Fotografija za dokumente - cena?

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Včeraj sem potreboval slikco za osebno in se na poti na UE, ustavil še pri prvem fotografu.

4 slikce >> 12€

Kakor sem gledal so te 4 slikce razvite na foto papirju cca 10x13, potem jih fotograf na posebno mašinco samo še zreže.

Zdaj me pa zanima zakaj so te 4 slikce tako drage? A je kaka posebna tehnologija tu vmes? Kakor sem gledal, ima DSLR aparat, vtakne kartico, prižge "balon" za osvetlitev, te slika, kartico da v pc in naredi ven sliko...

Vem da more bit v njegovo ceno zajeto še njegovo delo (15minu max), pa oprema in papir ... se mi pa zdi razpon cene med razvojem ene slike 10x13, ki se jo da dobit za 8centov in tem listkom s 4-imi fotkami prevelik.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.438
422
83
Se mi zdi veliko, čeprav... po tvojem izračunu dobi fotograf 50€ na uro, v kar je vključeno tudi kritje vseh stroškov. To pa ni ravno v nebo vpijoče.

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Stranka plača storitev fotografa, sama cena fotografije 10x15 je tukaj nepomembna, torej enostavno ne moreš primerjat ceno "amaterske" fotografije s ceno profi storitve.
Fotograf mora imeti (beri: KUPITI) DSLR, stojalo za fotoaparat, pravilno osvetlitev (fleši, luči, s softboxi oziroma "dežniki"), točno določeno ozadje (seveda ponavadi skupaj s stojalom), prostor (lastniški ali v najemu), stroj za izdelavo fotografij, "škarje" za obrezovanje fotografij, repromaterial (kemijo, papir), ovitke za fotografije in seveda znanje. Vse to ni zastonj, kajne.
wink-1.gif

Poleg zgoraj omenjenih stroškov mora lastnik fotografskega studia plačati prispevke, plačo zase in za delavca (v primeru da ne dela sam), elektriko, komunalo, ostale fiksne stroške (internet, telefon, dobavitelje repromateriala, morebiten servis naprav, knjigovodstvo ...) in nenazadnje tudi DDV. Ko vse to upoštevaš, vidiš da cena takšnih fotografij, ki jih btw. lahko uporabiš za vse dokumente sploh ni tako visoka.

To je tako kot bi rekel zakaj je v lokalu kavica euro ali euro in pol, če jih lahko za ta denar doma skuhaš dvajset.
rolleyes-1.gif

... ko pelješ avto na servis, ti je verjetno samoumevno da je cena ure recimo od 60eur naprej, enako olje, ki ga lahko dobiš za deset eurov, ti računajo 25 za liter ...

In še to, ponavadi se fotografiraš enkrat na deset let, torej je gneča le ob masovni menjavi dokumentov, treba pa je preživeti tudi sušne mesece.
Da se vrnem na primerjavo s kavico ali servisom za avto, kavico piješ vsak dan, avto pelješ na servis vsaj enkrat letno, k fotografu greš ponavadi le ob menjavi dokumentov.
evil.gif

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
Stranka plača storitev fotografa, sama cena fotografije 10x15 je tukaj nepomembna, torej enostavno ne moreš primerjat ceno "amaterske" fotografije s ceno profi storitve.
Fotograf mora imeti (beri: KUPITI) DSLR, stojalo za fotoaparat, pravilno osvetlitev (fleši, luči, s softboxi oziroma "dežniki"), točno določeno ozadje (seveda ponavadi skupaj s stojalom), prostor (lastniški ali v najemu), stroj za izdelavo fotografij, "škarje" za obrezovanje fotografij, repromaterial (kemijo, papir), ovitke za fotografije in seveda znanje. Vse to ni zastonj, kajne.
wink-1.gif

Poleg zgoraj omenjenih stroškov mora lastnik fotografskega studia plačati prispevke, plačo zase in za delavca (v primeru da ne dela sam), elektriko, komunalo, ostale fiksne stroške (internet, telefon, dobavitelje repromateriala, morebiten servis naprav, knjigovodstvo ...) in nenazadnje tudi DDV. Ko vse to upoštevaš, vidiš da cena takšnih fotografij, ki jih btw. lahko uporabiš za vse dokumente sploh ni tako visoka.

To je tako kot bi rekel zakaj je v lokalu kavica euro ali euro in pol, če jih lahko za ta denar doma skuhaš dvajset.
rolleyes-1.gif

... ko pelješ avto na servis, ti je verjetno samoumevno da je cena ure recimo od 60eur naprej, enako olje, ki ga lahko dobiš za deset eurov, ti računajo 25 za liter ...

