Elektroliza

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Zanima me, če poznate koga v SLO, ki se ukvarja z elektrolizo. Specifično torej če poznate koga, ki predeluje kemijsko zmešane snovi v čiste. Recimo imaš snov C, ki ju z elektrolizo razdeliš na snovi A in B.

Zanimivo je, da so že v prazgodovini znali fizično ločiti različne spojine med sabo, danes pa je težko najti koga, ki se s tem ukvarja.

Ste torej že slišali za kako firmo, ki se ukvarja s tem?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Pa ti sploh veš, kaj je elektroliza? Kaj bi sploh rad počel s tem?

A da so v prazgodovini že poznali elektriko in z njo ločevali snovi? Zanimivo...

Za Talum si verjetno že slišal, ne? Eden izmed večjih porabnikov električne energije v Sloveniji.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
To sploh ni važno, kaj bi rad počel s tem, zanima me samo, če poznate koga, ki dela kaj v tej smeri.
smile-1.gif

Talum je velika firma, mene bolj zanimajo kaki spjevci, ki bi se s tem ukvarjali. Nekdo, s kom bi lahko čim bolj izmenjaval mnenja o tem.
smile-1.gif

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.136
5.078
113
Nuku`Alofa
Elektroliza je pa tako širok pojem, da je nemogoče najti nekoga ki se ukvarja s snovjo A. Talum z elektrolizo pridobiva aluminij, veliko jih je ki alumunij z elektrolizo eloksirajo, nikljanje, kromiranje, vse to so elektrolitski postopki. Vpiši v iskalnik "galvaniziranje", če ti kaj pomaga...

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Elektroliza se v tehniki veliko uporablja, vendar je to zelo širok pojem. Tako kot ti sprašuješ, ne gre. Vprašanje je treba bolj specifično postaviti, npr. Galvanski nanosi kovin, Rekuperacija žlahtnih kovin, Pridobivanje specifičnega elementa iz raztopine ali taline, ...

Celo prodobivanje Ca karbida pri 3000 oC, ki so ga izvajali nekoč v Rušah, spada med elektrolitske postopke. Ali Elektroliza kuhinjske soli, ki jo izvajajo v TKI Hrastnik, rezultati so pa vodik, klor in NaOH.

Ne bom veliko zgrešil, če rečem, da četrt kemijske predelovalne ind. temelji na elektrolizi.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Glede na napisano, sem samo želel pripomniti, da imam dvome, če sploh imaš dovolj osnovnega znanja kemije. Again, ali sploh veš, kaj elektroliza je?

Če veš, potem tudi veš, da si lahko za mali denar nabaviš usmernik, elektrode in nekaj steklovine in se malo "igraš".

Oprosti, ampak po tem, kar napisal, si lahko samo mislim, da imaš kako idejo, da bi razcepil vodo na zlato in srebro ter obogatel čez noč.

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Oprosti, ampak po tem, kar napisal, si lahko samo mislim, da imaš kako idejo, da bi razcepil vodo na zlato in srebro ter obogatel čez noč.

Ne, tisto se pa dela iz svinca in jajc. Brez elektrolize, samo s kuhanjem.
smile-1.gif

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
V bistvu imam malo bolj kompliciran prototip ene naprave, s katero se da izvajati elektrolizo in sem z njo prišel do zeloo zanimivih rezultatov. Iz odpadnega materiala mi je že skoraj uspelo ločiti čisto zlato. Je pa štos, ker je znanja o tem dokaj malo. Imaš cel kup strokovne literature, nekoga, ki se bi s tem ukvarjal od prakse, pa ne.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.198
3.562
113
Marlbor
Če v Zlatih kroglicah iščeš zlato, bo dovolj metoda "raztapljanja in odlivanja".

RTEmagicC_zlate-kroglice_01.jpg.jpg

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Sem vedel, da boš pridobival zlato! Povsem logično, da ne moreš izdati postopka, ker ti bo patentiranje in izkoriščanje patenta prineslo milijarde evrov. Zato tudi iščeš informacije na spletnem forumu.

Verjetno ti je iz odpadnega materiala uspelo ločiti železo, kar je, se popolnoma strinjam, že skoraj zlato. Samo še malo ti manjka! Ne obupaj!

hysterical-1.gif

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Se mi je kar zdelo, da misliš rekuperacijo! V Slo je nekaj obrtnikov, ki se s tem ukvarjajo. Išči pod Rekuperacija.

(
smile-1.gif
)

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
V bistvu me zanima elektroliza bakra.

V sosednji temi sprašujem o prodaji bakra. No, pohvalim se lahko, da mi je z elektrolizo uspelo pridobiti že kakšno kilo elementarnega čistega bakra (v zrnati obliki). Zato študiram, če bi odkupil kakih 200kg pocinkanih bakrenih ploščic od onega dekleta in ga začel predelovati v elementaren baker. In zato rabim nekoga, ki se s čim podobnim ukvarja, da bi se lahko z njim malo pogovoril. Predvsem bom moral preračunati stroške, kajti za takšno elektrolizo je potrebne veliko električne energije in posledično so računi, ki prihajajo, kar veliki.
smile-1.gif

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.385
315
83
Cigani kradejo žlebove in podobne bakrene stvari, pri njih se pozanimaj, kaj delajo z njim
smile-1.gif

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Malce se pozanimaj o galvaniki. Za pridobivanje elementarne kovine je postopek pravzaprav obraten. Sam da bi se *ebal z elektroliti pa elektrodami, pa ne vem še čem, ne vem če se ti izplača + produkt zna kdaj bit tudi vodik, s tem pa se jaz nebi šalil. To niso heci.

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Predvsem bom moral preračunati stroške, kajti za takšno elektrolizo je potrebne veliko električne energije in posledično so računi, ki prihajajo, kar veliki.
smile-1.gif

Glede stroškov ti bodo pa najbolje svetovali na Dolenjskem, kajti tam tebi in tvoji tituli podobni obvladajo tole, kako poceni prit do elektrike...