Filtrirni vložki za vodo

mtl

Guru
19. jul 2007
11.163
796
113
Kras
www.mtl.si
Imam Atlas filtri trojni filtracijski sistem in bom po enem letu zamenjal filtre (razen mehanskega, ki ga bom le spral), pa bi potreboval nasvet.
Filter za vodo.jpg

Je kdo že naštudiral te filtrirne vložke za vodo? Bi prosil za hitro razlago, kaj kateri filter dejansko naredi. Nekaj sem že iskal in sem dopisal, kar sem že našel:
antiklor - že ime pove, naj bi vseboval aktivno oglje BX in odstranil klor, vonj in slab okus
aktivno oglje BX - več kot pol cenejši od gornjega, naj bi odstranil samo vonj in slab okus
aktivno oglje SX - ta je še cenejši in je opis tak: vložek z aktivnim ogljem iz vode filtrira drobne usedline in reducira klor, slab vonj, organske spojine ter težke kovine. Sintrani blok je narejen iz kokosove lupine aktivnega oglja v prahu.
polipropilen - odstranjujejo fine delce kot so mulj, pesek in obarvanost vode
polipropilen SX - isto kot zgoraj, tako da nisem našel razlike (razen v mikronih)
mehanski antibakterijski polipropilen SX - spet isto, nisem našel razlike, razen v estetiki,ker je modre barve :)
filtrirni vložek kombiniran mrežica s polifosfati BX - Filtrirni vložki so kombinacija pralnega filtra mrežice in kristalov polifosfata. Zagotavljajo filtracije usedlin pri 50 mikronih in pomagajo pri odpravljanju oz. preprečevanju vodnega kamna na vodnih armaturah, grelcih vode, pralnih strojih
filtrirni vložek mehanski mrežica - mehanski filtri iz vode odstranjujejo grobe delce kot so pesek, mivka ter delci železa. Filtri so vzdržljivi in se pred menjavo lahko večkrat operejo.
filtrirni vložek mehčalni kartuša s polifosfati HA BX - mehčalni filtrirni vložki preprečujejo nastanek vodnega kamna
Filtrirni vložek za vodo mehanski rebrasti SX - mehanski filtri iz vode odstranjujejo grobe delce kot so pesek, mivka ter delci železa. Filtri so vzdržljivi in se pred menjavo lahko večkrat operejo.

Torej, sedaj imam mehanski čistilni filter za to, da pobere večje delce (ni nič kaj umazan po enem letu), potem pleteni filter za manjše delce in mehčalni filter, ki naj bi odstranil vodni kamen.
1 - menjava 20.12.2025.jpg

Je pa tako, da je pri nas precej vodnega kamna in kljub temu, da imam noter mehčalni vložek (predvidevam, da polifosfat, ker ima kot neke kristale noter), se je vodni kamen še vedno nabiral. Razen, če se je filter že izrabil, na začetku se mi zdi, da ni bilo toliko vodnega kamna.
A je srednji pleteni filter že preveč umazan? Bi ga moral prej zamenjati? Na koliko časa/okvirno litrov menjujete filtre? Stanje zgoraj je po porabljenih nekje okvirno 50 kubikov vode.

A naj kakšen filter zamenjam (glede na to, da mehanski ni preveč umazan) in dam noter raje katerega drugega, da bi bolj odstranilo vodni kamen?

PS: Sem prav razočaran, da kup podjetij, ki prodaja te zadeve tako pomanjkljivo (oziri niti ne razloži) razloži delovanje posameznih filtrov.

irwin

Guru
13. mar 2008
1.772
564
113
Sicer Atlasova 2BX filtra v uporabi. Oglje in mehanski 50mikr mrezica. Menjava nekako na 2 letna casa. pomlad poletje/ jesen zima. Mehanski 50 mikr zamenjana za prejo 10mikr. Boljsa varianta. Pa filtri oz ohisje ovito v alu folijo da ni svetlobe. Obcutna razlika. Se na tistih nosilcih oglja ne nabere tolko organske svinjarije. Polifosfatni filter me ni preprical v smotrnost.
Vrstni red mrezica/ preja pa oglje zadnji filter.
Malo kolnem mehko plastiko ventilcka za odvod zraka. Potrosni materijal.

mtl

Guru
19. jul 2007
11.163
796
113
Kras
www.mtl.si
Torej menjaš filtra nekje na pol leta.
Dober nasvet za alu folijo, ampak pri meni ni potrebe, ker je zadeva v kleti in je tema.

irwin

Guru
13. mar 2008
1.772
564
113
Nastavek za odvit/ privit case tudi ne prevec prijazen. Nikoli ne ves kolko si pritegnil nosilec. (Ja, vodo rukne ven nekje ob strani, itak). Pa obvezna menjava dihtunge na glavi nekje na 2-3 menjave.

• Všeč mi je
Reactions: mtl

mtl

Guru
19. jul 2007
11.163
796
113
Kras
www.mtl.si
Hvala za info o tesnilu.
Glede tega, da butne ven (morda bo še vedno malo), mi je pa monter dal pred in po filtru ventil, pa kolikor se spomnim še za spustiti vodo ven, tako da ne bi smela biti taka težava.

irwin

Guru
13. mar 2008
1.772
564
113
Enalo ventila pred in po setu. Pri meni na zalost ni bilo placa naredit "servisni obvod " za uporabo med menjavo kartus. Zato vedno kaksen deci vode v steno in naokoli. Bos imel enako izkusnjo. Pa prozorne case so bolje vsaj vidis visino vode pri polnenju ob zamenjavi filtrov. V prilogi ventilcek za odvod z katerim odpustis pritisk vode in zraka pri menjavi filtrov.

Priponke

• 8.jpg
    8.jpg
    314,3 KB · Ogledi: 11
  • Všeč mi je
Reactions: mtl