GEOMAG sklenjen krog gibanja ?

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
eh saj se da...
wink-1.gif

Sicer pa mi je tale različica gaussovega topa tut všeč

Seveda, pa vedno naletiš na kakega korejca, ki hoče več:

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Tale "lego motor" je očitno fake, ali pa predvajano v obratni smeri.

Gaussian gun je pa zanimiv. Kroglico pelji še nazaj dol na start...

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Hm, lego motor je zanimiv. ideja mi je jasna, če dejansko deluje kot izgleda pa sploh super. Zanimivo, kako izrabi odbojno silo...

Ampak spet, magnetna energija gre v gibanje in ne vem če bi fiziki to razvrstili pod ppm
grin1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
No meni je tudi gaussian gun najbolj perspektiven.

Zato sem poštudiral tole:
9f1-ani-gu.gif

1. 3 kovinske kroglice na levi se dotikajo magneta, 1 kroglica na desni pa je predaleč da bi jo magnet pritegnil
2. Ko se rotor malo nagne na levo, se desna kroglica zakotali, magnet jo močno pritegne in ob trku čisto leva kroglica odleti in se zaleti v steno (mogoče dodam na steno vzmet) in tako požene rotor.
3.rotacija
4.rotacija
5.rotacija
6.rotacija
7. V tem položaju gravitacija nabolj vleče kroglico stran od magneta. Okoli kanala na mestu kroglice je navita tuljava in kratek pulz povzroči nasprotno magnetno polje magnetu in le-ta spusti kroglico, da pade.
8.rotacija
1. Gremo znova

Verzija, ki jo bom naredil bo imela en kanal na vrhu in enega spodaj, zaradi ravnovesja.
No ko bo zadeva narejena, se bo pa videlo ali je energija kroglice, ki se zabije v konec kanala večja od izgub zaradi trenja ležajev, kotalenja kroglic, energije v tuljavo... Upam da bo.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.538
1.241
113
in zakaj bi bil zdaj tumpast?

namesto z Lego techincsi se pač z magnetki igra.... ista stvar

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Ali si se ti česa od vseveda nalezel?
Škoda, pa nisi zgledal tako tumpast.
Ne vem, če naj to vzamem kot kompliment ali žalitev?
grin1.gif

Daj poglej si tole, ker še očitno nisi:
https://www.youtube.com/watch?v=ZqZKh0NGqco

Kroglica A se spusti po klancu navzdol z višine 5mm in to posledično povzroči vzpon kroglice B na višino 40mm.
Meni se to zdi zelo ql in ne vem kaj je tukaj tumpastega?

Tale rotor verzija je pa v bistvu elektromotor, ki magnete pač uporablja na drugačen način kot konvencionalni motorji zato upam, da bo večji izkoristek. Spet ne vidim nič tumpastega.
confused-1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Hja, iz moje strani žal nič, ker sem se raje lotil Newmanovega motorja, kot pa Trigate variant.
Clantzer, ki je naredil več kot en meter dolgo progo, po kateri je potoval magnet je pa zbrisal vse svoje posnetke iz youtube.
grin1.gif

No tisto mojo rotor varianto imam še vseeno namen narediti, samo zdaj si delam DIY Gaussmeter (Linearni Hall IC +PIC 16F628+LCD), da bom lahko izmeril gostoto magnetnega pretoka na magnetih in bom potem lahko naredil tuljavo, ki bo ustvarila enako močno kontra polje... Pa ker delam samo ob vikendih (kadar sploh utegnem), gre bolj počasi vse skupaj...

klemko16

Zelenc'
19. jun 2008
1
0
1
32
Jaz sem si tele GEOMAG stvarce kupil pri desetih letih. Takrat sem bil z denarjem še bolj na ozko, tako, da sem si kupil majhen komplet geomag, ki je vseboval samo 20 kosov. Sedaj ko pa imam denar, pa bi si rad privoščil malo večji komplet.

Ampak problem je, ker ne vem, kje jih dobiti, zato vas prosim če morda veste za kakšno stran kjer bi jih lahko naročil.