Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Pa naj zapre lokal. Kje pa piše, da mora v tržnem gospodarstvu preživeti prav vsak podjetniški poskus? Če je nesposoben bo pač propadel, tako je v kapitalizmu, če še ne veš.
Kot drugo pa mi ne o revnih gostincih. Zelo si reven, če s prodanim malim pivom zaslužiš vsaj 1,50 EUR čistega in to po vukojebina cenah. V Portorožu je malo pivo 3 EUR. Pa ne bom sploh začel o tem, kako gostinci goljufajo z davkom in stornirajo izdane račune.
FIFA določa pravila igre. Z vsakim balkancem se ne ukvarja, zato mednarodne pravice proda drugemu podjetju in pokasira, kolikor pač pokasira. Potem gre to naprej po verigi in se na koncu deli na ogromno stvari, od neposrednih TV prenosov, do IP TV prenosov, do mobilnih vsebin (za telefone), do pravic za javno predvajanje (npr gostilne, velika platna ipd)... Vse se plača posebej. To da bo recmo prenašala nacionalka še ne pomeni, da lahko zdaj kar vsi vlečejo njen program in ga po potrebi predvajajo 300 ljudem na big screenih v svoji gostilni.
nekaj so komercialna, nekaj pa nekomercialna javna predvajanja. Predvajanje v gostilni je sicer nekomercialno ker se za vstop na mesto ogleda ne zaračnava posebna vstopnina. Še vedno pa gostinec delno dodatno služi na račun teh prenosov, zato bo nekaj pač prispeval, če bo želel mirno spati. Tistega tisočaka evrov pa bo zaslužil v dveh urah ali še prej, če bo lokal poln. Še vedno mu bo ostalo dovolj, da si bo lahko omislil kakšen kos kruha in posebno klobaso.
Lej, se ne mislim s tabo pregovarjat, ker več kot očitno al nimaš pojma o gostinstvu al se delaš budala al pa budala si... Seveda obstaja tržno gospodarstvo in st em konkurenca, se strinjam, ampak govoriti o ne vem kakšnih bajnih zaslužkih gostincev je močno, močno pretirano, sploh če imaš kafič v najemu, takoj pa je kar veliko, če ne celo večina, ker je lažje narediti lokal in ga dati v najem, kot pa se sam hebati z raznimi inšpekcijami, davčno, pijanimi gosti, kelnarcami(čejih sploh dobiš, normalne zelo, zelo težko kljub toliko brezposelnim) itd. In veš, koliko ostane takim, ki imajo v najemu en povprečen kafič? Veseli so, če jim na koncu meseca ostane ena normalna plača, ki bi jo drugače z veliko manj težav, dela in odgovornosti zaslužil v nekem podjetju!!! In to se dejstva! Me ne moreš prepričati, sem preveč v temu bil!
Pa si nekaj izračunaj: Če bereš ta alter, si videl, da sem imel gostilno v najemu. Zdaj pa si izračunaj: 1.500€ najemnine, 2.500€ plača kuhar(s prispevki), 600€ elektrika, 250€ računovodstvo, ostali stroški (voda, odpadki, odvoz olja, snažilka,servisi gasilskih aparatov, smernice dobre higienske prakse, vzdrževanje računalniške blagajne,SAZAS itd. itd.)!!! Aja, še moja plača s prispevki, pa da ne pozabim DDV in davek, pa sigurno sem še kaj pozabil, npr. živo glasbo ob vikendih, kar so mi nekateri močno svetovali, češ, to bo folka, nobeden pa ni pomislil na to, da te najbolj zanikrn bend pride 200€ na večer, se pravi za vikend 400€+SAZAS... Gostilna ni nekje v centru mesta, zato s polno paro dela samo soboto in nedeljo, ob petkih zvečer včasih, če je kakšna družba... Torej, izračunaj, koliko kosil je treba prodati oz. koliko je treba pokasirati v dveh dneh oz. v celem mesecu , če hočeš samo pokriti stroške!?
Pa da se vrnem na plačilo za fuzbal: A to je pa ok, da ima lokal cel čas TV v kafani, folk lahko gleda Esmeraldo, Springer show in ostali crab, ko pa je fuzbal, pa je treba TV ugasnit....