Excel majstri pomoč

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
V Excelu imam tabelo artiklov in mesec prodaje. Kako v grafu ali vrtilni tabeli prikazati samo artikle ki so bili prodani v določenem mesecu. Me ne zanima kolikorat, ampak samo ali je bil v enem mesecu prodan ali ne.

Primer:

0001 09
0001 09
0001 09
0002 09
0002 09
0002 09
0001 10
0003 09

Dobiti moram rezultat

0001 09
0001 10
0002 09
0003 09

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Duplikate samo znotraj enega meseca

Sem se malo poigral z countif in if pa je ratalo
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Ko je že glih ta tema.

Kako bi pa enostavno spremenil številke v črke in to za cel stolpec?
confused-1.gif

Recimo imam vpisano v stolpcu A številko 1 in bi se to spremenilo v A, 2 v B ali pa bi se recimo številka 1 spremenila v ponedeljek, 5 v petek.

Torej vnesem podatke:
1
2
3
4
5
6
7
1
2

in bi mi po vnosu avtomatično za vedno ob vsakem vnosu številko spremenilo v nek tekst po želji-recimo, da bi zgornje številke se v stolpcu enostavno "preimenovale" v:
PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
PO
TO

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.741
53
48
Enostavno ravno ni:
Nekam si moraš napisati ključ po katerem bi rad spremenil, npr. v A1=1 B1=PO, A2=2 B2=TO, A3=3 B3=SR, ...
Če imaš številke navpično v stolpcu D, z lookup funkcijo v stolpcu E poiščeš pravi par: =LOOKUP(D1;$A$1:$A$7;$B$1:$B$7)

Leska

Pripravnik
8. sep 2007
268
0
16
Citat:
Uporabnik fikus pravi:
Torej vnesem podatke:
1
2
...
in bi mi po vnosu avtomatično za vedno ob vsakem vnosu številko spremenilo v nek tekst po želji-recimo, da bi zgornje številke se v stolpcu enostavno "preimenovale" v:
PO
TO
...

Za to rabiš "event handler". Primer v prilogi deluje na stolpcu A.

Priponke

• 1767709-q.xls
    35 KB · Ogledi: 172

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Tole je pa že res kar zahtevno, sem mislil, da je precej bolj preprosto
wink-1.gif

Prilagam datoteko, da boste točno vedeli za kaj se gre.

1. Rad bi, da bi v stolpcu B namesto 1,2,3,4,5,6,7,1,2,... pisalo PO, TO, SR, ČE, PE, SO, NE, PO, TO,.... in to bi veljalo za kompleten stolpec tudi za bodoče podatke, ki še pridejo v ta stolpec.

Ko bi to znal bi pa najbrž sam znal enako zadevo narediti tudi za stolpec U, kjer bi namesto številk 1,2,3,4,5,6, raje napisal namesto 1 sončno, 2, rahlo oblačno, 3 oblačno...namesto 6 pa dež.
Pa v stolpcu Y bi potem po istem postopku namesto številk 1 -16 raje uporabil pravo smer-recimo 1 sever S, 5 vzhod V,16 SSZ....

2. Pri stolpcu Z bi pa rad iz teh podatkov za padavine dobil v stolpcu AI skupen seštevek za posamezen dan torej v stolpcu AI bi bil podatek vse padavine v dnevu 1,2, 3,...31 iz stolpca D
potem bi pa te dnevne vsote enostavno seštel in dobil vsak mesec mesečno količino padavin.

Če ni prezahtevno oz. preveč dela bi prosil za pomoč pri tem, da si že enkrat uredim te podatke po svojih željah.

Priponke

• 1768008-Vremenskipodatki-test.xlsx
    33,4 KB · Ogledi: 146

clarus

Pripravnik
5. sep 2007
35
0
6
Če rabiš samo pogled imaš možnost za dni v tednu oblika celice - po meri - dd
Drugače pa funkcija CHOOSE dela kar bi rad.

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Kako naj torej napišem formulo s to CHOOSE funkcijo, da bo delovala za cel stolpec-recimo B in bo vse številke 1 spremenila v PO, vse številke 2 pa v TO,...?
confused-1.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Sem računal da si že dobil odgovor, pa očitno še nisi ...

