energetika maribor račun za december 2011

anovak99

Pripravnik
8. maj 2010
255
2
18
Danes odprem račun Energetike za december 2011: 298,57 EUR!!!

Lani je bil december 2010 samo 144,63 eur.

December 2009 pa celo 89,55 eur.

Nastavljeno pa na 21 stopinj, ponoči pa itak tak mrzlo da si zjutraj trd kot kamen.

Sem izjema ali se je pri vas tudi tako podražilo?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
in kaj zdaj mi s tem podatkom? Te tolažimo, pizdimo čez energetiko?

O kaki kvadaturi je govora, o kaki izolaciji, stanovanje, samostojen objekt...mesečna položnica, mogoče poračun, delilniki...????

Ne vem no
evil.gif

Mi načeloma plačujemo cca. 30 % manj odkar so nam namestili delilnike. Glede na tvoje podatke pa...počakaj da dobite poračunan februra (in vključne te temeprature, ki nam sledijo).

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik anovak99 pravi:
Danes odprem račun Energetike za december 2011: 298,57 EUR!!!

Lani je bil december 2010 samo 144,63 eur.

December 2009 pa celo 89,55 eur.

Nastavljeno pa na 21 stopinj, ponoči pa itak tak mrzlo da si zjutraj trd kot kamen.

Sem izjema ali se je pri vas tudi tako podražilo?

premako podatkov za tako visoki račun ,kaj delaš da ga imaš tako visokega ???

pozdrav.gif

anovak99

Pripravnik
8. maj 2010
255
2
18
Vincent, Energetika je bivši TOM, Toplotna oskrba Maribor.

In tudi jaz sem plačeval več kot 40% manj zadnji dve leti odkar imamo vsi kalorimetre in plačujemo po dejanski porabi.

In ja, to je blok, 80 kvadratov.

Ne rabim tolažbe, samo sprašujem te, ki so v blokih v MB in jih oskrbuje Eneretika, če so njihovi računi za december tudi 2 x višji kot lani za isto obdobje? Ker po telefonu ne prideš na vrsto, prej sem bil po 15 min že 12. v čakalni vrsti.

Tukaj še obračun:

Kaj sploh pomeni 05 Dodatek za povečanje energetske učinkovitosti?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Z dodatkom se ne ukvarjaj ker ni omembe vreden. Sumim pa, da so vam nabili neko Eko takso, ker verjetno vaš objekt ni izoliran in kot tak troši veliko energije (verjetno neko razmerje porabljene toplote napram kvadraturi).

Hud razkorak, ki ga vidim sam je v faktorju...kvadratura tvojega stanovanja zajema 1,469 % celotne obračunske površine. Porabo toplote merjeno z delilniki pa si imel za 2,5 x višjo kjer tvoj delež znaša 3,492 %....torej temu primeren je tudi izračun tvoje porabljene toplote.

Tako da...zanimivo bibilo vedeti kak % porabe si imel na prejšnjem računu (pod pozicijo št. 11)....ker zdaj, ali so kaj zabrkljali tisti, ki odčitujejo delilnike (in so narobe izračunali) ali pa si enostavno porabil toliko toplote...težko ocenjevat.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Glede na tole, bi rekel da si hudo potraten, če špila.

Daj še sken lanskega računa gor, bo najlažje primerjat.

anovak99

Pripravnik
8. maj 2010
255
2
18
Sem jih končno dobil na telefon. V bistvu so take podatke dobili od Kommunio d.o.o., ki ima preko delilnike in kalorimetre ter jih tudi odčitava.

Pa sem jih poklical. Baje jim daljinsko odčitavanje ni delovalo par mesecev in so zneske na položnicah za oktober in november ocenili in pri decemberskem računu naredili poračun med dejanskim stanjem in plačanim.

Med tem sem tudi od sosedov in ostalih izvedel, da je v enaki situaciji precej blokov tukaj v okolici, zato pa je bilo tako zasedeno ves čas.

Ampak vseeno mi niso znali razložiti tako visokega zneska, zaposlena je ves čas govorila čudno čudno, karkoli je seštevala se ji ni izšlo. Nato mi je sveto obljubila do konca dneva pisno pojasnilo, razčlenitev in podrobnosti. In seveda zakaj tega niso sporočili-ker ti kalorimetri imajo neko dobo garancije, ki je novembra potekla. In če ne deluje, moramo stanovalci menjavo kalorimetra plačati sami.

No, maila seveda nisem dočakal, jutri gospe ni (samo ona to ureja), tako da mogoče v ponedeljek...

Nastavitve gretja stanovanja so identične ves čas; greje od pon-pet 6-8h ter 17-22h, sob in ned 7-22h. In to vsa 3 leta, od kar so oktobra 2009 vgradili novo super duper toplotno. Naj še dodam, da se pazi glede temperature v stanovanju, ves čas je nastavljeno 21 stopinj, blok je dokaj dobro izoliran, nova streha, 3 leta stara okna.

Če primerjam oktober, november in december za 2009, 2010 in 2011:

2009: oktober 36,28, november 78,55 in december 89,55, skupaj 204,38 eur
2010: oktober 113,52, november 104,12 in december 144,63, skupaj 362,27 eur
2011: oktober 72,83, november 106,45, december 298,57, skupaj 477,85

Če primerjam samo 2010 in 2011, je razlike teh treh mesecev skupaj 115,58 eur, kar je še vseeno dosti. Če pa primerjam samo decembra, pa je razlika kar 153,94.

