Gležnji

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Imam konkretne probleme z gležnji, da si ju kar naprej zvijam. Se mi že skoraj čisto zaceli, zopet čudno stopim in zopet mi ga obrne. Sploh pri kakšni odbojki na mivki, hoji po gozdu ipd. Mate kakšen nasvet za utrditev? Je kdo uporabljal tiste povoje za gležnje? Priporočate kaj?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
zopet čudno stopim in zopet mi ga obrne. Sploh pri kakšni odbojki na mivki, hoji po gozdu ipd.

Glej če se ti enkrat zgodi zvin potem rabi gleženj konkretno rehabilitacijo. Če ti takoj ko neha bolet skačeš v blok, potem jasno da bo slejkoprej spet prišlo do težav.

Bistveno je da se rehabilitiraš postopoma in da se strogo izogibaš dejavnosti ki povzročajo tveganje. Sicer pa je verjetno tudi zdravnik predlagal kaj je dobro za krepitev gležnjev pa da ne povzroča poškodb?

Razni povoji so bolj tako-tako, bolje da se paziš in če že moreš nekaj športat delaj to v primerni obutviji. Recimo za po gozdu obuj gojzarje (ta prave, visoke, čez gleženj) za odbojko pa visoke športne čevlje (ala košarkarski, taki ki imajo pokrit gleženj).

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Tako je: tile zvini se mi ponavljajo že dolgo časa. Enkrat ena noga, drugič druga. Ampak ni pogosteje kot enkrat letno. Nekaj časa sem že mislil, da se je zadeva popravila, pa mi ga je 14 dni nazaj obrnilo med tekom po gozdu. Včeraj sem šel na sprehod in sem zopet nekajkrat čudno stopil. Recimo v zadnjih 10 letih sem ga nekajkrat zvil pri skejtanju, enkrat sem čudno stopil s pločnika, enkrat pri beachvollyju med skokom v blok in zadnjič pri teku. Ravno toliko, da zadeva povzroča nelagodje in nesigurnost. Saj pazim, ampak enkrat pride. Na desnem nartu imam celo bulo, ki je posledica zvina iz otroštva, zadnjih nekajkrat pa sem klecnil na levo nogo. Rad bi nekaj, da bi mi čim bolj fiksiralo nogo, ker imam občutek, da zelo hitro sklecnem.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Sploh pri kakšni odbojki na mivki, hoji po gozdu ipd. Mate kakšen nasvet za utrditev? Je kdo uporabljal tiste povoje za gležnje? Priporočate kaj?

Nastel si glih dva najbolj zahebana terena za gleznje.

Vse opore na katere se navadis samo "omehcajo" gleznje in bo kasneje sam se slabs.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.356
2.730
113
Bolj kot je noga razvajena, vec opore rabi. Mogoce poskusi teci bos, da si okrepis noge. Po travi kaksnega fuzbal igrisca. Tole se ti bo mogoce zdel bebast nasvet, ampak vseeno, teci hitreje. Bos bolj koncentriran, rabis vedet za par korakov naprej kam stopis in vec 'energije je usmerjeno naprej, ne pa v tla'. V navednicah, da se ne bo kdo s kaksno fiziko lotil, upam da je priblizno jasno kaj mislim. Dodaj tek v klanec.
Se ena stvar na katero poglej, kako pristane noga na tla. Trudi se cimbolj na cel podplat oz. z vecjim delom teze na sprednjem delu.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Nimaš. Sem v dobri telesni formi.

Bom poskušal z bosim tekom po travi. Saj zadnje čase se to kar prakticira med igranjem speedmintona.
smile-1.gif

mistique

Guru
16. jun 2009
13.751
1.546
113
Emona / Carnium
Na tvojem mestu ne bi tekel drugje kot na travi Ljudskega vrta. Če si tako hitro gleženj zviješ, verjetno veš, da trava zelo dobro skrije kakšne luknje v terenu.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
O, super. Te stvari vbistvu že vse delam v okviru p90x, ampak očitno premalo. Delam jogo in še marsikaj, mogoče se mi zato poškodbe pojavijo še manjkrat, kot bi se sicer. Zadnjič pa me je res tisti gozd zjebal, še luknja se mi ni zdela velika. Pa dobro, sem si rekel, včasih človek čudno stopi, ampak včeraj pa spet.
shocked-1.gif

hvala vam za nasvete!

