gibanje cen stanovanj v prihodnosti

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
jaz tudi poznam vsaj enga zdravnika pa par policajev, ki so ravno na koncu kovida imeli obilo težav kako zapravit. Prvi je bil sicer tak skoz na urgenci, da prej ni šlo, so potem kupli sončno in avtodom...brez krede. Policaji so pa lotili obnove bajte in podobne investicije.
Tak da lepi časi so to bili za ene.
Od sodelavca brat palicaj (malo jači), je dobival pol leta poslansko plačo +, pa ni iz pisarne pogledal. Ni šala.
Medicinske sestre zalizane z zdravniki so dobivale mesto v covid oddelkih in na cepilnih mestih. Zaradi tega je bilo nebroj pritižb, tudi po medijih. Niso imeli vsi priložnosti stikati po šuških.
Teh zgodb je še dost, zato jaz nebi pisal povšalno, da so ti dodatki v teh sektorjih bili kar tako brezvzeze.. Za ene mogoče...

V gosp, mislim da smo od celega covida dobili v firmi 200€ po osebi, pa osebno sem cca 14 dni od doma delal... in to je to... lepi časi.
Sam sem dobival covid dodatek, mislim da je najvisji bil okoli 1000 eur mesecno. Zadeva je trajala par mesecev. Recmo 5000 eur vse skupaj. Tisti ki je s tem sposoben stanovanja kupovat ga zaposlim in mu za vsako kupljeno stisnem 5000 nagrade da se sebi enega zrihta.

Dejte mal racunat preden pisarite

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.580
10.798
113
to je stvar koliko si mel prostega časa in kolk si klikal po spletu.

Jaz ti pravim iz druge roke in nasmejane obraze (predvsem žena) ker doktor je tak bil v sluzbi... on verjetno ni v 6 mesecih zapravil nula, mogoče par € za kak sendvič. Vmes je itak imel 3x korono in bil zaprt v kleti po 14 dni, je spet zapravil 0 koma jožef... Zdaj pa kalkuliraj,,,,takole cez uc jim je verjetno (glede na informacije, kaj vse so nabavli) ene 50 kilo. se nabere očigledno.
to da greš pa so kupovali hiše na veliko, to nisem napisal. je pa lažje, če zbombaš med krizo ene 40kilo na račun vsesplošne drame, je lep polog za kakšno stanovanje, ali?

• Haha
Reactions: shift

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Na kak način?
Ce ima 4000 neto place (kar ima z dezurstvi komot) in daje na stran bo v dveh letih imel dovolj za 30% lastno udelezbo. Ostalo bo financiral s kreditom in obrok pokrival z najemnino. Ter ponavljal metodo. Ce bo prislo do tezave da bo izcrpal linijo zarad omejene osebne kreditne sposobnosti bo to zacel delat preko podjetja. Samoudelezba bo posojilo podjetju, ki bo nato v pogodbi doloceno kot podrejena obveznost napram bancnemu financiranju. In bo kupoval stanovanja brez covid dodatkov.

temu se rece financna pismenost.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
to je stvar koliko si mel prostega časa in kolk si klikal po spletu.

Jaz ti pravim iz druge roke in nasmejane obraze (predvsem žena) ker doktor je tak bil v sluzbi... on verjetno ni v 6 mesecih zapravil nula, mogoče par € za kak sendvič. Vmes je itak imel 3x korono in bil zaprt v kleti po 14 dni, je spet zapravil 0 koma jožef... Zdaj pa kalkuliraj,,,,takole cez uc jim je verjetno (glede na informacije, kaj vse so nabavli) ene 50 kilo. se nabere očigledno.
to da greš pa so kupovali hiše na veliko, to nisem napisal. je pa lažje, če zbombaš med krizo ene 40kilo na račun vsesplošne drame, je lep polog za kakšno stanovanje, ali?
Ne vem kaj hoces povedat to da nihce ni delal al da so bli dodatki preveliki…res ne vem. Ampak en zdravnik lahko denar na polog na kup vrze ze brez covida. Policaj pa tezje, covid dodatkov pa ni mogel dobit toliko da bi se vse spremenilo.

absolutno je bil to dodaten pritok denarja. Temu nihce ne oporeka. Tak da bi s tem stanovanja kupovali? Nope.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.580
10.798
113
to kar sem prej zgoraj napisal, si nisem izmislil, ampak so mi povedali dotični, ki so dodatke prejemali. Očitno so dobili toliko, da se je sprožil tudi triger da so se šli investicije, nakupe, zabavo in podobno.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Ampak saj si lahko izracunas. Ce so kupovali stanovanja s krediti in je stanovanje 150k, pol je samoudelezba malo manj kot 50k. To je v enem letu malo cez 4k mesecno neto covid dodatka

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Torej sploh ne rabis covid dodatka? Ker pod dolocenimi pogoji imas samoudeezbo lahko tudi 0%.
Sam pol pade teorija da je folk zarad covid dodatkov napremicnine kupoval.

kar pa kupim kot teorijo je to, da je folk bistveno manj zapravil in ugotovil da si lahko spoganse en kredit.

ampak nepremicninarji trdijo da folk s kesem kupuje. Torej spet covid ne gre cez

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Menda imajo Slovenci kot fizične osebe na bankah 26 milijard evrov. Za ta denar se skešira kar nekaj stanovanj. Danes sem bral intervju z Anderličem. 90% stanovanj v Schellenburgu so prodali za keš in to večinoma slovenskim državljanom. Cena pa do 12 jurjev za kv. meter.

