Odvisno od prpravljenosti udeleženca. Če nisi...potem imaš resen problem kako sploh priti do cilja. Sodelavec je na veliki rabil nekaj čez 6 ur...torej blizu povprečja 20 km/h.
. Mi sploh ni jasno kaj se sili na velikega če mu ni kos...greš na malega, 100ka en vzpon in je to to.
Jaz sem šel danes stestirat traso velikega maratona..sicer malo sem ga priredil...začetek prek Dobrove, Horjula na Vrhniko...pa v Gorenji Vasi sem šel namesto proti Šk. Loki na Lučine, Suhi dol, Horjul...naredil 130 km (v Kladje sem se že komaj vlekel)..2.740 m višincev..in sem imel povprečje vožnje skupaj s postanki 24,4 km/h. V gorenji vasi še 27,5 km/h...torej če bi šel proti šk. Loki bi povprečna hitrost samo naraščala.
Zdaj na maratonu s prek 1.000 udeleženci greš pa že zaradi zavetrja kot 'metek' in je povprečna hitrost konkretno višja.
Seveda jaz spadam v kategorijo totalnih začetnikov plus prekomerna teža
...tako da...človek pač mora imeti nekaj samokritike in ocenit koliko je sposoben.
Za tistega pa, ki je natreniran...Vrhniški klanec je tako tako od klanca, pa tudi Kladje niso noben bav bav...po svoje prav simpatičen klanec brez nekih ekstremnih vzponov.