EU tarifa, Skype

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Ker se bom v juliju 2 tedna zadrževal v EU območju, me zanima kaj je za klice po EU (ne v Slovenijo) ugodnejše: neposredno iz telefona, ali morda povezava na splet in pogovor prek Skypa?
Minuta Skypa me pride 0,017 EUR, 100kB je 0,20 EUR - kolikšen je kaj prenos podatkov pri uporabi VoIP? Več kot 200 kB na minuto (3,33kBs)?
Minuta odhodnega klica je po evrotarifi 0,468 EUR/min

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.905
113
Mislim da ne rabis bit hud matematik da pogruntas da je skype najboljsa opciia na wifi spotih. Preko 3g v tujini ni racunice. Jaz to nonstop koristim na dopustu. Prihranijo se lahko res veliki zneski, sploh pri balkanezerjih

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.509
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Skype je 1,7 centa brez davka... oz. 2 centa z davkom... ampak samo na nekatere fiksne stevilke... Na mobilne pe je precej drazje ... klic v Nemcijo recimo 23 centov, v Slovenijo na mobilno recimo 27,5 centov ...

http://www.skype.com/intl/en-us/features/prices/payg-rates/?currency=EUR

In k temu strosku je treba pristeti se strosek mobilnega interneta, ki si ga navedel ... (0,20 € za 100 kB)... Pa se obracunski interval je 100 kB ... Koliko pa se prenese pri minuti klica pa ne vem ...

V FAQ na Skype strani je navedeno takole:

How much bandwidth does Skype use while I’m in a call?
On average, Skype uses between 3-16 kilobytes/sec depending on bandwidth available for other party, network conditions in between, callers CPU performance, etc.

How much bandwidth does Skype use when there are no active calls?
On average Skype uses 0-0.5 kilobytes/sec while idle. This is used mainly for buddy presence updates. The exact bandwidth depends on many factors.

Pomoje da je res preko GPRS oz. 3G Sykpe predrag v tujini... in pride v postev le, ce najdes kaksen poceni ali celo free WiFi ...

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.905
113
zgleda super. v čem je fora da prvič slišim za to?
grin1.gif

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
zgleda super. v čem je fora da prvič slišim za to?
grin1.gif
Nimam pojma, kako to, da prvič slišiš za to. Morda zato, ker nisi nikoli imel tako gromozanskih računov za telefon zaradi tujine, kot jih imam jaz. Doma (SOHO) mi VoIP dela na FriftzBox 7270, ki ima priklop za lan, PSTN, ISDN, podpira SIP VoIP - 10 ponudnikov na enkrat WIFI, skratka, nema da nema (www.avm.de), na mobilnih telefonih pa tale programček, ki sem ga gor prilepil in Fring.

Nazadnje urejeno:

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.509
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Pomoje je mislil bolj na Voipdiscount
smile-1.gif
...

Glede Fringa... Par 10 ur je na voljo nova verzija...drugace pa je Fring na iPhone na voljo ze kar nekaj casa (od aprila 2008) ...

Edit:
Vidim, da si uvidel,svojo napako in popravil svoj post
zmaga.gif

Nazadnje urejeno:

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Edit:
Vidim, da si uvidel,svojo napako in popravil svoj post
zmaga.gif

Ja ja, sem šele potem opazil, da sem falil temo, ker sem včeraj pripopal tudi link na Novega Fringa.
rolleyes-1.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.905
113
ni mi dalo mira in sem se moral malo poigrat s tem voipdiscount včeraj. lahko samo rečem da je skype joke proti temu
bonk.gif

kvaliteta zvoka pa neprimerno boljša od skypa.
nestrpno čakam android verzijo
cheer.gif

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Popravek, klici v USA so zastonj na VSE številke, tudi mobilne. Ja, zvok je neprimerljiv, ravno tako nabor kodekov. Za male pare si lahko urediš tudi številko/e (veliko ceneje, kot Skype), na katero te lahko kličejo. Jaz imam številke v NY, Zurichu, Londonu in Madridu - države s katerimi največ delam.

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.225
771
113
EU
Saj prav razumem, da Skype deluje preko podatkovne povezave? Torej tisto o EU roaming tarifah za telefonske pogovore ne bi smelo imeti vpliva na ceno za prenos podatkov, ki je recimo v Avstriji 1MB=2 evra ... ali sem kaj zamešal?!?

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Nič nisi zamešal... ampak skype (ali katerikoli drug voip) porabi toliko podatkov, da je končna cena višja od EU roaming tarife za klicanje.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Mikrohard pravi:
Nič nisi zamešal... ampak skype (ali katerikoli drug voip) porabi toliko podatkov, da je končna cena višja od EU roaming tarife za klicanje.
Točno tako, ceneje prideš skozi le v kakšnem prijetnem lokalčku s free WIFI in poceni pivom.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.905
113
točno tak, ampak wifi je v turističnih predelih prisoten lahko rečemo vsepovsod, tak da je to precej uporabna opcija. se lepo vsedeš zvečer na pivo in se nalapaš za celi dan, zastojn
smile-1.gif

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
točno tak, ampak wifi je v turističnih predelih prisoten lahko rečemo vsepovsod, tak da je to precej uporabna opcija. se lepo vsedeš zvečer na pivo in se nalapaš za celi dan, zastojn
smile-1.gif
Takisto v večjih mestih, potem je tu še FON, dokaj uporabna skupnost... WIFI je resnično sila lahko najti, če le niso to zadnje vukojebine.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Meni je smešno. Problem vam je dat kak EURo za par klicev znotraj EU, za pir, ki je v EU ponavadi 3 EUR povprečno, pa ne.
smile-1.gif

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.905
113
jaz imam v mislih bolj hrvatijo in mi sploh ni smešno
smirk-1.gif
in ne ne mislim njihovih sim kart kupovat, če lahko lapam zastojn

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Meni je smešno. Problem vam je dat kak EURo za par klicev znotraj EU, za pir, ki je v EU ponavadi 3 EUR povprečno, pa ne.
smile-1.gif

Ti pošljem moj smešen račun in ga boš plačal, jaz pa te peljem na pivo do dve, zmenjeno.