Geodet cena

irwin

Guru
13. mar 2008
1.976
650
113
Mi lahko kdo vsaj priblizno pove cenovni okvir geodeta za dolocitev in oznacbo meje med parcelami.
Hvala

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.663
681
113
cca 2 leti nazaj, mi je rekel 500-600€ za neuradno meritev (kar ne bi niti smel delat), da mi pokaže kje si naj 4 -5 količkov zabijem. Za uradno, bi pa moral še vse sosede skup sklicat... + cena vsaj kot so zgoraj napisal.
"fun" fact, da si lahko sosed pokliče svojga geodeta, ki lahko drugače odmeri... pa se potem tako vrtiš v krogu... Kao odvisno od kje kater geodet štarta, na kaj se navezuje... Je pa šlo za mejo med travnikom, vinogradom, gozdom...
Sem opustil idejo, sem rekel, naj bo tako, kot je že 100let...

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.804
248
63
cca 2 leti nazaj, mi je rekel 500-600€ za neuradno meritev (kar ne bi niti smel delat), da mi pokaže kje si naj 4 -5 količkov zabijem. Za uradno, bi pa moral še vse sosede skup sklicat... + cena vsaj kot so zgoraj napisal.
"fun" fact, da si lahko sosed pokliče svojga geodeta, ki lahko drugače odmeri... pa se potem tako vrtiš v krogu... Kao odvisno od kje kater geodet štarta, na kaj se navezuje... Je pa šlo za mejo med travnikom, vinogradom, gozdom...
Meni sta lani spomladi geodet v pokoju s svojim pomočnikom (prav tako upokojen) vzela manj kot 100€, da sta mi neuradno zabila (obnovila) mejnike po celotni parceli. Mejo sem imel sicer z vsemi mejaši že 12 let nazaj določeno, ampak sem dal lani dal naredit celotno okolico (škarpo in ograjo), pa sem rabil točno mejo, da ne bi kaj delali po sosedovem.

Ne razumem pa kako naj bi sosedov geodet odmeril drugače kot tvoj?
Meje so določene, meni so tako pred 12 leti kot lani našli iste točke (nekatere so bile zasute), tudi po geodetskem posnetku vse štima kot v naravi.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
7.482
6.299
113
Tam kje so meje "urejene" (GPS) ne more postavljati mej po svoje, ker je to že natančno določeno ( na 3cm natančno so rekli),
imaš pa seveda parcele katerih okoliške meje niso še bile urejene in takrat se jemlje neka najbližja točka in seveda lahko štrika
na dejansko postavljene mejnike, sploh če so to neke zalo stare meje...

Daniel

Guru
21. dec 2007
7.858
6.122
113
Za lastne potrebe iskanja mej (torej daleč od kakšnih uradnih meritev) deluje tudi Ardusimple UM980 z anteno in bluetooth oddajnikom, in na telefonu aplikacija SwMaps z naloženim katastrom občine (javno dostopen na spletu). SwMaps potem povežeš na katero od bližnjih RTK baznih, če želiš centimetrsko natančnost in zadeva dela kar presenetljivo dobro. Verjetno bi šlo tudi s cenejšo varianto UM980 z anteno iz AE in preko USB povezave na telefon z SwMaps. To bi potem spravil skupaj za tam nekje 140 eur.

Novi rumeni mejniki so praktično vsi točno po katastru, kakšni stari mejni kamni pa se znajo najti tudi v sredini parcel.

Ne morem sicer reči kakšna je natančnost vsega tega na nagnjenem terenu, a pri nas na ravnem je precej solidna.

• Všeč mi je
Reactions: Fusionn in Garfildd

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.393
4.906
113
Zakaj bi improviziral, če ti uraden geodet v neuradnem postopku pokaže obstoječe mejnike (novih v takem postopku ne sme dajat, niti starih premikat) za "toplo pivo in mrzle vampe?

Za uradni postopek pa kot pišejo zgoraj; če se vsi mejaši strinjajo je to potem to, če se ne, pa dodatne €€€ na plano.

irwin

Guru
13. mar 2008
1.976
650
113
..parcela ni katastersko urejena jo je pa potrebno urediti. Nekih problemov naj ne bi bilo (finger cross). Gre za 4 mejnike.
Se pravi jurja plus.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

sad

Guru
24. avg 2007
23.214
12.037
113
Tam nekje ja, verjetno še manj še manj.
Preveri pa malo pri več geodetih v okolici, ker so pri meni ponudbe odstopale tudi za 50%.
Pošlji jim na mail povpraševanje s točno specifikacijo del.
Pa vprašaj jih še, kako so zasedeni. Pri meni so bili eni tudi za več kot pol leta polni.
Težko bo drug geodet drugače določal mejo, saj pa je vse jasno. Sploh ko je enkrat meja pravnomočna. In če sosed podpiše ob postopku ali pa se ne pritoži v roku, potem je meja pravnomočna.
Pa splača se vse urediti, ko tega ne potrebuješ nujno, ker se zna zadeva zavleči. Pač skeširaš in si potem čist.
Pri nas sta se dva tožarila za 1m 40m dolge njive in zabila na sodišču 10x več, kot bi stal geodet. In verjetno kot je stala tista cela njiva. Pač samovšečne budale.

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.663
681
113
Težko bo drug geodet drugače določal mejo, saj pa je vse jasno. Sploh ko je enkrat meja pravnomočna. In če sosed podpiše ob postopku ali pa se ne pritoži v roku, potem je meja pravnomočna.
Pa splača se vse urediti, ko tega ne potrebuješ nujno, ker se zna zadeva zavleči. Pač skeširaš in si potem čist.
Pri nas sta se dva tožarila za 1m 40m dolge njive in zabila na sodišču 10x več, kot bi stal geodet. In verjetno kot je stala tista cela njiva. Pač samovšečne budale.
Tako mi je rekel geodet. Ne vidim zakaj bi lagal? Lahko bi bil tiho in pokasiral 500€ čistega v žep...
Je pa @Garfildd povedal v kakem primeru se to lahko zgodi. In pri meni je sigurno bila takšna situacija. Ker so vse okol gozd, travniki, zapuščene parcele...
V appu iObčina mi kaže, da gresta 2 vrsti vinograda po mojem...

Daniel

Guru
21. dec 2007
7.858
6.122
113
Pri nas je ortofoto na eni osi zamaknjen tam nekje 2 metra. Na drugi je dokaj ok. Če na vse skupaj dodaš še GPS na telefonu pa lahko hitro dobiš napako 3 do 4 metre.

• Všeč mi je
Reactions: Fusionn