Energetska izkaznica - posamezno stanovanje

lithium

Pripravnik
18. avg 2007
590
10
18
Imam garsonjero, ki jo oddajam v najem. Je v večstanovanjskem bloku. Po novem letu pa se stari najemnik izseli.
Kako je po novem letu z oglaševanjem, če še ni energetske izlaznice za objekt?
Ker izdelava le te ni v interesu ostalih prebivalcev - a je sedaj možna izdelava za posamezno stanovanje?

Thanks!

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Kolikor sem jaz preverjal lahko narediš za posamezno stanovanje. Cena je okoli 100 eur če imaš vse načrte, če pa morajo jih narediti oni pa 150. To je ena ponudba nisem še iskal kje je najceneje. Če najdeš se priporočam za informacijo.
Za oglaševanje oddaje ali prodaje pa zakon pravi, da moraš s 1.1. imeti to izkaznico, če pa prodaš (podpišeš pogodbo) pa šele nekje marca. Kako prodaš če ne smeš oglaševati???

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.093
3.595
113
41
Lj
Lol 100€. Jebeni vladajoči so spet našli način zaslužka za njihove prijatelje. Medtem ko je v USA in ostalih razvitih državah krize že zdavnaj konec in veselo trgujejo z delnicami, stanovanji itd. jo ni pri nas dejansko še umetno nadaljujemo.

Nazadnje urejeno:

bisnen

Pripravnik
9. maj 2008
400
0
16
Oddaj garsonjero za 364 dni in ne rabiš energetske izkaznice.
V tem času se bo pa marsikaj razjasnilo, ali pa bo kdo drug hotel oddajeti oz. prodati stanovanje v tem bloku in boste zadevo speljali za cel blok.

lithium

Pripravnik
18. avg 2007
590
10
18
To razumem, da oddaja za manj kot eno leto gre skozi.
Bolj je problem oglaševanje (nepremicnine.net, bolha) oz. iskanje novih najemnikov ...

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.093
3.595
113
41
Lj
Saj v 364 dneh bo itak že nova vlada, tako da vprašanje kaj bo dejansko s temi izkaznicami.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Kolikor sem jaz razumel pravilnik zakona o energetskih izkaznicah ne smeš oglaševati če je nimaš.
Nisem bil pa pozoren ali to velja samo za prodajo ali tudi za oddajo. Preberi si pravilnik v uradnem listu iz 19.12.2015

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Po novem se lahko izdela izkaznica tudi samo za posamezno stanovanje.

Cena 150 € za pridobitev vseh podatkov in izdelavo pa je nekako realna. Nihče se ne pritožuje, če mehanik računa 25 -60 €/h. Večina stanovanj (predvsem starejših) nima nobene dokumentacije, torej se moraš vsesti v avto, iti v stanovanje, pomeriti vse prostore, okna, vrata... Debeline zidov med stanovanji lahko bolj ugibaš kot ne, če ni nikjer podatka. Kakšni so parametri oken, vrat, stropov isto..

Jaz običajno naredim še izračun "za izboljšavo", pač si vsamem še tistih par minut in vnesem nova okna lai fasado, da lastnik ve, koliko so mu splača vlagati/menjati. Ko prinesem rezultate, pa ponudim še ene pol ure konzultacije rezultatov. Vsaj v tem primeru so meni smiselne izkaznice, da se lastnik tudi izobrazi glede tega, ne, da ima samo en piltek za 150 € v roki in ne ve kaj naj z njim.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Pa ja, spet en papir, ki ga je predpisala država, da se lahko še malo denarja potegne..
wink-1.gif

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Na katerem koncu pa delaš in v kakšne času narediš takšno izkaznico?

Sicer se v bloku pogajamo, da naredimo za cel blok in pride za moje stanovanje 30 eur. To je pa kar velika razlika v ceni. Vendar mi ne pomaga če jih ne bo vsaj 50% za izdelavo. Te lahko kontaktiram če skupna izkaznica pade v vodo?

guardy

Guru
3. avg 2007
8.519
1.110
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik EkoKaprica pravi:

Cena 150 € za pridobitev vseh podatkov in izdelavo pa je nekako realna. Nihče se ne pritožuje, če mehanik računa 25 -60 €/h. Večina stanovanj (predvsem starejših) nima nobene dokumentacije, torej se moraš vsesti v avto, iti v stanovanje, pomeriti vse prostore, okna, vrata... Debeline zidov med stanovanji lahko bolj ugibaš kot ne, če ni nikjer podatka. Kakšni so parametri oken, vrat, stropov isto..

Jaz običajno naredim še izračun "za izboljšavo", pač si vsamem še tistih par minut in vnesem nova okna lai fasado, da lastnik ve, koliko so mu splača vlagati/menjati. Ko prinesem rezultate, pa ponudim še ene pol ure konzultacije rezultatov. Vsaj v tem primeru so meni smiselne izkaznice, da se lastnik tudi izobrazi glede tega, ne, da ima samo en piltek za 150 € v roki in ne ve kaj naj z njim.

A ko ti crkne računalnik oz winsi oz imaš viruse a ga neseš na računalniški servis in tam plačaš realno ceno po GZS ali kličeš na pir kolega/sodelavca/žlahtnika in mu ustput uturiš še popravilo računalnika?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Kaj pa če prodajaš nedokončano bajto na spletu? Verjetno ne rabiš izkaznice, če je itak Ž energijski razred, brez oken in fasade :D

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
Produkt levakov......
Vse je OK....

Še nazaj nalepko za registracijo in 6 mesečni tehnični....

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Ali je neumnost ali ne sem se že nehal spraševati. Če hočem prodati jo rabim. Če se je pa nekdo znašel v tej birokratski zadevi je pa samo njegov plus. Ni izvajalec kriv če država hoče izvajalca s potrdilom ministrstva in ti prijatelji in strici tega ne morejo naredit.

To ozaveščanje uporabnikov je en bolj butastih izgovorov. Če si tok smotan, da ne vidiš ali je nova izolacija, streha in okna je bolje, da ne kupuješ, ker boš kupil pasjo uto namesto stanovanja.

HrabiaMol

Fizikalc
28. jul 2007
1.400
1
38
Citat:
Uporabnik gloglo pravi:
Produkt levakov......
Vse je OK....

Še nazaj nalepko za registracijo in 6 mesečni tehnični....

To je produkt EU => Uvedba obvezne energetske izkaznice stavbe predstavlja zadnji korak prenosa Direktive EU o energetski učinkovitosti stavb.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik EkoKaprica pravi:

Skratka, za 150€ narediš nekaj na pamet z ugibanjem? Kako v nepremičnini, za katero ni načrtov in se ne ve, kakšna je izolacija, kakšne so stene, kjer piha okoli oken, skratka, kjer ni nobenih podatkov, sploh narediš realen izračun?

Pa še resno vprašanje: kakšna je cena, če mi je vseeno, če je najslabša ocena za nepremičnino v izkaznici. Skratka, da ne rabiš nič računat ipd, samo narediš v par minutah za najslabšo varianto?