GlodaVci v podstrešnem stanovanju (za knaufom)

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
Situacija:
- podstrešno stanovanje,
- vse obloženo s knaufom
- na novo vseljeno

Problem je, ker se je predhodno za knauf že naselil nek glodaVec, ki sedaj teka po ploščah in dela piz...... Predvsem ponoči. Sumim da je polh, lahko tudi miš. Preden se zatečem k RKBO bi poskusil z mehanskimi pastmi. Kaj se priporoča, da je preizkušeno?

Se polha ulovi z mišolovko?
grin1.gif

LPM;

PS.
Trenutno sem pri montaži ene nočne Foscam kamerce v prostor nad ploščami, da z "motion detectom" dobim kakšno infromacijo o količini in velikosti te nadloge.

PPS.
Pa ne mi zdej razni Jurasi hodit z izjavami, da sem pi_da, ker se hočem znebit boge živalce.

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Slovnično je pravilno GlodaVec.

Aktivno samo ponoči? Pa prej (jesen) stena še ni bila montirana? Ni bilo niti ogrevano? Če ja potem je 100% polh.

Polha uloviš v večje pasti za miši. Za vabo daj košček jabolka namočen v šnopc. Kar uporabi past ker sedaj v mrazu garant ne bo hotel ven sam!
evil.gif

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
Hvala za odgovor in pojasnilo. Res nisem vedel, da se piše z "v".

Kar pa se tiče vprašanj:

Aktivno samo ponoči? - Sliši se predvsem ponoči, ko se gre spat.
Pa prej (jesen) stena še ni bila montirana? - Stena je monitrana že eno leto
Ni bilo niti ogrevano? - Ogrevano je par dni...

Bom poskusil s pastjo in šnopcom.....in jabolkom.

LPM;

Nazadnje urejeno:

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.114
10.966
113
kod Džej-Zija
Ker je to spet kak slovenist naumil pred kratkim in tako nismo več volilci, ampak volivci, pa ni glodalcev, ampak glodavci itd.
stupid-1.gif

Anubis

Fizikalc
4. nov 2007
525
109
43
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Slovnično je pravilno GlodaVec.

Aktivno samo ponoči? Pa prej (jesen) stena še ni bila montirana? Ni bilo niti ogrevano? Če ja potem je 100% polh.

Polha uloviš v večje pasti za miši. Za vabo daj košček jabolka namočen v šnopc. Kar uporabi past ker sedaj v mrazu garant ne bo hotel ven sam!
evil.gif

KLIK 1

KLIK 2

smirk-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Glede pravil, tu je ena stara tema .

Glede polhov, polhi pridejo pozno jeseni na podstrešja kjer ob mrazu zahibernirajo. Če se prostor ogreje se zbudijo tudi pozimi.

Vsi ostali glodavci težko pridejo do strehe, prej so v kakšnih kleteh itd. pa tudi aktivni so celo leto.

Polh se sicer občasno (parjenje) tudi oglaša z zvoki wiii-wiii, medtem ko v nevarnosti renči. Ostali hišni glodavci nimajo teh navad.

Nazadnje urejeno:

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.848
2.140
113
Jaz sem v natačno takšni situaciji odrezal 5x5cm knaufa, notri izpraznil CO2 gasilni aparat in od tedaj (2010) uživam v miru.
Popeesdiš ob zvokih tekanja in grickanja..

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.469
447
83
Kar se tiče polhov, preizkusil sem:
tranzistor na podstrešju nastavljen na val202 - razen tega, da sem bil na tekočem z novicami (lesen strop), ni bilo efekta
lepilo za miši na strešniku - ni pomagalo, jabolko je izginilo, lepilo bilo razpacano, očitno se je zver izvlekla, edino 1x sem slišal premikanje strešnika
ajmar poln vode s koščkom jabolka na pluti in deščico, ki vodi do "čolna" - ni pomgagalo, nobena zverina se ni želela sprehodit čez "mostiček" (ideja je, da zverinica pade v vodo in plava, dokler se ne utopi ali je ne "odrešiš")
strup proti glodavcem - ni bilo efekta, vrečke so ostale na mestu