In še to, ponavadi se fotografiraš enkrat na deset let, torej je gneča le ob masovni menjavi dokumentov, treba pa je preživeti tudi sušne mesece.
Da se vrnem na primerjavo s kavico ali servisom za avto, kavico piješ vsak dan, avto pelješ na servis vsaj enkrat letno, k fotografu greš ponavadi le ob menjavi dokumentov.
evil.gif
467716-post_slo.gif

Ampak vseeno se najde nekdo, ki se slika doma in potem leze na obcino s tako sliko. In potem nos do tal, ko ga na UE posljejo k fotografu
hysterical-1.gif

Gox

24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Se strinjam z obema
zmaga.gif

Približno vem kaj je vse zajeto v tej ceni, vseeno pa je cena kar visoka. Je pa bila še malo časa nazaj pod 10€ ... sedaj pa že 12€
smile-1.gif
(no sej vse se draži, tudi v trgovini cene počasi lezejo gor)

Koliko pa so cene po Slo? So približno tam tam, ali so velika odstopanja?

Zanimivo pa je bilo še to, da ko sem oddal sliko na UE, je gospa dala v skener in mi pravi " slika ni dobra" je meglena. Potem je poskusila še z drugo iz serije, pa je rekla da ta je pa malo boljša
smile-1.gif

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Glede cene: je ugodna, ponekod so po 16eur, nekje celo dvajset, ker se vse draži, so se jasno podražile tudi fotografije za dokumente. Poleg vsega se je dvignil tudi DDV.

Glede kakovosti: niso v vseh studijih mojstri, ponekod je kvaliteta res bolj kot ne porazna, ponavadi zaradi neznanja delavcev (kakšni študenti/študentke ki se jim fučka), a takšni "fotografi" kmalu ali zamenjajo (pravilno naučijo) delavce ali zaprejo vrata.
Je pa dejstvo da je enako na nekaterih UE, kjer svoje delo opravljajo bolj na pol. Nemogoče je da bi bila iz iste "serije" ena fotka neostra, druga pa ok. Ponavadi fotke ne položijo pravilno na skener ali pa je steklo skenerja umazano.

Čisto za info, da boš videl kako je v fotografskem fohu: pred leti je bila cena ene amaterske fotografije (ne profesionalne, ampak tiste ki si jo prinesel razviti) toliko kot je stala kavica, sedaj pa računaj.
smile-1.gif

Za večino fotostudijev v Sloveniji je glavni vir preživetja fotografiranje za dokumente. Žal digitalizacija prinaša svoje dobre in slabe strani.
frown-1.gif

Nazadnje urejeno:

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.086
4.997
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:

Ampak vseeno se najde nekdo, ki se slika doma in potem leze na obcino s tako sliko. In potem nos do tal, ko ga na UE posljejo k fotografu
hysterical-1.gif

Saj se strinjam s kalkulacijo ampak poznam tudi primer ko je "amater" prinesel svoje fotke in so ga poslali k fotografu ker kao niso bile dobre. Zunaj je dobil ovitek od "profesionalca", vtaknil vanj svoje, prej zanič fotke in glej čudo, fotke so bile kar naenkrat dobre...

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.002
171
63
Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
wink-1.gif

rolleyes-1.gif

evil.gif

Ravno danes sem se šel slikat za osebno... eh, predpotopni canon objektiv 20-90, za ozadje modro prepleskana stena, v drugem koncu en reflektorček in marela... 12 evrov, so pa bile slike fertik v 5 minutah. Za razrez zadostuje "giljotina", rabiš še printer in program, s katerim pravilno nastaviš robove...

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Hja, očitno si bil pri nekih šalabajzerjih ... ki pa imajo vseeno še dodatne stroške kot vsi ostali, kljub temu da je po napisanem sodeč bil vložek v studio minimalen, ni to kar 12eur - davek v žep.
wink-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.056
113
KSZ.

Kje se vi to slikate oz. ali mogoče delate dokumente v kakšni izpostavi Franca Jožefa?!
evil.gif

Razvija slike, da 4 slike, reže z giljotino ... cmon leta 2014 vam prodajo take bedarije?! Mislim prodajo vam jih očitno, ampak kaj se potem pritožujete?
tongue-1.gif

Recimo nekje v bolj vukojebinski UO pri fotografu ki zgleda že 30 let enako star enostavno prideš poveš kaj hočeš, te poslika in greš, on fotke digitalno obdela in pošlje (z golobom imenovanim internet) na UO. Ko ti prideš po vseh hodnikih UOja in 3x fališ vrata v pravo pisarno tam samo izpolneš (plačaš) svoje obveznosti in potrdiš da imajo prave fotke.

Razno tiskanje fotk, rezanje fotk v pravi format, skeniranje fotk nazaj v digitalno obliko in pa kaj vem kaj je samo cehovsko nategovanje budal s strani fotografov katere očitno popira tudi UO!
grims-1.gif

Gox

24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
To pa nisem vedu da lahko na UE dobijo slike tudi po E-mailu? Samo pol bi jih mogla teta za šalterjem verjetno še pomanjšat
smile-1.gif
)

Drugače pa sem bil v fotostudiju, ki je pomojem že 40let enak
smile-1.gif
če ne še več ... kot bi prišu v leta 70..pač mi je bil na poti proti UE in sem se tam ustavil.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.056
113
Fotke v dokumentih so itak digitalne. Pa glede pomanjšanja, v biometričnem potnem listu (oz. tistem ki ima čip) je fotka shranjena v digitalni obliki in je precej velike resolucije (torej domnevam da fotograf ve v kakšni resoluciji se rabi fotke in ne pošilja 20mpx naokoli).

