FunderMax Exterior plošče

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
za tiste ki ne veste, to je to , visokotlačne laminat plošče

kakšna rezila moram imeti za obdelovanje teh plošč....za rezanje, vrtanje? da se mi ne okrušijo koščki barve
frown-1.gif

ali bi lahko delal večje luknje s svedrom za keramične ploščice ali razmišljam narobe?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Pri obdelavi plošč te trdote je obvezna uporaba rezil iz karbidne trdine (widia, HM), tako za žaganje, kakor tudi za ostalo obdelavo.
Če žage še nimaš, priporočam, da pokličeš Leitz v Kranju, kjer ti bodo lahko priporočili (in prodali) najprimerneje ozobljen list žage.
Sam bi se v tem primeru sicer odločil za kombinirano ozobljen list trapez-ravno.
Za vrtanje je morda bolj primerno uporabiti ročni rezkalnik, ob uporabi distačnega vložka in primerno velike šablone bi bil rezultat zanesljivo najboljši. Lahko pa poskusiš tudi s svedri za keramiko, čeprav imam občutek, da bo prišlo do mašitve rezilnih delov. Opcija je celo kvalitetna bimetalna kronska žaga, vendar je v tem primeru treba imeti podlogo spodaj, sicer se bo spodnja stran predčasno odlomila (ali pa tudi ne - rizik)

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Aha
zmaga.gif

Leitz vem kje je, sem že nosil tja brusit orodja...kupoval pa še nisem tam

Luknje pa vrtam vedno s podlago spodaj

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Rabil bi podoben sveder kot je

sveder-za-okovje-1_jpg_47483ff5d07e6fe7541f99a02ddc9d6d.jpg

za vrtanje lukenj v omenjeni material, fi 35mm. Se dobijo tudi ta oblika s karbidno trdino?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Seveda.
To je sveder namenjen vrtanju lukenj za odmične spone/šarnirje ('pante')
Glede na to, koliko boš zadevo uporabljal, pa imaš kar precejšen cenovni izbor.
Sicer iz slike ni čisto razvidno, morda je to celo namenski strojni sveder, ki ima del vpenjalnega stebla pobrušen zaradi možnosti montaže v mozničarko. takšnega ti odsvetujem, pri vpenjanju v običajno vpenjalno glavo vrtalke lahko postane problematičen.

Nazadnje urejeno:

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Gre se za cca 200 lukenj, orodje imam pa bolj osnovno, torej ciljam na namizni vrtalnik

Našel katalog rezilnega orodja Hawera
shocked-1.gif
ni da ni

morda kaka kronska s središčnim svedrom? najbolje da malo povpraševanja okoli pošljem, ker niti ne vem v kakem cenovnem rangu se željena orodja gibljejo

važno da odreže lep rob, da mi ne razpoka barve

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Lahko je tudi kronska, vendar ne kakšen kitajski izdelek. Ker bo po po kakšnih 20 luknjah pričela trgati. Večinoma so bimetalne kronske sicer namenjene vrtanju v trde materiale, pred leti sem testiral univerzalne, ki so brez poškodb rezale vse od prokroma (rostfreia) pa do lesa enako dobro.
Če boš kupoval sveder fi 35 s karbidnimi rezili pa bodi pozoren na namensko varianto, ki sem jo omenjal prej:
levo je sveder, ki ga ne kupuj:

fi35.jpg

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
In ko sem danes šel na 'kontrolne oglede' v Bauhaus, sem se spomnil tudi nate
wink-1.gif

Kronska žaga 35mm je videti dokaj kvalitetna in stane 9,60€.
Naj bi bila uporabna tako za kovine, kakor tudi za trdo in mehko plastiko ter za les.

LP

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Hehe, tudi jaz grem velikokrat k nedeljski maši v Bauhaus
grin1.gif

Nekam poceni se mi zdi
confused-1.gif
ampak morda bi bilo za poskusit. Se mi pa zdi da Bauhaus nima kdovekako kvalitetnega rezilnega orodja...ali pa, težko rečem, ne delam veliko z zahtevnimi materiali.

Kronska s kvaltetnim ozobljenjem in sredinskim svedrom bi znala biti prava rešitev za moje probleme
zmaga.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Verjetno res.
Ko sem pred leti testiral orodja in ročne strojčke, sem dobil zanimivo informacijo za uporabo teh kronskih žag s fiksnim premerom: ker nismo vsi tolikšni strokovnjaki na področju strojništva, da bi lahko na osnovi oblike isker kovine določili njeno kvaliteto, je recept drugje - po nekaj deset sekundnem vrtanju z določeno hitrostjo, preverimo temperaturo orodja (menda lahko tudi z jezikom, vendar sem imel občutek, da je bil takrat informator šaljivec
wink-1.gif
) in imam občutek, da je bil nasvet koristen.