Glava motorne kose?

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Bom poskusil enostavno razložiti, čeprav na slikah manjka bistveno. Pa tudi glave so si nekoliko raznolike.

Vzameš cca 10 m nitke in jo prepogneš na polovico.
Nato uhelj (prepognjena polovica nitke) zapneš za režo, ki je nekje v sredini navijalnega vretena.
Zatem oba konca nitke navijaš v smeri puščice, ki mora biti narisana na ohišju bobna. Pri tem pazi, da se nitki ne prepletata. Če ima vreteno dva kanala, paziš, da navijaš vsako nitko v svojem kanalu
Na koncu potegneš vsak konec nitke skozi svoje očesce in sestaviš boben.

Če si delal pravilno, se morajo obe nitki enakomerno sproščati ob udarcu na boben.

P.S.
Pogledal sem še enkrat tvoje slike. Kaže, da je zadeva bolj enostavna.
Vzemi cca 10 m nitke in jo napelji skozi luknjice, do sredine.
Nato enostavno navrtiš vreteno v smeri puščice.
Zadeva mora funkcionirat.

Nazadnje urejeno:

Sba

Pripravnik
18. avg 2007
225
1
18
LJ
Hvala!

Potem niti nisem napačno naredil. Sedaj pa sem poravnal luknjice in v sestavljeno glavo vstavil nitko, tako, da je bila na obeh krajih enake dolžine in navrtel vreteno. Verjetno je res bilo premalo nitke.

Morda še kakšna ideja zakaj je prihajalo do več vibracij z novo nitko?

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Vibracije pridejo zaradi neenake dolžine nitke, ki gleda ven. Mogoče si zadel skalo ali beton in je kakšen cm nitke na enem koncu odpizdilo stran. A nitka je nova, ali je že stara? Kvadratne nitke se prej zjebejo, kot okrogle. Jaz kvadratne ne dam več not.

Sba

Pripravnik
18. avg 2007
225
1
18
LJ
Na to pa še pomislil nisem. Seveda, ko sem sprostil nitko je oba konca odrezalo na enako dolžino in je nehalo tresti.
Nitka je 6 ali 8 kotna in je že nekaj časa stala doma na polici.

Bom poskusil še z novo nitko. Hvala za odgovor.

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.112
3.792
113
Teh glav obstaja cel kup, ponavadi lahko na kakem servisu ali trgovini za te manjše stroje dobiš tudi nadomesno. Drugače ti pa kar dolgo drži, sam porabim na sezono okrog 50 metrov nitke
smile-1.gif
je daleč okrog ograje, pa na žični ograji jo hitro uničiš.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Piše, da moraš nitko namakat v vodi, preden jo uporabiš.
tongue-1.gif

Jaz ponavadi 15m odrežem na polovico in imam za dvakrat.

Se pa zna 4oglata, če je navita pretesno zataknit in je treba razdret in razrahljat, da laufa naprej.

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.105
464
83
45
dolenska
Vibrira, če je predebel laks in če ni enako dolg laks na obeh koncih.
Kje to kosiš, da tako mal laksa porabiš? Po teglcih
grin1.gif

Sba

Pripravnik
18. avg 2007
225
1
18
LJ
Prejšnja nitka se mi je zdela močnejša in očitno je bila tudi nadpovprečno trpežna, da je tako dolgo zdržala. :D
Kosim pa po bregovih, kjer je več plevela kot trave. :p Vidim, da bo potrebno v nabavo nove nitke, da bo potem mir.
smile-1.gif

Kolk močne nitke pa uporabljate, oz. kake debeline?

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.403
240
63
Citat:
Uporabnik Sba pravi:
Prejšnja nitka se mi je zdela močnejša in očitno je bila tudi nadpovprečno trpežna, da je tako dolgo zdržala. :D
Kosim pa po bregovih, kjer je več plevela kot trave. :p Vidim, da bo potrebno v nabavo nove nitke, da bo potem mir.
smile-1.gif

Kolk močne nitke pa uporabljate, oz. kake debeline?

Meni zdrži le 6kotna 3mm Alu-cut nitka, ki ima primesi aluminija (oranžne barve, iz Bauhausa), vse ostalo se mi je začelo topiti in lepiti na glavo kose.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.655
450
83
Glede debeline laksa je odvisno kako močno imaš laksarco. Če je močnejša, je lahko tud laks malo debelejši, ne pa spet ne vem kako. Sam uporabljam 2,4-2,8 ali 3mm max. Laksarca je kr močna. Za manjšo oz bolj švohno kosilnico pa max 2,4 oz manj. Res je, da za elastičnost laksa priporočajo, da ga imaš namočenega v vodi. (če je enkrat že otrdel, ne vem, če ima smisel namakati). Na tržišču je že toliko vrst laksov, da je že problem vsako leto enakega kupit. Sam uporabljam prav te štirikotne, zvezdaste, spiralaste itd. Navadne okrogle kar papca. Razen, če imajo po sredini kakšno ojačano nitko.
Kolko katermu laksa poje, je tud odvisno od same košnje. Če tolčemo po škarpah, kolih, mrežah, zemlji se bo hitreje trgala. Če režemo samo travo in pazimo pa bo trajala. Ponavadi kar malo mahamo in ne gledamo preveč, še posebej, če je velik za kosit
smile-1.gif

Me pa zanima, katere lakse uporabljate?! In kaj z njimi kostite in kakšno lakserco. Sam uporabljam nylonium 2,4-2,8 al neki takega. Kosim pa povsod.. od 15 cm travice do polmetrske. Pa po vinogradu se tud ne ognem vsakega kola, pa zemlja tud vrči okol....
smile-1.gif

P.S. da ne bom čisto off, laks si očitno že napeljal.... in tud navodil se že dosti dobil...
smile-1.gif

Nazadnje urejeno: