Ena pasja tema

Peter Klepec

Majstr
24. jan 2019
3.081
434
83
Vsega po malem:
:jok:
Po podatkih Statističnega urada RS smo v slovenskih klavnicah v letu 2016 zaklali približno 1.400 konj, 117.000 glav govedi, 258.000 prašičev, 10.000 ovc, 700 koz, 14.000 kuncev in 36.000.000 kljunov perutnine.

“Pri perutnini postopek poteka tako, da se živali z glavo navzdol obesijo na tekoči trak, ki jih odpelje do vodnega bazena z električnim tokom. Bolečina in stiska, ki ju perutnina občuti pri obešanju za noge, neizogibno povzročita močno zamahovanje s perutmi, kar poveča število izpahov in zlomov. Do električnega šoka pred omamljanjem lahko pride, kadar se žival s perutmi dotakne vode, še preden ima glavo potopljeno v kopel. Tekoči trak jih nato pelje do električnega noža, ki jim prereže karotidne žile. Tukaj mora biti vedno prisoten delavec, ki prereže žile, če so je živalim uspelo izogniti električnemu nožu, saj možnost vstopa živih ptic v kotle za parjenje ni izključena.” (Zdravo Slovenija, David Zorko, dr. vet. med.)
Saj veš, da vsega tega nismo tudi sami pojedli.
Pa še to:
pred kakšnimi 35 leti so nas v sklopu izobraževalnega procesa peljali v klavnico piščancev. Kljub temu da sem živela s kolinami, zaklanimi kurami in zajci, so mi potem piščanci šli kakšen mesec precej težko dol po grlu. Je pa res, da smo takrat doma meso jedli recimo 2-3 x tedensko, od tega 1 x pišče.

Peter Klepec

Majstr
24. jan 2019
3.081
434
83
ogromno predelane perutnine gre v izvoz.
In še zanimivost. Perutnina Ptuj je prva v Sloveniji, še v času Jugoslavije v osemdesetih, pridobila halal certifikat za klanje. Nekje sem brala da so po halah hodili Iranci s kompasi v rokah. Danes mislim da jih imajo celo več (certifikatov, ne Irancev :cool:) za različna področja.
Prav tako se mi zdi, da je nedolgo po tistem dobila certifikat klavnica in predelava v Košakih.
Takrat smo pač živeli s tem in se nam to ni zdelo nič posebej nenavadnega.
Imaš pa dandanes celo paleto halal izdelkov za izvoz iz slovenskih tekočih trakov.

muho

Majstr
6. feb 2019
858
335
63
Brez muslimanov bi bilo število pomorjenih kokoši znatno nižje. To je dejstvo, pa kontriraj če moreš. Ha!