Fasada

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.966
113
pri taščici
Nekomu se kisa od te vročine, meni ali pa...
Edit;
Sem mislil da cbb dela fasado. Sedaj vidim da zida NEH/PH. No , vsaj tako nekateri pravite.

Nazadnje urejeno:

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Ja, sem malo na hitro bral, tole bo pa dejansko pravilno

"F – toplotna izolacija fasade starejše eno ali dvostanovanjske stavbe
Višina nepovratne finančne spodbude znaša 25% priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 12 € na m2 za največ 200 m2 toplotne izolacije fasade enostanovanjske stavbe in za največ 150 m2 toplotne izolacije fasade na posamezno stanovanje pri dvostanovanjski stavbi."

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.392
253
83
Pa da pristavim svoj lonček, se mi res ne da odpirat nove teme z naslovom Fasada II.
wink-1.gif
)
Hiša zgrajena v letih 1980/84, modularc 29 cm, klasičen omet. Zanima pa me kaj menite o lesnovlaknenih fasadnih ploščah kot izolaciji? Dal pa bi 80 mm plošče.
thx za mnenja.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.966
113
pri taščici
No končno
wink-1.gif
meni se res ni dalo na dopustu z gsm iskat linke, delat izreze in printscreene lepit.

Mr NO
Predvidevam da jih imaš nekje že nekaj let na skladišču.
Če so samo vlakna brez eps jedra je bolj tako tako.
Lahko jih porabiš, vendar daj čez njih vseeno nekaj eps ali podobno. Že zaradi tega da boš čez naredil tankolslojno fasado. Tvoje plošče so bile narejene za debeloslojno fasado na rabic mrežo. Tega pa se ne splača delat, ker so premalo izolativne za današnje zahteve.
8cm stiroporja za 200m2 fasade te stane na okroglo jurja, Fasada za tako veliko hišo pa recimo 6-8jurjev(15% vrednosti fasade je stiropor).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.966
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Mr_NO pravi:
Hanzi nimam nič na lagerju.
cool-1.gif

Mislil sem pa na takšne klick

Kaj meniš pa sedaj?
ne poznam, zato se bom vzdržal komentarja, študirati in iskati info pa se mi tudi ne ljubi
wink-1.gif

Sem mislil da imaš tiste stare ”heraklit” plošče.

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.392
253
83
@vincent
Zakaj? Tak nasvet je dobil moj kolega v svetovalni pisarni. Bil zraven. Pravijo, da zato ker modularc diha naj vzame še izolacijo, ki diha.

Svizec

Pripravnik
17. avg 2007
59
1
8
MB
Citat:
Uporabnik Mr_NO pravi:
Pa da pristavim svoj lonček, se mi res ne da odpirat nove teme z naslovom Fasada II.
wink-1.gif
)
Hiša zgrajena v letih 1980/84, modularc 29 cm, klasičen omet. Zanima pa me kaj menite o lesnovlaknenih fasadnih ploščah kot izolaciji? Dal pa bi 80 mm plošče.
thx za mnenja.

To ti je sigurno arhitekt svetoval
smile-1.gif
.
Pri 8 cm debelini izolacije bi bil stiropor 20% bolj izolativen kot te lesnovlaknene plošče, razlika v ceni je 6,64 €/m2 proti 17,6 €/m2, pri npr. 150 m2 površine sten je razlika v ceni plošč že 1600 €.
Ne boš pa za to dobil subvencije.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Ma ja..hiše noro dihajo...jih sliših kako sopejo..sploh te štarejše, takod aje treba dajat gor še tako fasado da jih na zadihtaš
crazy1.gif

Nekako takole gre..poleti itak skoz anprej zračimo (če drugače ne prek cele noči)..torej lahko ta del leta odmislimo (izven kurilne sezone). V kurilni sezoni, pa zaradi ogrevanja pade vlažnost zraka in posledično zrak vleče vlago iz sten....torej kakor obrneš sama izoalcija (ali je ali ni, in kak je) nima nikakšrne veze z 'dihanjem'.

To da pa imajo nekateri v kotih kondenz, posledično še plesen pa nima nikakršne veze s tem (da ne bo kdo noter prinesel).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.966
113
pri taščici
Opa, plesen ima ogromno veze z izolacijo. Nastane tam kjer ni izolacije.

Sarkazem detektor vklopi, zgornje je resnica, to veš tudi sam.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Ma ja..hiše noro dihajo...jih sliših kako sopejo..sploh te štarejše, takod aje treba dajat gor še tako fasado da jih na zadihtaš
crazy1.gif

Nekako takole gre..poleti itak skoz anprej zračimo (če drugače ne prek cele noči)..torej lahko ta del leta odmislimo (izven kurilne sezone). V kurilni sezoni, pa zaradi ogrevanja pade vlažnost zraka in posledično zrak vleče vlago iz sten....torej kakor obrneš sama izoalcija (ali je ali ni, in kak je) nima nikakšrne veze z 'dihanjem'.

To da pa imajo nekateri v kotih kondenz, posledično še plesen pa nima nikakršne veze s tem (da ne bo kdo noter prinesel).
A lahko en medklic? Si samouk ali z izobrazbo na področju gradbeništva....

Dostikrat opazim, da zelo mešaš pojme in parcialno priučeno znanje na področju gradbeništva.

Zato ti predlagam za začetek, da si narediš en pravi preračun prehoda toplote skozi sestavljen sloj zunanjega zidu, magari na roke, tako kot se zagre. potem boš videl, da je zelo pomembna sestava in pozicija izolacije na izlativnost in prehod vlage skozi stene.

V razmislek, zakaj se dajajo parne ovire v nekatere sklope ovoja stavbe? Pa izračun časa šušenja sklopa ovoja stavbe

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Nič bat zame..prehod toplote zase imam zračunan.

Zgolj kakem bi rad prihranil par EUR, sploh če je najprej naletel na prodajalca kamene volne oz. kot imamo tu primer..lesne vlaknenke. Kjer ga pač fopajo s parorpepustnostjo (pri volni pa še s požarno varnostjo).

Dejstva pa pravijo kaj? Stiropor je na trgu kot izolacija zunanjega ovoja že koliko...25, 30 let? Zaenkrat še nisem zasledil niti enega samcatega primera, da bi kdo imel po izdelavi težave z 'dihanjem' sten
aplauz.gif
...če že, prizna da je imel težave prej (kondenz + plesen).

Tako da...dandanes ponujat 8 cm (!) izolacije iz lesnih vlaknenk.....
crazy1.gif
...bomo rekli da moraš biti res ultra nakladač, da koga prepriča (prepričani pa sila neuk).

A na splošno...zaradi mene lahko vsak s svojim denarjem (in hišo) počne kar želi...da ne bo pomote....tako da...ko voli, neka izvoli.

Sicer pa..naj mi nekdo orbazloži po čem se razlikuje 40 let stara hiša iz cegla od novogranje iz cegla....če bojda stari objekti potrebujejo poseben tretma.