Elektro Ljubljana - tarife glede varovalk

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Jst nimam teh pancerk oziroma te pancerke so zunaj .

Notri k imam pa 3 keramične varovalke pod kljucem,to pa tiste ki jih navijes.
slika1.jpg

Torej, katere kupit da se jih vstavi notri, sedaj je 3x 20A , dal bom pa 3x25A . Ali grem samo v bauhaus in kupim vseenokatere te oblike?

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Potem pa moraš kupiti varovalke iste oblike samo namesto 20A nazivnega toka moraš kupiti tiste z nazivnim tokom 25A. Kupiti moraš tudi tiste obročke za v varovalke, ki so čisto na dnu varovalke, drugače ti 25 A varovalka ne bo šla notri (prevelika kapa vložka).

Torej, če misliš te zamenjat greš lahko v Bauhaus in kupiš talilne vložke varovalk te oblike in velikosti (po sliki sodeč E27), kot si napisal, ter velikostne vložke za 25A varovalke ( primer velikostnih vložkov ).

Ampak glede na tvoj problem, če boš te zamenjal, ti bo potem crkovala pancarka zunaj, če je 20A.

Očitno imaš sistem narejen, tako kot sem ti ga jaz opisal, samo da imaš namesto odklopnikov varovalke s talilnimi vložki.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Sej sploh nevem če imam te pancerke zunaj,pa tudi če so,so verjetno močnejse ker pred cca 1 letom smo imeli doma 3x 25A .

Torej te "podložke" moram obvezno kupiti glede na to da imam sedaj 3x20A, notr bom pa zdej dal 3x25A ?

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
1. Kakšna imaš pancarke, poglej na zadnji račun za elektriko. Tam imaš tudi postavko obračunska moč. Če ti pri obračunski moči piše 10kW potem bi morala biti pancarka 25A, če je pa manj potem je verjetno 20A ali še manj.

2. Če nimaš kakšnega ilegalnega ključa za te tri varovalke, potem imaš zagotovo zunaj pod ključem od Elektra pancarke. Če imaš števca zunaj so zelo verjetno pancarke kar v omari pri števcu, vsaj pri bolj novih zadeva se tako dela.

3. "Podložke" kot jim ti praviš moraš obvezno menjat, drugače ne boš v varovalko spravil talilnega vložka oziroma talilni vložek ne bo imel stika s tistim vijakom v sredini "podložke", kjer je en priključek varovalke (ta vijak je pod elektriko). Mimogrede, ta "podložka" je za zaščito, da nebi kdo vtaknil v varovalko vložka s prevelikim nazivnim tokom.

4. Vsekakor ti svetujem, da preden karkoli kupuješ, povprašaš kakšnega strokovnjaka, kaj lahko narediš in kaj je izvedljivo, da bo zadeva še vedno varna. To pišem, ker vidim, da nisi ravno doma pri teh zadevah.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Sem bil prejle v bauhausu in ker je bil prodajalec se bolj laik kot jaz, sem na sreco tam srecal nekoga ki je kupoval polno materiala in sem ga povprasal ce se ukvarja z elektro instalacijami.

Skratka povedal sem mu kaj hocem in sva se dogovorila da se drug teden oglasi in mi bo zamenjal te glavne varovalke, torej namest 3x20A bo 3x25A .

Glede kljuca, ja en kljuc imam,ampak je od zunanje omarice,tam pa so neke pancerke notri ( sem samo na hitro pokukal) , samo gor mislim da pise 61A oz 62A , je to mozno?

Bom jutri ko bo dan bolj točno pogledal.

Glede talilnih vlozkov, sem tudi našel ene,ampak s cim jih pritrditi? Ker vcasih so imeli baje vrez za izvijač,sedaj pa nimajo in jih lahko le z zunanje strani z nekim specificnim kljucem "zagrabis"

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Lost, saj ni treba da vse v lajfu narediš sam.

Lahko pa unmu tipu čez ramo kukaš, pa boš drugič že znal sam. Ampak štrom je le štrom...

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Vem da je strom strom,ampak jebemu eno varovalko pa že znam zamenat
grin1.gif

Res pa da sem vedno menjal enako za enako, torej 16A za 16A .
No saj ocitno bo drug teden ta mojster prišel,ampak ne škoduje pa tudi ne če sam več vem.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
porkaduš otroc in tako naprej..ne naprej..brez os.zalitev.fantje če ste lastniki..kar na Elektro pa se pozanimate..

lp.Gatto majstor stromar
cool-1.gif

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Pancarke (zunanja omara) pusti raje pri miru, z njimi naj se ukvarjajo pooblaščene osebe od Elektra. Jaz sem prej mislil na ključ od tistih treh 20A varovalk, ki jih boš zamenjal.