Edit: uporablja se sistem e-fotograf torej ne nekih mailov in podobnih bedarij, ampak centralni sistem digitalnih fotografij

Več:
Citat:

Preko sistema e-fotograf je omogočeno pošiljanje fotografij v elektronski obliki od fotografov (ki so od Ministrstva za notranje zadeve pridobili avtorizacijo za uporabo e-fotografa), preko osrednjega elektronskega odložišča fotografij na upravne enote. Za ta namen so vzpostavljeni poseben spletni servis in mehanizmi, ki omogočajo varen prenos fotografij. Osrednji sistem v odložišču preveri ustreznost fotografij prek posebnega modula za preverjanje v skladu z veljavnimi standardi. Po preverjanju bo fotografiji dodeljena unikatna referenčna številka na potrdilu, ki ga bo fotograf izdal stranki, ta pa ga bo ob vložitvi vloge za izdajo osebnega dokumenta predložila na upravni enoti. Fotografija posameznika bo v osrednjem elektronskem odložišču shranjena 1 leto, v tem obdobju pa se bo lahko poljubnokrat uporabila za izdelavo osebnega dokumenta. Omogočeno je, da se fotografija prevzame iz skupnega odložišča za izdelavo osebne izkaznice in potnega lista.

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Vidim da si ti ekstra pameten v večih temah, a očitno o zgoraj napisanem nimaš veliko pojma, oprosti, saj si citiral napačnega, saj se nisem jaz slikal v nekem predpotopnem studiu temveč @scorpion.
grims-1.gif

Da ti razjasnim. OP-ja je zanimalo zakaj je takšna cena fotografiranja, jaz pa sem mu to razložil, ok? Kaj ti do tu ni jasno?
Plača se STORITEV, fotke v fizični obliki so v bistvu le bonus, nekateri jih računajo posebej, nekateri ne.
Veliko fotografov dela s programom e-fotograf, preko katerega pošljejo fotografije direktno v po domače povedano "shrambo" fotk v digitalni obliki, ki se uporabijo za izdelavo biometričnih dokumentov.
Postopek je takšen: fotografiranje, obdelava fotke (format), pošiljanje na centralni strežnik, printanje potrdila za stranko, ki ga le ta predloži na UE namesto fotografij. Praviloma je takšna storitev dražja, saj vzame malo več časa, kot le izdelava fotk na digitalki.
wink-1.gif

Torej, ponekod so v ceni tudi fotografije v fizični obliki, drugje za doplačilo. Uradnik na UE ima v takšnem primeru manj dela, ker ga namesto njega opravi fotograf. Odpadejo tudi razne "neveljavne" fotke.
smile-1.gif

Tisti, ki niso vključeni v sistem e-fotograf, pač delajo še po starem načinu. To je vsa topla voda.
wink-1.gif

EDIT: Vidim da si odgovor dopolnil.
zmaga.gif

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.056
113
Nisem odgovoarjal točno tebi zato sem napisal KSZ (Ker Si Zadnji).

OPja je zanimalo zakaj je slikanje tako drago, noben mu ni pa napisal da mu ni treba razvijat fizičnih fotk. Lahko seveda jih (če jih nosiš po denarnici, recimo slike žene & otrok ali pa če jih rabiš za planinsko izkaznico). Vsekakor pa fizične fotke stanejo par EUR več kot samo digitalno slikanje, razlika ni velika tako da zaradi mene lahko nadaljujete debato zakaj košta eno slikanje + pošiljanje slik na e-fotografa 10EUR.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.483
1.050
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:

hysterical-1.gif

No nazadnje so mi sliko otroka od takega profi fotografa na UE zavrnili in vzeli sliko ki sem jo naredil doma
wink-1.gif

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Nisem odgovoarjal točno tebi zato sem napisal KSZ (Ker Si Zadnji).

OPja je zanimalo zakaj je slikanje tako drago, noben mu ni pa napisal da mu ni treba razvijat fizičnih fotk. Lahko seveda jih (če jih nosiš po denarnici, recimo slike žene & otrok ali pa če jih rabiš za planinsko izkaznico). Vsekakor pa fizične fotke stanejo par EUR več kot samo digitalno slikanje, razlika ni velika tako da zaradi mene lahko nadaljujete debato zakaj košta eno slikanje + pošiljanje slik na e-fotografa 10EUR.

Oprosti, sem spregledal, da si označil ksz.
d055.gif

Glej, point mojega odgovora op-ju je bil da se plača storitev in ne fotke, ker pa se je že fotografiral mu možnosti preko e-fotografa nisem niti omenjal.
wink-1.gif