Garmin in vodenje po avtocesti

bojch

Pripravnik
4. okt 2008
67
0
6
Tudi pri meni je bilo tako. Sem poklical na Garmin Slovenija in so oni uredili, da sem lahko nadgradil. Pri meni je bilo celo tako, da je že poteklo tistih 90 dni. Je pa res, da moraš imet račun kdaj si napravo nabavil in ni problema za nadgradnjo, če ostaja.

semnov

Pripravnik
19. feb 2009
192
17
18
Takole je uradn informacija.

avtocesta MB - MS je vključena v karti "adria route". Da bi samo zaradi tega kupil "adria route", se mi ne zdi tako pomembna zadeva. Saj po avtocesti se že znajdem.

Za alteranativne vire pa nisem, ker vseeno večinoma uporabljam nealternativne stvari. Saj sem Slovenc!
cool-1.gif

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
tudi nas je Garmin 205 lepo vodil po Ameriki in Miamiju (ca. 2000km), pa ni niti 1x zašel s poti, tako da nimam kaj za rečt preko njih...edini problem je bil v Muenchnu, ko sem pozabil nastavit na evropsko karto, pa nas je kr nekam peljal, nam pa ni takoj potegnilo da nimamo nastavljene euro karte (ampak to je zgodba zase
smile-1.gif
)

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
Mene pelje npr v Celovec čet tunel Karavanke .Potem pa zavijem proti Tržiču pa preračuna pa je cool.

Sicer imam nastavljeno na časovno najkrajšo varijanto ,pa izogibanje stranskih cest ....

bingo

Pripravnik
17. jun 2008
39
0
6
Da ne odpiram nove teme bom kar tukaj vprašal. Verjetno je že bilo milijonkrat prediskutirano, pa vendar moram spraviti to iz sebe da se ohladim, saj sem jezen kot hudič. Danes sem se peljal po stari cesti iz Maribora proti Celju (torej po regionalki). Na Garminu 205W sta vklopljeni AR + AT in naštimano da se izogiba avtoceste (nišem še kupil vinjete). In ta zadeva me iz Maribora proti Celju durh marš preusmerja iz regionalke na neka čudna stranpota, namesto da bi me vodil lepo ravno po regionalki. Nima veze ali nastavim na krajši čas ali krajšo pot, on vztrajno žnara dol z regionalke. Aja, pa izogibanje makadamskim cestam imam tudi vklopljeno.

Ni mi jasno v čem je fora. Ali sem jaz tako čorav da ne znam nastaviti pravilno, ali pa ima AR to regionalko zavedeno kot avtocesto in me zato vztrajno vodi dol z nje? Pa ne me prosim napadit zakaj imam vklopljeno zraven tudi AT. Imam jo zato, ker mi je všeč look obojega skupaj. Vidim hiše, gozd, višinske izohipse,... in mi je večji užitek ker imam lepšo predstavo kje se vozim.

Isto se mi je dogajalo na poti iz Celja proti Zagrebu po cesti skozi Zidani most (ne vem zdaj ali je glavna cesta ali regionalka, pa ni važno). Tudi tam me je vztrajno marširal dol z nje po nekih čudnih rovtah (spet se mi zdi kao da ima evidentirano kot avtocesto) in če bi ga ubogal bi namesto 100 km naredil 150 km. Vglavnem tole mi je skrajno čudno.

Ko pa sem izklopil izogibanje avtocestam, pa je čudežno začel voditi pravilno in nič več žnaral.

Za koristne informacije se zahvaljujem.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Hja, ni dvakrat za reči, da ga ravno Topo zmede in da te zato v rovte pošilja. Probaj AT izklopiti (navkljub bolj pusti slikici) in boš videl. Skoraj siguren sem, da je to krivo.

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Bi rekel, da je res problem zaradi topo karte. Jaz sem prevozil po stari cesti na relaciji Celje - Planica - Villach - Dravograd - Celje, pa sem imel vklopljeno samo karto AR 2.20 ( po SLO ), ko sem sel cez mejo, sem jo izklopil in vklopil CN 2010 in sem imel nastavljeno, da se mi izogiba avtocestam, pa ni bilo nikjer problema. Tudi nimam nobene vinjete.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Sej je napisal, da je izklopil izogibanje avtocestam, pa je bilo boljše potem. No, jaz tudi nisem pretirano zadovoljen z Garminom. Imel sem Nuvija 250 in eno točko v LJ, kamor bi na hitro prišel po obvoznici, vendar ne, on me je vodil skozi celo Ljubljano in 20 semaforjev, tako, da sem rabil pol ure več do tja. Imel sem vklopljeno najhitrejšo pot in v izogibanjih sem imel vklopljen samo makadam. Enako mi jo je zagodel v Rijeki, kjer me je pošiljal naravnost, a naravnost je bila enosmerna - še dobro, da sem videl. (imel sem pa Adria Route 2.2) No, sedaj sem ga prodal, me pa zanima, če je pri novejših Garminih kaj bolje to, al vsi računajo po enem kopitu?

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Garmini (naprave) vedno računajo po enakem kopitu. Informacije kako preračunava dobi iz karte. Podatki se v karte vnašajo glede na uradne podatke (po navadi uradnih gaodetskih služb, t.i. kategorizacija cest) posamezne države. Tu nastane problem, ker velikokrat uradne najboljše izbire poti v raelnosti niso najboljše. Garmin sicer upošteva pripombe uporabnikov vendar jih mora izdelovalec karte preveriti in potrditi, to pa traja!

Nazadnje urejeno:

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
hmm, sam kako me je lahk usmeril skozi center, ko je po obvoznici 3x hitreje; tega ne bom nikol zastopu, ker sem imel obkljukano najhitrejšo in ne najkrajšo. Ker zdej gledam, katero napravco bi si kupu, pa se nikakor ne morem odločt. Ali Garmina ali Navigona, TomToma, Miota? Kateri izmed teh ima dobro pokrito oz. dobro deluje v Slo in Hr?

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Glede na to, da izbor poti izvira iz karte je najpametneje izbirati glede na izdelovalca kart INavteq in Teleatlas + seveda lokalci pri Topo kartah, ki pa večinoma niso rutabilne) Sedaj pa kako? Ugotavljaš, da Navteq v Garminu slabo izbira, Teleatlas pa vsaj v Sloveniji (verjetno tudi drugje) že leto in več odprih pomembnih cest še vrisanih nima (letošnje izdaje!). Kot vidiš je izbira težka. Ti pa povem, če boš potreboval vodenje v nekem večjem Evropskem mestu te bo na cilj pripeljala ena ali druga navigacija, ena malo prej, druga malo poznej, ampak tega niti opazil ne boš. Za doma po dvorišču pa ....

Nazadnje urejeno: