Fotoaparat s HDR tehnologijo

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Pozdravljeni

Zanima me ali se že dobi fotoaparat, ki ti že naredi hdr sliko in ti jo ni potrebno izdelovati posebej na računalniku?

Hvala...

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Eni pentaxi imajo to, ampak je daleč od tega, da bi bilo primerljivo z računalniško obdelanim hdr posnetkom.

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Ubistvu bolje že ne more naredit. Dokler nimamo ročnega tonskega mapiranja v bodiju je tole bolj kot ne neuporabno. Bolje dobiš iz enega raw fajla, pa že tisto je bolj tako tako

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik Cash pravi:
Pozdravljeni
Zanima me ali se že dobi fotoaparat, ki ti že naredi hdr sliko in ti jo ni potrebno izdelovati posebej na računalniku?
Hvala...
Seveda se dobi.
Alpha 55 je eden od njih in končni rezultat je popolnoma zadovoljiv.
Seveda to ni tista fotografija HDR, ko postaja že nenaravna in zaradi svojih barv tudi kičasta (vsaj velika večina je takšnih).
Bistvo HDR-a naj bi bilo v enakomerni obravnavi pre- in pod-osvetljenih delov, ki jih normalen posnetek ne uspe zadovoljivo zabeležiti. Razlika je vidna poleg ostalega tudi v histogramu, ki je precej bolj izrazit in enakomeren od tistega brez HDR-a
Za 'izdelavo' HDR-a v pretirano močnih barvah pa bo vseeno potreben kakšen skok v program.

Torej, kako deluje HDR v Alphi A55: možnosti nastavitve so do 6 EV, po eno stopnjo, aparat nato s hitrostjo 10fps posname tri posnetke, temnega, normalnega in svetlega, ter jih združi. Na kartici sta potem dva posnetka, ker se shrani še srednji, torej brez HDR-a
Ostalih aparatov ne poznam, vem le, da v primerih, ko želim imeti tak posnetek, to funkcijo tudi uporabim, ne nazadnje zaradi tega, ker mi pri postprodukciji dovoljuje bistveno večje korekture.

LP

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
No, sej jst nočem unih super duper hdr slik, ko je že vse kičasto...hdr bi hotel v taki meri, da še ne opaziš, da je hdr....

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
To ti A55 zanesljivo omogoča.
Čeprav je kljub vsemu razlika med običajnim in HDR posnetkom iz tega aparata kar precej opazna, razumljivo da to velja za pogoje ko je HDR smiselno uporabiti, torej kontrastne posnetke.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
To bi moral vprašati avtorja.
Glede na širok razpon in prepoznavnost temnih delov pa bi lahko bila. V okvirih, ki sem jih zapisal zgoraj, torej ne 'kičasto', le z namenom prikaza vsega dinamičnega razpona posnetka. Glede na to, da avtor fotografira v RAW-u, je popolnoma mogoče, da uporabi tudi nekaj od HDR tehnike, čeprav njegov aparat (Canon 5D II) že v osnovi zajame širok dinamičen razpon.

Vsekakor pa je to posnetek, kjer ni pomembno ali je HDR obdelan, ali ne, bistvo je - da je lep in tehnično popoln.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Cash pravi:
No, sej jst nočem unih super duper hdr slik, ko je že vse kičasto...hdr bi hotel v taki meri, da še ne opaziš, da je hdr....
To ima večina fotaparatov, samo so raznorazna imena za to. Recimo Panasonic ima "Intelligent Exposure", Nikon "Active D-Lighting", Canon "i-Contrast" in tako naprej, v osnovi pa delujejo enako. Deluje pa tako, da svetle dele posname z nizkim ISO, temnejše pa z višjim. Dober čip pripomore k boljšim rezultatom. Pri SLR-jih je ta funkcija super, pri malih jajčkih pa bolj uboga. Meni je bila na začetku fensi, potem pa sem opazil, da noise reduction v temnejših delih pretirava z močjo, zato raje popravim z ACDSee-jem (malo povečaš vrednosti Shadows in Midtones, pa dobiš mnogo boljšo sliko kot z aparata).

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Točno to. Delaš v rawu in dobiš z preprostim shadows dost boljši rezultat. Meni tile in-camera hdr preveč flat zgledajo. Nimajo nobene prave dinamike, kar pa je bistvo hdr tehnike. Sicer lahko potem kontraste popravljaš, ampak če že greš obdelavo delat, potem lahko tudi shadowse štimaš.

Avtorju teme pa bi svetoval, da si raje kot hdr pogleda enfuse tehniko. Kolikor sem razumel, bi on rad dobil hdr, brez tistega "hdr" efekta. Točno ti pa ti naredi enfuse. Jaz vse interior fotke delam na to tehniko in so stranke zelo zadovoljne.

http://blogs.oreilly.com/lightroom/2008/12/blend-with-lightroom-enfuse.html