Garminova filozofija izračunavanja poti

DusanP

Pripravnik
7. maj 2011
97
0
6
Zdravo

Zanima me, kako rešujete zagate, ko garmin preračuna precej neuporabne poti.
Naprimer, sem hotel nastaviti pot od doma (Lavrica) do Kranjske gore, pa mi garmin nariše pot čez center Ljubljane, pa po Celovški vse do Kranja po stari cesti in nato v Kranju na avtocesto in potem naprej do KG.
Zdi se mi nelogično, da me ne pošlje takoj na obvoznico in na avtocesto skozi šentviški predor proti gorenjski. Ampak ne. Tudi ko sem nastavljal vmesne točke, je vstrajal skozi center Lj.

Ko sem šel pred dnevi v Miramare (Italia), me je peljal po ulicah, kjer sem mislil, da se bom zagozdil med hišami
smile-1.gif
, medtem ko mi je Navteq http://maps.nokia.com/?p=1&amp...0|0|normal.day? narisal povsem drugo in bistveno boljšo in enostavnejšo, pa čeprav malo daljšo pot. Ali Garmin ne uprablja prav Navteqovo karto in način izračuna poti?

Se da kaj storiti, kako vi rešujete te stvari?

zakon

Guru
16. maj 2008
8.758
809
113
toti Maribor
Zdaj bi bilo dobro vedeti, ali imaš nastavljeno najhitrejšo ali najkrajšo pot. Včasih je potrebno malo preklapljati med najhitrejšo, najkrajšo in najmanj goriva.

DusanP

Pripravnik
7. maj 2011
97
0
6
Sicer imam 3790 in CN EU 2012.10
Uporabil sem vse žive možnosti, od nakrajše do najhitrejše pa mi vedno riše isto pot. Pa sem nastavil naj uporabi vmesne točke (oznake cest A1, A2), pa tudi ni šlo najbolje.

DusanP

Pripravnik
7. maj 2011
97
0
6
Govora je o južni ljubljanski obvoznici in naprej proti gorenjski avtocesti.
Vse ceste ima vrisane, samo izbere jih ne.
Mene pa zanima, kako bi najenostavneje prepričal garmina, naj izbere obvoznico in nato celotno gorenjsko avtocesto, ne pa da me do kranja vozi po stari cesti in šele nato na avtocesto.
Mislim, to mi je povsem mimo. In če zdaj pomislim, da mi bo podobne neumnosti delal v tujini in me vozil po vaseh namesto po avtocestah, je to bolj tako tako. OK, sa razumem, da me bo pripeljal na cilj ampak kako...

Lahko kdo simulira pot Lavrica - Kranjska gora, ker me zanima, ali bo tudi vam narisal isto pot.

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.809
129
63
Tudi na 2460LT naredi pot iz Lavrice v Kranjsko Goro po AC od Rudnika na Gorenjsko.

TUPLI

Fizikalc
12. jul 2010
4.703
0
36
All World
Pa uporabljaš mapo - karto CNENT - U ( unicode ) . Ki je za ta model ? Ta model 3790T je zelo problematičen . Moraš imeti točno to gor, kar rabi za pravilno delovanje .Ga tudi z updejti software - FW, ne morejo porihtati .

I

Izbrisan uporabnik #488

Včasih je odvisno tudi od algoritma izračuna v sami napravi.

Pri enakih nastavitvah lahko naprava malenkost drugače izračuna pot.
To razliko opažam med Nuvijem in Oregonom (avtomobilski način). Oregon ima (poleg več nastavitev) očitno drugačen algoritem.

DusanP

Pripravnik
7. maj 2011
97
0
6
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Nuvi 765 -> Lavrica - KG

Brez izogibanj in najhitrejša pot:
177.png

Brez izogibanj in najkrajša pot:
84.png

Preveri še 1x kaj imaš nastavljeno.
rolleyes-1.gif

Riše mi drugo varianto skozi Lj, neglede na to, kaj imam nastavljeno.

DusanP

Pripravnik
7. maj 2011
97
0
6
Citat:
Uporabnik TUPLI pravi:
Pa uporabljaš mapo - karto CNENT - U ( unicode ) . Ki je za ta model ? Ta model 3790T je zelo problematičen . Moraš imeti točno to gor, kar rabi za pravilno delovanje .Ga tudi z updejti software - FW, ne morejo porihtati .

Kje lako to preverim?
Zdajle sicer naprave nimam pri sebi, bom pa to preveri doma, samo ne vem kje.

TUPLI

Fizikalc
12. jul 2010
4.703
0
36
All World
V sami mapi noter in v o napravi . Pa imaš vse posodobljeno celega garmina od mape ki je kar nekaj dodatkov zraven do software ? Mora biti res čisto,čisto vse posodobljeno updejtano tako hardware kot software , da ne ponudi nič več , na koncu se naredi reset naprave in samo še nastavitve .

Nazadnje urejeno:

DusanP

Pripravnik
7. maj 2011
97
0
6
Zakon

Kako pa je najlažje postavljati vmesne točke, če izbiraš le ceste?
Sem postavil točke tako, da naj izbere cesto A1 in nato še A2, pa mi je zopet preračunal kar nekaj tja v tri dni.

Madona sem mislil, da bo tale 3790 nekaj "najboljšega" kaj se da kupiti, pa vidim, da ni temu tako
smile-1.gif

DusanP

Pripravnik
7. maj 2011
97
0
6
Citat:
Uporabnik TUPLI pravi:
V sami mapi noter in v o napravi . Pa imaš vse posodobljeno celega garmina od mape ki je kar nekaj dodatkov zraven do software ? Mora biti res čisto,čisto vse posodobljeno updejtano tako hardware kot software , da ne ponudi nič več , na koncu se naredi reset naprave in samo še nastavitve .

Mape sigurno ne, ker imam 2012.10, software pa moram preveriti.
Ampak ali je rahko izračun odvisen od mape, če nobenih novih cest?

zakon

Guru
16. maj 2008
8.758
809
113
toti Maribor
Na zemljevidu se dotakni te ceste in shrani oz. pojdi. Ko te vpraša, če nastavi nov cilj ali vmesno točko izberi slednjo.

DusanP

Pripravnik
7. maj 2011
97
0
6
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Pa si ziher, da nimaš med izogibanji vklopljene plačljive in avtoceste?!
Ziher.
Kot zanimivost. Izračun v obratno smer, torej od KG do Lavrice mi izračuna tam kjer želim, torej ves čas po avtocesti in lepo po obvoznici. To mi je še najbolj čudno.