Če hočeš na obstoječem delovnem listu z že vnešenimi podatki (kot imaš v primeru) je rešitev sila enostavna - uporabi funkcijo najdi/zamenjaj. Označi stolpec v katerem hočeš naredit zamenjavo (da ne boš imel zmešnjave po celem listu), aktiviraj funkcijo Najdi/Zamenjaj in vpiši kaj iščeš in s čem boš to zamenjal, pritisneš zamenjaj vse in to je to. Žal boš moral to operacijo ponovit za vse številke, ali pa uporabi enega od predlogov, ki so bili že dani. Ampak to vključuje vrinjanje stolpcev in kopiranje/vnašanje predlaganih formul (predlogi so odlični); nisem prepričan da ti je to jasno, brez zamere.

Če pa hočeš, da se številka 1 (recimo) spremeni v PO ob fizičnem vnosu (ali lepljenju od drugod), pa to ne bo šlo brez programiranja (makro); kar vključuje "event handler" kot je že nekdo rekel. Torej npr. vpišeš cifro in ob premiku iz celice se ta spremeni v črke.

Dodatek: Ne vem sicer kako polniš to tabelo, ampak če zadevo dodajaš iz kakšne baze imaš tudi varianto, da prenose daš v en list, na listu katerega gledaš pa nastaviš formule v ustrezne stolpce, ostale pa samo preslikaš/linkaš. Vse je odvisno kaj bi rad in koliko si "dober" v excelu. Slaba stran tega pristopa je, da imaš del lista kjer so formule, ki kažejo na prazen del lista za prenose polne kvak, ki javljajo napako, čeprav se da z enim poštenim if tudi to rešit.

Nazadnje urejeno:

clarus

Pripravnik
5. sep 2007
35
0
6
vstavi stolpec
vnesi formulo:
Koda:
 =CHOOSE(D7;"PO";"TO";"SR";"ČE";"PE";"SO";"NE")
skopiraj do konca.....

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Citat:
Uporabnik clarus pravi:
vstavi stolpec
vnesi formulo:
Koda:
 =CHOOSE(D7;"PO";"TO";"SR";"ČE";"PE";"SO";"NE")
skopiraj do konca.....

Stolpca ne morem vstavljati, ker dobim podatke iz .CSV baze in ne gre.

Pa tudi sicer sprobavam pa nimam pojma kako to deluje, kamorkoli prilepim se ne spremeni nič
confused-1.gif

V kater okenček točno bi moral to prilepiti in potem potegniti navzdol. v B4 ali kam drugam?

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.741
53
48
Evo do vrstice 1000 imaš narejeno... naprej boš menda znal.

Priponke

• 1769917-1768008-Vremenskipodatki-test.xlsx
    411,9 KB · Ogledi: 162
Nazadnje urejeno:

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Podatke dobivam iz besedila torej iz .CSV datoteke.
To vse shranjujem na excelov list, ker pa včasih kaj pri postaji crkne in moram kak podatek popraviti ročno pa vse podatke še enkrat ročno prkopiram na drugi list, kjer vse lahko spreminjam(gre veliko hitreje in predvsem bolj enostavno kot pa, če se lotim popravljanja .csv datoteke... )

Stolpcev vmes ne morem dodajati, ker so vsi podatki vnaprej določeni in bi lahko stolpec dodal samo od stolpca AI dalje.

Ma ne more biti tako zelo komplicirano, da excel ne bi znal številke 1 avtomatično spremeniti v določeno besedo po celem stolpcu.

Tako kot avtomatično lahko spremeni vnos 1.1. v prvi januar se mora dati nastaviti tudi, da vnos številke 3 v stolpcu B vedno avtomatično pomeni SR.

Ali pa, da vnos številke 1 kjerkoli v stolpcu Y vedno spremeni v sever.

Recimo to bi bilo tudi uporabno pri kakšnem lastnem telefonskem imeniku-recimo bi vnesel spisek klicev v excel.
Kadar bi vnesel številko 1234567 bi excel sam napisal oseba A, ko bi vnesel 1234568 pa oseba B, če pa podatek o osebi ne bi bil poznan bi pa ostala samo številka in bi se takoj videlo, da osebe še ni v imeniku...

