in zadeva je končana.

Torej bi mi moral švabo vrnit še plus 50€, ker je pri nizozemcu za toliko dražji...
shocked-1.gif

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
108
63
Citat:
Uporabnik sanco pravi:
dobim odgovor, da so podjetje ki proizvaja ta del zaprli in ne morejo dobavit dela

to je objektiven razlog, vsako tako stvar razumes

Ne znam si pa predstavljat, da bi odprl vecerno avtobusno linijo Ljubljana-Piran, in bi pobiral ljudi ob poti, ter bi jih - zato ker se jih ni dovolj nabralo do Logatca, da bi se mi splacalo peljati celo pot - skipal ven iz avtobusa v Logatcu in jim rekel znajdite se se sredi noci.