En politični test

B81

22. jul 2007
37.696
10.961
113
Ce bi bilo kaksno aktualno vprasanje, bi bili rezultati drugacni.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.095
-8.765
113
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Rekel bi, da zato, ker tale test deluje prilagojen na ameriške razmere. Kar je pri njih levica (demokrati), je v Evropi desna sredina.
Si zihr
confused-1.gif

us2016.png

Praktično vse v ekstrem
evil.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.137
11.009
113
kod Džej-Zija
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Rekel bi, da zato, ker tale test deluje prilagojen na ameriške razmere. Kar je pri njih levica (demokrati), je v Evropi desna sredina.
Si zihr
confused-1.gif

us2016.png

Praktično vse v ekstrem
evil.gif

O tem govorim. Amerika je glede na Evropo premaknjena izrazito v desno.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.095
-8.765
113
Saj imaš na voljo tudi podatke za nekatere evropske države. Pa tudi bolj kot ne vse rine na desno.

P.S. Kot vidiš, je pri njih demokratinja izrazito desno in ne levo, kar se ne sklada glih s tvojim pisanjem.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.643
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Bolj zanimivo bi bilo videti kako bi se naša politična elita razporedila po tem grafu.

Drugače pa:
Economic Left/Right: -2.75
Social Libertarian/Authoritarian: -3.23

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
ksz...
Znimivo da se noben od "desnih" ne javi. Razočaranje nad rezultatom
confused-1.gif

Po mojem takoj, ko daš da si proti cerkvi/religiji te že vrže stran od desnega...

zaseka

Guru
5. dec 2015
3.502
1.816
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
ne-ne-1.gif

Biti "bolj lev" še ne pomeni biti priklopljen na državno siso.

Preveč komot ste vajeni biti in to je točno to. Mit o slovencu kot pridnem delavcu je samo mit, ki se mu od zunaj vsi posmehujejo. Nič boljši nismo od hrvatov in ostalega balkana. Nihče nima jajc za kaj drugega, potopljeni v povprečje v breme sosedu.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.643
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Sure - zato pa prejemam socialne transferje. Bemu mast - nisem do sedaj ne od te, ne od prejšnje države prejel niti ficka "pomoči" - toliko o "komot.

Ampak še enkrat - politično "na levo" še zdaleč ne pomeni zagovarjanje in težnja h državni sisi. Je tega na "naši" po mojem celo več (ali pa bolj po kavbojsko).

Leva stran je v osnovi socialna država in zaščita delavca - ozr. pravice le-teh pred pravicami kapitala.

IMHO je zdrava politika nekje do največ med -3 do 3 na abcisi in več ali manj enaki odmik na oordinati.

zaseka

Guru
5. dec 2015
3.502
1.816
113
Zdrava politika ne obstaja. Nikoli ni. Vemo zakaj in čemu je služila francoska revolucija.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.137
11.009
113
kod Džej-Zija
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Saj imaš na voljo tudi podatke za nekatere evropske države. Pa tudi bolj kot ne vse rine na desno.

P.S. Kot vidiš, je pri njih demokratinja izrazito desno in ne levo, kar se ne sklada glih s tvojim pisanjem.

Jaz sem napisal, da so demokrati zmerni desni, republikanci pa ekstremni desni. Graf to dokazuje. Slovenec pa je glede na vprašanja težko desen, ker vprašanja religije, ki Američana profilirajo desno, za Slovenca sploh niso vprašanja. Prav tako so pri nas pravice delavcev bistveno bolje sprejete kot pravice kapitala. Katera od naših strank zagovarja korporativizem? Ker ga volilci enostavno ne maramo. Nadalje, če v ZDA samo omeniš regulacijo "prostega" trga, si praktično takoj komunist. Evropejci, tudi desni, smo bolj na strani regulacije, pa čeprav glede na finančno kriza le-ta ne deluje.

Bottom line: uteži pri vprašanjih so po moje zasnovane bolj za ameriške kot za evropske družbe.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.721
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Sure - zato pa prejemam socialne transferje. Bemu mast - nisem do sedaj ne od te, ne od prejšnje države prejel niti ficka "pomoči" - toliko o "komot.

Državna služba... žena v državni službi oz. v fimah, kateri delajo z državo in smo že preko 50% populacije.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.137
11.009
113
kod Džej-Zija
Še 1x prebral, kaj sem napisal. Da razjasnim: demokrati niso levica, ampak so "levica", malo manj desni od konzervativcev. Torej Clintonica čisto rahlo manj skrajno desno.
hysterical-1.gif
Saunders, za evropske razmere leva sredina, pa za ameriške komunist.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.095
-8.765
113
No in graf to lepo pokaže. Torej ne moreš govoriti o uteženosti za ameriške razmere, saj bi v tem primeru bila klintonca na levi ozeroma vsaj bolj v sredini, Sananders pa med komunisti ane.