GIMP – nekaj vprašanj

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.629
355
83
Kras
www.mtl.si
Nekaj se hecam z GIMP-om in mi niti ne gre tako slabo
grin1.gif
:
- je možno narediti, da ima osnovni sloj (torej ozadje) zaobljene robove (gre za pravokotnik)? Rad bi namreč dal zadevo tiskat, in bi moral imeti tiskan izdelek zaobljene robove. Če to sam pripravim, predvidevam da bo imel tiskar manj dela pri pripravi, drži?
- kako narediti okrog ozadja obrobo, kot je recimo tukaj? Z zaobljenimi robovi seveda (zanemarite, da je desni rob ''tanjši'', to je zgolj za ilustracijo).
slika.jpg

Recimo v Slikarju je to trivialno opravilo, tukaj pa nikakor ne uspem spraviti tega skupaj
- Gimp shrani v svojem xcf formatu. Bo to dovolj za tiskarje? Verjetno je bolje, da ''stiskam'' v pdf format?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
kdo bo pa zrezal papir na okroglo? Če misliš sam s škarjami, pol raje pusti 4oglato!
pa delaš v cmyk-u in 300dpi?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
V tool options imaš kljukico "rounded corners" ki ti potem omogoca nastavitve kako "zaobljeno" zelis.

Torej za narisat pravokotnik z zobljenimi robovi: tool rectangle select -> nastavis rounded corners -> narises kot zelis -> gres v edit in das "stroke selection" ter postavis okvircek

Enak postopke narediš če želiš okoli slike okvir z zaobljenemi robovi. Označiš s rectangle select, po želji zaobljene robove in daš v select meniju "invert" ter odrežeš (ctr+x) odvečno vsebino (ostane ti samo kar si označil).

Ce zelis senco ipd. gres v filtre in na layer kjer delas dodas senco po zelji.

Tiskarji večinoma radi vidijo vektorske formate, PDF je tudi ok odvisno kakšne so preference tiskarja in tiska.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.629
355
83
Kras
www.mtl.si
Hvala, to sem potreboval:
nahrung002.gif
. Sicer še nisem preveril ali bo šlo, ker je prišla ena druga nujna zadeva vmes, ampak se do konca tedna spravim sfiniširat zadevo.

Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
kdo bo pa zrezal papir na okroglo? Če misliš sam s škarjami, pol raje pusti 4oglato!
pa delaš v cmyk-u in 300dpi?
Več ali manj se bo šlo za 3d nalepke, tako da to ne bi smela biti težava. Ločljivost sem pa vzel neko hudo, tako da tudi to ne bi smelo biti težava. A kaj pomeni ločljivost x in y osi 72.000? V glavnem delam v pravilnem razmerju, ampak v bistveno večjih merah, kot bo končen izdelek, če to kaj pomeni.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Sicer če ni prepozno, če se karkoli ukvarjaš s tiskom oz. bilokakšno spremenljivo grafiko se splača ukvarjat z vektorji.

Recimo to kar je GIMP za rastersko grafiko (open source nadomestek Photoshopa) je v vektorskih grafikah Inkscape (open source nadomestek Corela).

Aja pa GIMP je zelo težak za uporabo ker se zanaša na to da ga uporabljajo ljudje ki so ga vajeni (oz. so vajeni starih verzij Photoshopa) ali pa so po malem geeki. Tako so določene reči dokaj nesmiselne in za začetnika nerazumljive. Narisat kvadrat je že ena taka reč! Inkscape je s tega pogleda nekoliko lažji, je pa tudi res da če se nisi nikoli uvkvarjal s kakšnim vektorskim risarskim programom ti bo tudi Inkscape španska vas!
grin1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.629
355
83
Kras
www.mtl.si
Hvala za razlago. Eh, to delam samo zase ena dva projektiča. Je pa Gimp res hudo ''štorast'', ampak ko zapopadeš logiko (predvsem slojev), je pa zakon. Tako da, mi sedaj še kar gre, nekaj je tudi že prišlo ven, po mojem mnenju fajn, verjamem pa, da bi kakšen grafik takoj našel ogromno napak. Ampak za neprofija je zadeva ''lična''.
Kar me je najbolj zajeb.... je bilo to, da kljub temu, da si imel nek sloj viden in si bil pri izbiri slojev na drugem sloju, si dejansko delal na tistem. Lahko si misliš, kaj je prišlo ven in ''presenečenja''
hysterical-1.gif
. No, ko sem to pogruntal, je precej lažje. V glavnem bomba programček, pa še kaj pametnega bo očitno prišlo ven.