Evropa VS Amerika

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Imam preveč časa, pa tuhtam...zakaj imamo vse kontra?

Mi imamo metre, centimetre, litre, oni imajo galone, yarde, itd.

Mi imamo ocene s številkami, oni imajo črke (F = cvek itd)

Zanima od kje to izvira, posledica zgodovine verjetno? Še kdo ve za kakšen podoben primer?

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Včasih so vsi jahali po levi, zato da so se z desno lahko bojevali. Potem pa je v Evropi "raztural" Napoleon in se je odločil, da se bo jahalo po desni. Na Otok pa Napoleon ni prišel. In to je več ali manj to.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik zakon pravi:
Mene pa je vedno zanimalo, zakaj Angleži vozijo po drugi strani ceste. Še sedaj ne vem.
Ker držiš meč v desni roki, moraš konja po levi strani jahat. Čisto praktičen razlog.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
seveda, izvira iz angleškega merskega sistema
pa temperaturo merijo v farenhajtih
zgodovinsko pogojeno pač
nekaj sicer delajo na tem, da bi prešli na "naš" sistem, in v nekaterih državah so več ali manj prešli, večina prebivalcev zda pa je še navajena na "star" sistem
sicer pa se tudi njihov sistem malenkostno razlikuje od angleškega ( imperialnega )
ocene pa so tudi v evropi različne. pri nas je npr 5 odlično pri nemcih pa 1

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.812
553
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik zakon pravi:
Mene pa je vedno zanimalo, zakaj Angleži vozijo po drugi strani ceste. Še sedaj ne vem.
Ena fora s kočijami in bičem v desni roki naj bi bila. Kočijaž biča konja z desne strani in mimogrede bične še kakšnega pešca...posledično so prestavili na desno stran da je izven dometa biča.
To sem 1x prebral v eni knjigci ko sem bil mali
tongue-1.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Imperialni sistem je obstajal pred metričnim (ki so ga izumili francozi).

Imperialni sistem deluje na ''praktičnih'' merah - palec, noga, vatel itd. in niso bile točno določene. Metrični sistem pa je ustvarjen umetno s namenom poenostavitve meritev in je natančno določen, medtem ko imperialni ni (imperialne mere so se natančno določile šele na podlagi metričnih mer!).

V UK že par let kot uradni sistem velja metrični, čeprav je dovoljeno ljudem v osebni rabi uporabljat imperialni sistem. V ZDA je metrični sistem v uporabi v profesionalni rabi (znanstveniki), medtem ko je splošen prehod šele napovedan (baje že prihodnje leto, ampak je malo verjetno).

Fahrenheit se uporablja po celem svetu v profesionalni rabi, ljudje pa v Evropi (in ponekod drugje) uporabljamo Celzij.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
I
Fahrenheit se uporablja po celem svetu v profesionalni rabi, ljudje pa v Evropi (in ponekod drugje) uporabljamo Celzij.
aja ?
verjetno misliš kelvin.

Kelvin ja, Fahrenheit je v odpravljanju po celem svetu (čeprav se ga bodo američani sigurno trdno oklepali naslednjih 100 let
tongue-1.gif
).

Brina

Zelenc'
19. jul 2009
22
0
1
Vprašanje je, zakaj so Angleži v Ameriki prešli na vožnjo po desni, saj so vendar Angleži.
Odgovor sem našla. - Ameriški vozovi (ki so bili verjetno edino prevozno sredstvo takrat) so imeli dolgo ročico za "ročno" zavoro na levi strani. Ko je ob ustavljanju ročico zategnil, mu je bila napoti in lažje je prišel na tla na desni strani voza.
(Najdeno v kanadski knjižici Now You Know.)

Brina

Zelenc'
19. jul 2009
22
0
1
Mimogrede, katera evropska država je zadnja prešla na vožnjo po desni strani? Kdaj?