B81

22. jul 2007
37.021
10.543
113
Menda imajo Slovenci kot fizične osebe na bankah 26 milijard evrov. Za ta denar se skešira kar nekaj stanovanj. Danes sem bral intervju z Anderličem. 90% stanovanj v Schellenburgu so prodali za keš in to večinoma slovenskim državljanom. Cena pa do 12 jurjev za kv. meter.
Denar, s katerimi se kupujejo ta draga stanovanja, IMO po večini ne pride iz naših bank.

krko

Guru
5. sep 2010
2.698
1.397
113

Kdo so kupci, ki si lahko privoščijo nakup vaših stanovanj po izjemno visokih cenah? Cena kvadratnega metra dosega tudi deset tisočakov.

Izjemno visoka cena je relativen pojem. Na slovenskih cestah vidimo drage avtomobile nemških premijskih znamk, katerih cene so tudi izjemno visoke v primerjavi z italijanskimi ali francoskimi znamkami. Tako je tudi pri nakupu nepremičnin. Ljudje smo si različni, imamo različne potrebe in zmožnosti. Tisti, ki si lahko privoščijo mercedesa, si lahko privoščijo tudi takšno stanovanje.

Normalnega stanovanja pod desetimi tisočaki za kvadratni meter ne morete kupiti na tovrstni lokaciji niti v Frankfurtu, Stockholmu ali Dunaju.

Ampak normalno stanovanje je tudi relativen pojem. Za vas je normalno nekaj drugega kot za nekoga z minimalno plačo.

Jaz ne gradim stanovanj za tiste z minimalno plačo. Ne moremo biti vsi na minimalni ali povprečni plači. Če je to cilj Slovenije, vam želim dober tek.

Kakšen je torej vaš povprečen kupec?

Je uspešen poslovnež. Niso vsi ljudje na minimalni ali povprečni plači, temveč gre za premožnejše kupce, elito. Prava elita nima le politične ali katerekoli druge moči, temveč ima predvsem denar, ki ga je zaslužila. Brez elite ni naroda, elita je jedro naroda. Narod brez elite ne obstaja, je samo amorfna gmota ljudi, ki ne ve, kam in kako. Vsak narod potrebuje elito na številnih področjih – gospodarskih, političnih, kulturnih, znanstvenih ... Brez tega ni napredka.

Gre za slovenske ali tuje kupce?

Večinoma gre za slovenske kupce, ki kupujejo za lastne potrebe ali kot investicijo. Večinoma brez posojil.

B81

22. jul 2007
37.021
10.543
113
Mislim si, da toliko uspešnih domačih podjetij, ki bi delala 30 let in potem kupovala ta stanovanja v ljubljani, ni... no pa mali jankovičko menda nima nekega dnarja, ne? no takih jankovičkov je tam večina, spet IMO.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.914
113
Denar, s katerimi se kupujejo ta draga stanovanja, IMO po večini ne pride iz naših bank.
Mene tudi fascinira od kod narodu tolko denarja za taka stanovanja. Prodaja se pa samo luksuz. Podjetniki, da so tako neumni da kupičijo stanovanja? Čemu? Pa zrihtaš si bajto, bazen, garažo, vikedico na Krku, avtodom...Ne pa falkin' stanovanje. Ajde razumem enega majmuna kot sem jaz z neko povprečno plačo, da do penzije privarčuje garsonjero, katero v penzijonu renta, da si dvigne penzijo za 300 eurov. Po smrti pa lepo vnuček noter z frišno deklino. Samo stanovanja za miljonček... Ne vem, ne razumem.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Mene tudi fascinira od kod narodu tolko denarja za taka stanovanja. Prodaja se pa samo luksuz. Podjetniki, da so tako neumni da kupičijo stanovanja? Čemu? Pa zrihtaš si bajto, bazen, garažo, vikedico na Krku, avtodom...Ne pa falkin' stanovanje. Ajde razumem enega majmuna kot sem jaz z neko povprečno plačo, da do penzije privarčuje garsonjero, katero v penzijonu renta, da si dvigne penzijo za 300 eurov. Po smrti pa lepo vnuček noter z frišno deklino. Samo stanovanja za miljonček... Ne vem, ne razumem.
Enako kot v ZDA, nima dejansko narod tega denarja ampak top 1%. Razni Jankoviči, Golobi, in podobni. Enako je tistimi milijardami na računih, ki pripada tej isti manjšini. In če ne veš kam bi z denarjem kupiš 10 stanovanj v centru, pa si komaj 10 milijonov zapravu. Tolk je samo ena provizija od neke gradnje ceste npr.

• Všeč mi je
Reactions: sad

B81

22. jul 2007
37.021
10.543
113
Ni mi še jasno, kako spravijo denar v državo, gre to kar tako mimo davkarije ali kako?

Ali se dejansko zunaj za milijone kupijo kripte in se potem denar nakaže na naš račun, ki še za kripte ni obdavčen?