Delno učinkovita je bila klasična past za polhe, ampak sem jo parkrat našel prazno in/ali prevrnjeno, 1x sem zraven(!) prevrnjene pasti našel mrtvo zverinico (vaba = jabolko + šnops)
Past%20za%20polhe%20-%20enojcek.jpg

Edina učunkovita stvar je bila past za miši (by ribnčan), za vabo nastaviš s šnopsom pokapljan kos jabolka in zjutraj imaš v kletki "ljubko" živalco. Past izgleda takole:
05340.jpg

Aja, polhi pridivjajo na streho tudi po fasadi (poleg recimo kablov) - enkrat sem videl kaskaderja, ki je iz strehe(!) skočil na vrt, v manjši grmiček in takoj po robu fasade (na vogalu) zviz nazaj v višave. Pa gre za 3-nadstropno stavbo! Takrat sem z zgoraj omenjenim lepilom namazal tudi robove fasade, pomagalo ni nič. Edino lokalni Merkur je zaslužil par €€€ za tubo lepila.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.668
340
83
www.kacnje.eu
Zelo podobne izkušnje imam tudi sam ... polhi so hud nasprotnik
evil.gif

Radio je pri meni malo pomagal. Drugi triki pa ne.
Še najbolj zanesljiva je tista zadnja (enostavna) past. Moraš pa hodit vsak dan gor, da preveriš. In dobiš živega polha, potem pa se ukvarjaj z njim.
Lansko jesen sta pri nas crknila dva na podstrešju (brez mojega posredovanja
wink-1.gif

Če imaš polhov več in so prave krvi, potem pomaga bolj kot ne sreča. Ta vrag pride skoraj povsod. Ne moreš verjeti, kakšno luknjo izkoristi. Pride po fasadi, po strehi, po kablih (ker je telefonski kabel pri nas dolg, sem jih na poti po kablu tudi malo prerukal in kakšen je padel v globino, pa mu očitno ni preveč škodilo
stupid-1.gif
), z zobmi lahko naredi luknjo tudi v opeko, kaj šele v les, zato z njim ravnajte v (debelih) rokavicah. Sicer je prijazna in simpatična živalca.

Pri nas je v bližini gozd, potok, velik sadovnjak, skoraj nobenih hiš v okolici ... skratka ima idealne pogoje. Bližnji sosed je lani ujej blizu trideset komadov. Pri nas jih nismo šteli, nekaj pa jih je bilo vseeno.

Skratka - spoštovanja vreden nasprotnik
evil.gif

elrado

Pripravnik
21. apr 2008
350
0
16
Hja ko smo v stari hiši (tam kjer sem prej živel) imeli miši smo jih lovili na lim. Pri starših pa sedaj polhe lovijo kar z zračno puško in kar gre (pa brez moralističnih ljubiteljev živali prosim).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
hysterical-1.gif

Bemu mast da bi se ti polhi zaredili na podstrešju!
10.gif

Pri nas doma so od vedno problemi, hiša je na samem poleg gozda, zraven jasno polno sadnega drevja = idealno za polhe.

Polhi se počutijo varne v višini in streha je super za njih.

Problem je ko te živalce tekajo po podstrešju in se sliši kot da bi medved tekal. So relativno težke, je pa en že omenil da skačejo lahko precej daleč, to pomeni da skoči z zgornjega trama na tla (lesen pod), odskoči nazaj na tram in potem spet na tla. Vmes ko je sezona parjenja se še malce tepejo med sabo, da ne omenjam (wiii-wiii) vreščanja. Spanje je nemogoče.

Ne pomaga niti zaprta streha, pri nas so prejedli SKOZI leseno okno in tist 1-2 cm lesa ki ločita "ostrešje" od zunanjosti za njih ni problem. Izolirana streha je idealno skrivališče, malce manj za tiste ki živijo pod njo!

Enako poleti v gozdovih kjer so polhi. Da vidim majstra ki si upa šotorit v takem okolju (šumenje vej, oglašanje, ...)!
grims-1.gif

Pa kot rečeno polhi so precej veliki, na jesen so tudi težki in lim za miši ne bo deloval. Delujejo klasičen pasti za polhe (že prilepljena slika, vzmet mora biti močna drugači ga ne ubije) ali pa pasti za živ ulov podgan. Male pasti za miši jih ne onesposobijo. Podnevi se jih sicer na podstrešju lahko lovi v roke (so precej počasni oz. če si dovolj tih celo spijo) AMPAK obvezna uporaba debelih rokavic (so glodaVci in so tudi nosilci stekline). Vaške straže ponoči z zračno puško, baterijo in kakšnim pivom so tudi učinkovite ker so to radovedne živali in pridejo vedno pogledat kaj se dogaja (ampak ko so enkrat v strehi je tole že malo prepozno).

