Kar strokovne debate so se razvile o forexu na tem forumu. To je seveda dobro, res pa je, da večina ljudi nikoli ne bo začela s trgovanjem. Ljudi pa vendarle zanima ta tematika, kar je razumljivo, saj je po sredi denar. Lahko zaslužiš denar, lahko pa ga tudi izgubiš. Kje pridobiti znanje, kje izvedeti za izkušnje drugih? Forumi so odlična stvar, knjige tudi.
Nikoli ne bom pozabil, ko sem prvič v Ljubljani poslušal tujega strokovnjaka za forex trading, ko nam je razlagal svojo strategijo. Vedno sem jaz moral razlagati drugim, sedaj pa je nekdo drug razlagal meni. Ker sem osnove tehnične analize poznal že prej iz časov mojega trgovanja na NYSE in NASDAQ, je bilo enostavno vse prenesti v svet forexa. Vse mi je bilo takoj jasno, čeprav je bil njegov rezultat realnega trgovanja 4000 pipov v dveh mesecih res kar predober. Poskusil sem njegovo strategijo na demo in je delovala, za realnejšo sliko pa je potreben seveda daljši čas testiranja.
V internetnem forex klubu Zlata jama nas je nekaj takih, ki raziskujemo strategije, ki jih kupimo v obliki PDF knjig ali pa jih dobimo na tujih forumih (
Babypips ).
Zakaj ne bi del svojega znanja posredoval drugim?
Ali bom na slabšem, če nekomu izdam moje znanje?
Ali je moje znanje sploh kaj vredno?
Ali lahko od posredovanja svojega znanja tudi sam kaj pridobim?
Še mnogo drugih vprašanj skupaj z odgovori se mi je motalo po glavi, nato pa sem se odločil, da bom poskusil organizirati seminar na temo forex. Brezplačen seminar z izobraževalnim in informativno-komercialnim delom. Obisk in odziv sta bila odlična, zato bom s seminarji nadaljeval. V soboto 1.3.2008 ob 10. uri bo v Kočevju drugi seminar "Odkrivajmo forex". Obdelovali bomo dnevno forex strategijo 8and8. To je strategija za take, ki nimajo časa cel dan presedeti ob računalniku, ampak samo nekaj minut na dan. Zaslužek v enem letu na paru EURUSD cca. 2000 pipov res ni briljanten, vendar pri trgovanju z enim lotom je to 20.000 USD, če pa trgujemo z več pari ali več loti ...
Seminar ima seveda tudi informativno-komercialni del, saj smo prejšnjič predstavili slovenski forex produkt EPV Investments, ki je nekakšna konkurenca MAT in FFX. Udeleženci prvega seminarja so lahko lastnika povprašali o vseh zadevah, kar se tiče strategije razpršitve kapitala, varnostnem skladu, predvideni letni donosnosti itd. Zaupanje nas, prvih investitorjev, je upravičil že prvi mesec delovanja z januarskim donosom 8,1%. Upam, da bo podobno tudi naprej. Splošne pogoje EPV si lahko snamete tukaj:
http://zlata-jama.com/Plan_EPV.html
Tudi urnik 2. forex seminarja si lahko pogledate na strani Zlata jama. Strogo se držimo urnika, saj nekatere zanima samo izobraževalni del, nekatere pa samo informativno-komercialni del, kjer bo tokrat govora o Finanzas Forex (FFX) programu, če bom uspel pridobiti kakšnega vidnejšega slovenskega promotorja FFX. Udeleženci seminarja bodo prejeli obravnavano strategijo in datoteko za lažje testiranje strategije. Na seminar se je treba prijaviti z imenom in e-naslovom, saj je število sedežev omejeno.
Če kdo med vami misli, da bi lahko kaj pametnega povedal drugim (ne bojte se, tudi jaz nisem ultra forex strokovnjak, pa vendar bi želeli drugi zvedeti del tega, kar sem se naučil), ga vabim kot predavatelja na naslednje seminarje "Odkrivajmo forex". Predvsem mislim na razlago uporabe posameznih platform (MT4, VT, TS, ...) in na razlago forex strategij. Zelo lepo bi bilo, da so takšne strategije realno prestale "backtesting" s pozitivnim rezultatom, ni pa nujno, saj gre običajno za uporabo raznih tehničnih indikatorjev in kombinacijo le teh. Vsaka informacija je koristna in nekdo izmed slušateljev bo lahko iz delcev informacij mogoče sestavil zmagovito strategijo. Mogoče pa je kdo med vami poskusil uporabiti kakšen EA ali pa morda forex signalni servis in bi ga priporočil drugim, hkrati pa bi še razložil, kako se uporablja in predstavil rezultate. Mogoče pa ima kdo med vami zmagovito formulo za forex, ki bi jo rad prodal drugim. Če jo znate predstaviti v 45 minutah, ste dobrodošli.