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Butl jaz. Funkcijo Najdi/Zamenjaj se da posnet v makro. Za take kvazi znalce kot sem jaz je to (skoraj) vrhunec znanja. Makrojčke znaš posnet? Ni posebej komplicirano. Če posnameš makro s funkcijo najdi zamenjaj ti ni treba nič vstavljat in se ukvarjat z raznoraznimi funkcijami. Zdajle ne utegnem (moram laufat, žena me ganja) zadeve naštimat, bom poskusil jutri (če tebi ne uspe), če se vmes ne najde kakšna dobra duša. In če ti seveda ne ustreza rešitev kot jo je pripravil mojster nad teboj. Ker poleg vstavljanja stolpcev in funkcij, pa tegale mojga makroja ti potem ostane samo še konkretno programiranje v VBA (isti jezik kot makroji).

Drugače pa kolikor jaz vem je čisto vseeno od kod in na kakšen način pridejo podatki - ko so enkrat v excelu lahko (vsaj moral bi) uporabljaš vse funkcije ki jih premore plus lastne rešitve v VBA.

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Vem, da je makro neke vrste "programček", ki pove excelu kaj naj naredi, več pa o njih ne vem.
Če jih je res enostavno delati potem me nauči kako se naredi recimo za stolpec B, kjer bi rad številko 1 spremenil v PO, 2 v TO...

Drugače mi je pa Bučkotova rešitev še najbolj logično razumljiva in bi se jo verjetno uspel naučiti samo ene trikrat mi mora še razložiti, da formulo LOOKUP končno zakapiram.

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.175
490
83
Skopiraš to v makro, pa poženeš, pa bi moralo spremenit

Sub makro()
Dim stevec As Integer
stevec = 4
While Cells(stevec, 2) <> ""
If Cells(stevec, 2) = 1 Then
Cells(stevec, 2) = "PO"
ElseIf Cells(stevec, 2) = 2 Then
Cells(stevec, 2) = "TO"
ElseIf Cells(stevec, 2) = 3 Then
Cells(stevec, 2) = "SR"
ElseIf Cells(stevec, 2) = 4 Then
Cells(stevec, 2) = "ČE"
ElseIf Cells(stevec, 2) = 5 Then
Cells(stevec, 2) = "PE"
ElseIf Cells(stevec, 2) = 6 Then
Cells(stevec, 2) = "SO"
ElseIf Cells(stevec, 2) = 7 Then
Cells(stevec, 2) = "NE"
End If
stevec = stevec + 1
Wend
End Sub

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Citat:
Uporabnik Bucko pravi:
Evo do vrstice 1000 imaš narejeno... naprej boš menda znal.

Eni pa ste majstri
cheer.gif

Ampak nisem hotel, da mi vse naredite ampak, da se naučim kako to narediti, ker mi še vedno ni veliko jasno in bi rad znal še za kdaj drugič ne samo za ta primer.

Škoda, ker si vse formule napisal za uvoz iz lista uvoz podatkov a brez uvoza podatkov samo na tem listu pa to ne gre???

List uvoz podatkov imam samo za uvoz iz .CSV, potem pa ročno vsake toliko prekopiram vse na list2( recimo mu list spremenjeno), kjer nekatere podatke tudi popravim(zato uvoz na drugi list ne sme biti avtomatičen kot si sedaj napisal formule, ker mi v tem primeru izniči moje popravke podatkov)

Samo na tem drugem spremenjenem listu bi rad da se mi v stolpcu B(v D so datumi v mesecu) spremeni številka 1 v PO, 2 v TO....

Če prav razumem:
1. se najprej naredi legenda na recimo listu 3 tam se vpiše željeno-to mi je vse jasno.

2. Tu mi ni pa nič jasno kaj naj kam vpišem, da bodo številke same spremenile v tisto iz legende?
Torej če hočem okence B 4 iz številke 1 spremeniti v O moram narediti kaj?
To formulo bi rabil in bi mi bilo že precej bolj jasno-začnem z =IF potem pa ne več zakaj toliko "" "" !$;)

3. Izračun padavin pa ne dela prav-ne sme sešteti vseh številk ampak samo tisto kar se je nabralo od prvega do zadnjega v mesecu(če je številka ista kot preteklo uro/dan potem padavin ni bilo)

Sam sem ta izračun hotel delati ročno enkrat na mesec samo označil bi okenca v tistem mesecu in bi vse seštel.
Za to bi mi bolj prav prišlo, če bi se mi v stolpcu AJ vsak dan izračunala samo dnevna vsota padavin in to je to-mesečni izračun bi pa potem zlahka ročno naredil vsak mesec sam.

Še malo pa boste rešili problem
wink-1.gif

Sem pa dal že vsem zvezdice za trud.