Polhi sicer spadajo pod "lovne živali" in njihov lov brez dovoljenja (nisi lovc, ni pravo obdobje=jesen) se šteje kot krivolov (samo omenim).

Za "srečneže" ki jih imate/imamo se lahko tolažite s tem:

.. in s tem (recept):

krava

Majstr
5. sep 2007
3.668
340
83
www.kacnje.eu
Me veseli, da nismo edini ....
evil.gif

Ropota pa res divje, ko začno (najhuje je jeseni). Kdaj imaš občutek, da bo strešnike dol zmetalo. Potem pa uleti še kuna in je noro ...
10.gif

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Tudi pri nas imamo vsako zimo žurko s polhi. Ker je letos umrla mačka imajo polhi mir prej pa jih je vsako leto ulovila več kot deset (smo šteli repe, ker je ostalo pojedla) in je stalno visela na podstrehi. Imamo odprto podstreho napolnjeno s stekleno volno in sedaj ko ni več mačke stalno najdemo na tleh razcefrane kose volne. Izgleda da so si uredili kanale med volno. Ampak jih kar pustimo, da uživajo, ker se v vsakem primeru poleti selimo
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Em ja, mačka sem pozabil. To je učinkovit stroj za ubijat.

Sicer pa po vsej logiki bo letos spet ena obupna sezona, malo sadja (=glodavci imajo preventivno več potomcev), če bo še letina letos dobra potem bo sploh obup (podobno kot mišji naval lani)!

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Citat:

Sicer pa po vsej logiki bo letos spet ena obupna sezona, malo sadja (=glodavci imajo preventivno več potomcev), kje si pobral to teorijo? - polhov je bilo največ takrat ko so bile dobre letine žira (bukev), želoda (hrast), lešnikov, divjih hrušk-jabolk ... če bo še letina letos dobra potem bo sploh obup (podobno kot mišji naval lani)!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Citat:
Uporabnik rajko0028 pravi:
Citat:

Sicer pa po vsej logiki bo letos spet ena obupna sezona, malo sadja (=glodavci imajo preventivno več potomcev), kje si pobral to teorijo? - polhov je bilo največ takrat ko so bile dobre letine žira (bukev), želoda (hrast), lešnikov, divjih hrušk-jabolk ... če bo še letina letos dobra potem bo sploh obup (podobno kot mišji naval lani)!

No sej to je kar neznanka, dejstvo pa je da populacije nihajo. Tule je dober video, od 19:00 je opisano razmnoževanje in populacije.

Je pa tako da recimo v notranjskih/dolenjskih gozdovih kjer se polhe raziskuje je situacija povsem drugačna kot recimo v predalpskem svetu (kjer je polhov ogromno). Moje "opažanje" je da je polhov več ko je slaba letina sadja.

Zetor5011

Fizikalc
14. dec 2010
639
28
28
Citat:
Polhi sicer spadajo pod "lovne živali" in njihov lov brez dovoljenja (nisi lovc, ni pravo obdobje=jesen) se šteje kot krivolov (samo omenim).

Ne se bat, polhe lahko lovijo tudi ostali, ne samo lovci (seveda v lovni dobi, da mali ne ostanejo sirote: 1. 10. - 30. 11.). V lokalni LD lahko dobiš dovolilnico za lov po gozdu. In so ene redkih živali, ki se jih sme lovit s pastmi :D

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
pri nas v skladišču (služba) smo imeli polhe...lovili so jih izključno eno sorto jabolka - (ne me vprašat katerega) ampak ob njem so doživljali orgazme..dobesedno
evil.gif
. Tako da so jih potamanili za stavo.

kaj pa če oskusiš nabavit kak UV odganjalec..če zadeva sploh deluje.

Upam pa..da nimaš podgane! (pa da ne bo kdo napisal da ni možno!)