elektroliza vode

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
OK, hvala vsem, še posebej Zetorju.
Mislim, da bom šel na alu folijo + HCl iz Merkurja. Pogledal sem si še tole
alu folija + hcl
Upam, da se pri meni konča bez buma.
Za začetek bom dal mal alu folije noter, da mi ne bi ušlo izpod nadzora. Razen, če Zetor res misliš, da bo z Al prehuda reakcija - potem bi pač vrgel noter pocinkane šraube
grin1.gif

Zanima me še nekaj - po poskusu bom imel HCl, delno zreagirano z Al (AlCl3) in, če ga bom ujel, H.
Za H mi je jasno, da mi bo sam slej ko prej ušel v ozračje (ali izgorel v eksploziji, bognedaj)
Kam pa varno in neškodljivo deponiram ostalo? V plastenki na Petrol?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Če je reakcija preveč burna, se lahko vodik (ki nastane pri reakciji) sproti užge. Predlagam da najprej narediš preizkus z neko odprto posodo.

Pa mogoče če ne uporabljaš stekla, ki zna ob eksploziji sproducirati precej nevarne šrapnele. Mogoče najboljše da mečeš majhne koščke aluminija v tisto plastično flašo od HCl in na njo kar nastaviš balon.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
Da mal povzamem - poskus je načeloma uspel. Dal sem HCl v plastenko, vrgel najprej malo alufolije noter - mini efekt. Potem sem dal pribl. 10dm2 in to je napolnilo balon. Bil je lažji od zraka. Ko sem ga spustil, je smrdelo in videle so se drobne kapljice - sklepam, da je bilo precej HCl v balonu. Tako da balona ne bi mogel dat otroku
rolleyes-1.gif

Slaba ideja je bila tudi plastenka - vročina jo je precej deformirala (stisnila in zverižila) in morda ne bi bilo potrebno dosti več, pa bi spustila.

Hvala vsem za nasvete, za hec bom probal še z elektrolizo vode.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
Ali pa že napihnjen balon.
Te možnosti poznam, hvala vseeno za nasvet.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik Sulc pravi:
...
Ko sem ga spustil, je smrdelo in videle so se drobne kapljice - sklepam, da je bilo precej HCl v balonu. Tako da balona ne bi mogel dat otroku
rolleyes-1.gif

...

Tudi balona polnega čistega vodika ni pametno dati otrokom. Majhna iskra in eksplozija je tu
rolleyes-1.gif

Na tvojem mestu bi raje izbral helij.

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
Samo toliko, naslednjič, ko se boš igral s kislinami, jih ne toči v plastične posode, ampak raje uporabi kakšno staro steklenico. Poleg tega je HCl jedka, povzroča opekline zato imej vsaj PVC rokavice gor, hlapi so strupeni, če polniš balone za otroke je tole početje nevarno. Ne vem koliko procentno kislino si uporabil (verjetno okoli 30% ta je za industrijsko uporabo) samo vedi, bolj kot je kislina koncentrirana nižje tališče ima in bolj je hlapljiva.

majč