Talilne vložke pancark pa menjajo s posebnim ročajem.
Da bi imel 61A pancarko malo dvomim oziroma bi imel kar velik račun za priključno moč (24kW).

Drugače ti je pa Benady lepo napisal. Včasih je pač potrebno za kakšno zadevo poklicat strokovnjaka.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
grin1.gif

No saj ocitno bo drug teden ta mojster prišel,ampak ne škoduje pa tudi ne če sam več vem.

Po mojem si ti bolj malo menjal varovalke. Tisto kar ti misliš je menjava talilnih vložkov varovalk. Varovalka je s talilno nitko, je cel sklop: podnožje, vložek in pokrov s katerim priviješ vložek. Pri menjavi vložka moraš pazit samo, da ne šlataš tistega vijaka v sredini na katerega pride kapa vložka.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
grin1.gif

Po mojem si ti bolj malo menjal varovalke. Tisto kar ti misliš je menjava talilnih vložkov varovalk. Varovalka je s talilno nitko, je cel sklop: podnožje, vložek in pokrov s katerim priviješ vložek. Pri menjavi vložka moraš pazit samo, da ne šlataš tistega vijaka v sredini na katerega pride kapa vložka.

Jao bože,kaksne komplikacije. Pancerk nisem nikoli mislil menjati, edino kar hocem menjati, je 3 preklete varovalke ki se jih navije notri oz. odvijes pokrovcek , vstavis novo varovalko in privijes pokrovcek.

OK, sedaj smo ugotovili da rabim nove "podložke" in s tem se jz nemislim zajebavati,tako da bo to kar lepo en štromar mi zamenjal.

Drugače sem pa že dostikrat menjal varovalke,ker sem tistih 16A ze dostikrat skuril, jebiga pač je butasta vezava po hiši.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Lost 1..lej če misliš po uradni poti menjat varovalke za višjo amperažo- obrni se na Elektro..in ti bodo menjali velikostne vložke in varovalne elemente..zihrnge po domače..

sam ne moreš nič ..razen če dobiš nekoga ki ima ključ in zna ppopravit varovalke navzgor..
cool-1.gif

lp.el.ing gatto
wink-1.gif

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Ja sej to drugo opcijo bom naredil
grin1.gif

ključ sem eden že staknil,ampak je od napačne omarce , tko da upam da bo mojster drug teden imel pravi kljuc.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
61A bi imela kak delavska menza
smile-1.gif

Sam se na varovalke nekaj malega spoznam, predvsem sem doktoriral ko so mi "šaljivi" štromarji priklopili dvojno profi fritezo na 3 x 16V
jezen.gif
v glavnem cela drama.

Štromarji št 2 so mi samo potegnili od omarice do friteze gromozansko debel kabel (strojanove bi takoj zamikal), glede nakupa varovalk so mi pa prijazno namignili naj se sam jebem okrog. Prostora za zamenjavo celotnega ohišja pa ni bilo nič...

..ampak sem preživel in se nekaj naučil
nahrung002.gif

Nauk te zgodbe bi bil tak, da preventivno takoj nabaviš nekaj rezervnih vložkov, če se lih firma ki jih uvaža prekvalificira za uvažanja banan
rolleyes-1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
To ni stvar Elektra ampak tebe (ker je to tvoja privat inštalacija). Zato najami elektroinštalaterja.
Stvar Elektra so glavne varovalke (pancarke), števec in stikalna ura (če jo imaš). Glavne varovalke načeloma ne smeš menjati sam (so plombirane), ravno tako so plombirani dostopi do drobovja in vezave števca ter stikalne ure.

Osebno imamo 3*25A in poleg vsega naštetega tudi močan varilni stroj za varjene v zaščitni atmosferi. Pa ni še nikdar skurilo varovalk.

01481

cifra
15. maj 2007
5.306
0
36
68
Ljubljana
ksz

Tudi sam bi rad dal zamenjati elektro omarico. Tisto, ki je v stanovanju.

Nadometna, 8 varovalk.
Torej, zamenjava škatle (20 evrov in 8 novih varovalk, ne vem kako se reče (avtomatske ?
redface-1.gif
), da nimajo vložka, ampak samo nazaj vklopiš, če jo ven vrže. Pa še ena glavna mora biti, vsaj tako mi je rekel električar, a katerim se menim (srečal v elektro trgovini) za to delo.

Zanima me pa, koliko mi lahko to računa, če se komu sanja. Z računom ali brez. Itak, če bo, bo njega ubilo.
tongue-1.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.213
1.384
113
Verjetno si z glavno mislil fit stikalo in 8 avtomatskih varovalk.

Mi smo dali za 16 avtomatskih, 2 Fit-stikali, montaža, vezava, montaža števca, plomba. okoli 70k sit