Za nazaj listov pa ne shranjujem da bi lahko primerjal, samo odrezke položnic hranim. Če bo treba jih bom že dobil od Energetike, bom pa počakal teh par dni, da se Kommunio razjasni .

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
V bistvu primerjava zneskov ni čisto na mestu, saj se ogrevanje tudi draži. Edina merodajna je poraba po kalorimetrih, ki pa pri vas očitno ne špila. Če daljinsko odčitavanje ni delalo, ne vem, zakaj vas niso obvestili.

Ali so bili prejšnji zneski zaradi tega kaj nižji?

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.404
1.414
113
V kerem delu MB-ja si dom. Sam sem jim zavrnil račun in še kar nekaj drugih v celem bloku je naredilo enako. Prav tako je hišni svet vseh vhodov uredil pregled celotnih dovodov...pa smo uspeli. Danes sem ravno dobil pošto, da nam bodo na januarskih računih naredili dobropise in to...

anovak99

Pripravnik
8. maj 2010
255
2
18
Nova Vas. Na Stantetovi je baje tudi cel blok zavrnil...

Komu ste zavrnili, kar Energetiki? Ker oni takoj prevalijo na Kommunio češ, oni nam tako pošljejo, z njimi morate urediti.

anovak99

Pripravnik
8. maj 2010
255
2
18
Citat:
Uporabnik olfa pravi:
V bistvu primerjava zneskov ni čisto na mestu, saj se ogrevanje tudi draži. Edina merodajna je poraba po kalorimetrih, ki pa pri vas očitno ne špila. Če daljinsko odčitavanje ni delalo, ne vem, zakaj vas niso obvestili.

Ali so bili prejšnji zneski zaradi tega kaj nižji?

Prejšnje zneske sem zapisal zgoraj, kuriti se prične oktobra. Zdaj če so kaj nižji ne vem, ker mi niso znali sploh točno povedati, od kdaj jim ne gre odčitavati in tako ne vem, če je za oktober in november sploh zaračunana realna poraba ali njihova ocena. Zdaj če jim že par mesecev ne deluje kakor pravi potem bogsigavedi... Ta podatek sem od njih ravno želel a odgovora (še) ni...
Torej sem jih lahko samo primerjal z prejšnjim letom, takrat so bili izračunani na realni podlagi.

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
Lp
Račun se zmeraj zavrne tistemu ki ga je poslal, potem pa naj se oni med sabo menijo.. Ponavadi jim uspe relativno hitro.

anovak99

Pripravnik
8. maj 2010
255
2
18
Citat:
Uporabnik ribicija pravi:
V kerem delu MB-ja si dom. Sam sem jim zavrnil račun in še kar nekaj drugih v celem bloku je naredilo enako. Prav tako je hišni svet vseh vhodov uredil pregled celotnih dovodov...pa smo uspeli. Danes sem ravno dobil pošto, da nam bodo na januarskih računih naredili dobropise in to...

Kaj pa si točno napisal kot vzrok zavrnite?

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.404
1.414
113
Jaz sem zavrnil direktno energetiki, ker mi je ona izdala račun.
Zavrnil pa sem ga zato, ker so mi na računu za november in december obračunali 2x toliko porabe kot je imam po števcu za november, december in 3/4 januarja. Se mi je zdelo absolutno preveč. Ostali pa so tudi iz podobnih razlogov zavrnili, dodatno pa je hišni svet odkril še polno nekih nepravilnosti (ne delujoče tipalo zunanjega zraka, plačevanje gretja za druge objekte,....) in pa da so nam pred to sezono povečali priključno moč in to kljub temu, da je cel blok izoliran s 15 cm stiroporjem po novem.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.255
1.765
113
40
Jaz sem sedaj nekaj mesecev v Borovi vasi, MB...mi lahko kdo napiše, koliko je kaj prejel oziroma koliko so "normalne" cene za ogrevanje 43m2 stanovanja?

November, december sem prejel položnico okoli 80 eur, zdaj februarska je bila 95 eur...meni se zdi zlo visoko no. Ali je ok?

Supergirl

Pripravnik
1. feb 2008
321
0
16
Hojla!

Mi smo imeli do lani najvišjo "zimsko" položnico nekje 110 EUR (ogrevanje + ogrevanje tople vode) za cca 50 m2. Za letos ne vem, kako se kaj giblje tarifa, ker več ne živim tam. Kalorimetri so bili pri nas sicer montirani 2002, vendar imam občutek, da so vsa leta porabo obračunavali bolj vamo-tamo in da si je Kommunio samo basal žepe s kvazi mesečnim odčitavanjem
rolleyes-1.gif

Aja, pa še to... Ker je stanovanje pozicionirano v sredini in zato pozimi precej toplo, sta bila 2 od 5-ih radiatorjev vedno zaprta, ostali pa nastavljeni na 2 ali 3.
Zdaj živim v stanovanju, velikem cca 67 m2, zunanja izolacija je za poj v rit, imam 4 "zunanje stene", radiatorji laufajo na ful, delilnike imamo sicer zmontirane od lani oktobra, vendar nam še zmeraj obračunavajo po pavšalu in je bila do zdaj najvišja položnica 155 eur.
sprasujem se.gif

Lep pozdrav, pa
roza.gif
!

Btw, na kateri hišni cifri pa si?