Fizika toplega vlažnega zraka

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
meni je jasno kaj misliš narediti..
zakaj pa samo ne bi dal nekam v senco, pa en ventilator, da gre hitreje ) da se posuši ? za zelišča je tako najbolje

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.163
6.970
113
pri taščici
To lahko naredim z zelišči(samo pumpo ugasnem) , sadje septembra pa najbrž težje. Takrat bodo že kolektorji malo svoh za razmetavanje toplote.
Tista cev je dobra ideja, samo ne vem če še da na tisto 8mm cev kak navoj vrezat. Razen če bi kaj lotal (ena cev zunaj je bakrena) notranja pa ni.
2221508-20150505_185303-1-1.jpg

Priponke

• 2221508-20150505_185303-1-1.jpg
    2221508-20150505_185303-1-1.jpg
    161,8 KB · Ogledi: 275
Nazadnje urejeno:

bpfc

Majstr
12. sep 2008
1.935
59
63
Če te prav razumem, naj bi z ventilatorjem vlekel zrak skozi eno odprtino iz zunanjost, skozi drugo odprtino pa bi šel zrak ven iz sušilnika.
Na ta način boš porabil veliko energije, in verjetno notranjosti sušilnika ne boš mogel segreti na željeno temperaturo. Predlagam, da si narediš tako, da bo čim močnejše kroženje zraka v notranjosti, za dovod in odvod zraka pa si na odprtine montiraš lopute in s tem reguliraš izmenjavo zunanjega zraka.

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Komplicirate!
Spodaj in zgoraj naredi lopute, ki jih boš lahko pripiral in tako uravnaval pretok zraka. Skozi cevi v notranjosti pa vodiš grelni medij primerne temperature. Zrak bo že sam krožil zaradi konvekcije.

bpfc

Majstr
12. sep 2008
1.935
59
63
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Mešanje vlažnega zraka v notranjosti ne vem če ima smisel. Sem že napisal da je toplota "zastonj"?
Koliko stopinj bo pa imela ta ogrevalna voda?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.163
6.970
113
pri taščici
Če bom veliko uporabljal najbrž težko več kot 50-, jeseni bo pa najbrž že 40 težko zagotoviti. ( sploh če bo treba ogrevati hišo).
Ampak neke množičnosti (24/7) Ne pričakujem vsaj letos ne, tako da bo toplote dovolj...

Nazadnje urejeno:

bpfc

Majstr
12. sep 2008
1.935
59
63
Ja in kako boš s 40-50°C segrel notranjost sušilnika na 40° za zelišča in 55° za sušenje sadja, plus tega maksimalno odvajal topel zrak iz njega?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.163
6.970
113
pri taščici
Kaj te muči? Da bo površina cevi premajhna za tak pretok zraka? Se tudi jaz sprašujem če je ventilator premočan. Ampak dobro to lahko regulira, zamenjam, odstranim...

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
saj topel zrak vsrka več vlage kot hladen. pomoje res ni treba da prav veliko kroži ven-noter. mogoče boš pa moral v prostor kjer boš to imel dati kakšne tiste razvlažilce zraka da ne boš imel potem preveč problemov z vlago. sploh jeseni.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.163
6.970
113
pri taščici
Lahko postavim tudi ven pod teraso ..... Vendar mislim da bo bolje funkcioniralo notri, pa se dišalo ali pa "disalo" po hisi

bpfc

Majstr
12. sep 2008
1.935
59
63
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Kaj te muči? Da bo površina cevi premajhna za tak pretok zraka? Se tudi jaz sprašujem če je ventilator premočan. Ampak dobro to lahko regulira, zamenjam, odstranim...
Predvidevam, da boš na ta način dosegel v sušilniku samo par stopinj višjo temperaturo od zunanje. Če boš zmanjšal prepihavanje lahko pri večji količini sušenih zelišč pride do "dušenja" (ne vem če je to pravi izraz), Zelišče postane črno, ali sivo. Pri pravilnem sušenju naprimer peteršilja, ta ostane lepo zelen, če pa ni pravilno sušen je pa siv.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Spodaj bi imel zajem svežega zraka - brez regulacije odprtosti (ni potrebna).
Izstop vlažnega zraka bi naredil na stropu, vendar z regulacijsko loputo, tako da bi del zraka vračal z ventilatorjem nazaj na dno. Namreč zaradi tako nizkega temperaturnega režima nikakor ni pričakovati, da bi bil zrak na izstopu nasičen z vlago, zato ga je smiselno delno vračati v sušenje. Izkoristek s tem zelo povečaš.
Računalniški ventilator od napajanja bi bil verjetno čisto dovolj, saj če ima (kaj pa vem - 50 m3/h pretoka zraka), pomeni v klasični zamrzovalni omari 50 kratno izmenjavo zraka v eni uri - skorajda preveč kot potrebuješ.

Torej cca. 2/3 toplega zraka pod vrhom bi vračal nazaj na dno oz. mešal z svežim vstopnim. Na vrhu omare na izstopu bi naredil regulacijsko loputo, kjer bi to razmerje nastavljal. Nastavljati oz. spreminjati bi ga bilo treba med zimo in poletjem.

Ventilator bi uporabil samo za organiziranje tega prisilnega obtoka zraka znotraj sušilnice. Sicer bi za izmenjavo moral zadoščati že termični princip izmenjave zraka.

Sprašujem se, če boš lahko transportiral ogrevalno vodo skozi tako tanke cevke, ki so namenjene za freon pod visokim tlakom. Če tega pretoka ne bi dosegal, bi iz sistema odstranil šobo in naredil primarno - sekundarni sistem ogrevanja, kjer bi zunanji izmenjevalec zaprl v posodo s toplo vodo od sončnega ogrevanja. Sekundarni medij bi pa še vedno ostal freon, hladilniški kompresor bi ga pa poganjal.

Moje razmišljanje.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.163
6.970
113
pri taščici
Hladilno instalacija je v kosih, ker po vsej verjetnosti je bilo nekaj z njo narobe, sicer ne bi bila na kosovnem(sem bil prelen da bi jo v stekal, preden sem pocvikal).
Pa tudi ne vem kako prepričat kompresor da bo delal v obratni smeri(pa se strošek elektrike). Torej notri grel in zunaj hladil.
Sem dobil neke 8mm fitinge(na 3/8) za baker vendar so samo za hladno vodo. Me zanima ali bodo zdržal 50C.
Pretoka po 8mm instalaciji je tudi mene strah...
Če ne bo, bo treba dobiti kiler ali pecko od avta in tja speljati toplo vodo

I

Izbrisan uporabnik #9334

Fitingi morajo zdržati 50 C, tudi 80 morajo. Ponavadi so iz polipropilena.

Smeri pretoka freona pa ni treba menjati, če bi odstranil šobo (tam ko je padec tlaka freona in temperature z njim). S tem nimaš več toplotne črpalke ampak samo še obtok freona.
17758-icon_confused.gif

Off : Mimogrede za informacijo: so neki sončni kolektorji za topel zrak, ki istočasno delajo elektriko za lasten pogon. Sem ravno jeseni delal za enega vikendaša na morju konzole za to zadevo. Imaš preskrbljeno ventilacijo skozi hišo preko zime in z 1m2 površine zagotovljene 15 C toplotne razlike zunaj - znotraj, pri 70 m2 površine bajte. Neka skandinavska zadeva in trenutno še precej draga.

Ok, tudi ona misel o obrnjenem hladilnem sistemu ni švoh - bi zadeva delovala še pozimi. Lajtnge in ventile pozamenjaš, ...
grin1.gif
pa gre rikverc.