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Podobne vaje so priporočljive tudi za zapestje...mogoče ne toliko zaradi preventive pred poškodbami, ampak če imaš švoh zapestja ti tudi močne roke ne pomagajo
wink-1.gif

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Jap, tudi zapestja imam nenormalno švoh. Ampak kolikor sem bral, se na to ne da preveč vplivati. Je pa res, kar si rekel - včasih lahko kaj komot dvignem, le v zapestju me špona. 7,5cm imam širino zapestja, bolj malo. Ata ima tako široko, kot jaz sredi podlahta.
confused-1.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Imel podobne težave. Konec OŠ in celo srednjo šolo sem cca. enkrat na leto zvil/nategnil gleženj. Sedaj imam mir s tem(knock, knock). Kako sem to zrihtal, ne vem? Svetujem ti za utrjevanje vezi v gležnju hojo po bregu - prečno.
Tanko zapestje in tanek gleženj pa pride v kompletu. Z roko si pridem okoli gležnja.
smile-1.gif
Pa nisem suh.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Zapestje se vedno meri obseg, tako da tisto zmeri.

Pa ne se preveč sekirat, to ni nek znak moči zapestja, ampak zgolj sestave telesa. Tisti s ožjimi zapestji imajo lahko manjše kosti, kar pa ne pomeni da so same kosti bolj švohne, in pa manj podkožne maščobe.
Kajti v samem zapestju ni nobenih mišic.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Citat:
Uporabnik pediater pravi:

Tanko zapestje in tanek gleženj pa pride v kompletu. Z roko si pridem okoli gležnja.
smile-1.gif
Pa nisem suh.

Enako, kot v zapestu, tu ni mišic, tako da če si kakšen ektomorf, si lahko tudi fajn debel, gleženj/zapestja pa suho.

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
treba je natrenirat stabilizatorje, To se dela z raznimi stabilizacijskimi pripomočki. Razno povijanje in bandažiranje pa ni pametno, to je potuha tistim mišicam, ki so tko že švoh...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Jaz sem imel včasih tudi probleme z gležnji, ampak zdaj v dveh letih sem jih kar natreniral s tekom po neravni podlagi. Moraš pa pri takem teku zelo pazit, vseskozi mislit, kako bo noga pristala, če slučajno ne bo teren "po pričakovanju".

Danes sem tudi sam (po nasvetu mojega fiziota) probal z bosim tekom po fuzbalskem igrišču, pa komot trdim, da glede zvračanja gležnja ni nič bistveno drugače, kot če bi po njem tekel s supergami ali kopačkami, pravzaprav se mi zdi s supergami še slabše. Je pa čutit, da so delale druge mišice kot sicer, oz. več njih - fajn reč, priporočam.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Zapestje se vedno meri obseg, tako da tisto zmeri.

Pa ne se preveč sekirat, to ni nek znak moči zapestja, ampak zgolj sestave telesa. Tisti s ožjimi zapestji imajo lahko manjše kosti, kar pa ne pomeni da so same kosti bolj švohne, in pa manj podkožne maščobe.
Kajti v samem zapestju ni nobenih mišic.

No, v ostalo se ne bom vtikal, povem pa naj, da so stručkoti ugotovili, da iz obsega zapestja lahko kar dobro ugotovimo, kakšne bicepse bo možak ob primernem treningu lahko razvil...******* tanko zapestje pomeni beden biceps in konkretno zapestje konkreten biceps.

Seveda pa obstajajo tudi izjeme