Električni agregat in avtomatski zagon?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Torej, kako to izvesti.

V mislih imam da ko bi zmanjkalo el. energije da bi se generator samodejno zagnal in potem poganjal črpalko....

A kaj takega sploh obstaja za domačo uporabo?

LP

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Noben problem to narediti. (Predvidevam, da ima agregat električni vžig na starter, tako kot avto
grin1.gif
)
Rabiš tipalo omrežne napetosti, časovnik in avtomatiko vklopa generatorja. Tipalo omrežne napetosti gleda prisotnost le-te, in ko je ni več, sproži proces zagona. Časovnik rabiš za dve stvari: da ti pogleda, koliko časa štroma ni (da ne bi že pri prvem pomežiku luči zagnal agragata) in pa, da ti sproži zagon agregata za določen čas (tu bi zraven vezal še kontrolo izhoda generatorja, da takoj, ko agregat vžge in generator začne dajat štrom, starter odklopi). Jasno, da mora avtomatika generatorja odklopiti omrežni priključek od instalacije takoj, ko se sproži startna procedura za vžig agregata in ga priklopi nazaj, ko se a) ti tako odločiš ali b), ko se spet pojavi omrežna napetost. V obeh primerih se agregat zaustavi.
Evo, teorijo maš, zdaj pa na delo
wink-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Noben problem to narediti. (Predvidevam, da ima agregat električni vžig na starter, tako kot avto )

Na Merkurjevi strani je samo en tak, pa še ta stane skoraj 900€, daje pa trajno samo 900W.
tongue-1.gif

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Aha. Torej, agregata še nimaš.
Pol je to večji problem.
Najprej povej, kaj imaš in koliko si pripravljen dat za avtomatizacijo. Pa kaj bi sploh rad dosegel s predelavo?

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.205
1.371
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Noben problem to narediti. (Predvidevam, da ima agregat električni vžig na starter, tako kot avto )

Na Merkurjevi strani je samo en tak, pa še ta stane skoraj 900€, daje pa trajno samo 900W.
tongue-1.gif

Hofer prodaja enega ki zmore trajno 2400W
smile-1.gif
Cena pa je 250€

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Takega imamo mi. Dela že dolgo, in je super... Samo, štarter že ima, samo rabiš poj še nekako "izklopit"...kak se reče po slovensko, "zaug". Tak da, čeprav je štarter, rabiš nekako tisti vzvod premaknit...

Shando

Pripravnik
21. avg 2007
287
0
16
LJ
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Takega imamo mi. Dela že dolgo, in je super... Samo, štarter že ima, samo rabiš poj še nekako "izklopit"...kak se reče po slovensko, "zaug". Tak da, čeprav je štarter, rabiš nekako tisti vzvod premaknit...
Nekaj podobnega sem pred leti naredu znancu. Zaug vkluči in izkluči malo močnejši modelarski RC servo motorček.
wink-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik dekca pravi:
Aha. Torej, agregata še nimaš.
Pol je to večji problem.
Najprej povej, kaj imaš in koliko si pripravljen dat za avtomatizacijo. Pa kaj bi sploh rad dosegel s predelavo?

Sicer še nisem na tem ampak bom rabil čez kako leto.

Če se dvigne podtalnica mi bo zalilo klet. Ali pa če bo kak res hud naliv mi lahko vdre not. Pred garažnimi vrati imam betonski jašek in not potopno črpalko. Ker pa elektrike ponavadi zmanjka ravno ob neurju in te po možnosti še ni doma bi rad naredil nek back up.

bruco21

Pripravnik
10. maj 2008
106
0
16
Tole temo vlečem iz naftalina iz povsem jasnih razlogov. Ker se žal nisem zbudil pravi čas, mi je zalilo avto, na srečo pa sem vsaj delno uspel rešiti klet. Torej tema je iz leta 2008 - danes smo leta 2023 - rad bi kupil črpalko - moč narave ostaja ista.

Torej rad bi kupil potopno črpalko s plovcem, ki se bo zagnala avtomatsko, ko bo zaznala povečano raven vode IN električni generator, ki bo zaznal, da je zmanjkalo elektrike in bo napajal črpalko.

Najlepša hvala za ideje in nasvete!

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.614
88
48
Če ima agregat električni zagon, lahko samodejno delovanje izvedeš z nameskim krmilnikom.
Samo to je 500€ min.

LP'

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.293
9.499
113
EU
Še mora urediti avtomatski preklop hiše iz omrežja na agregat. To jaz naredim peš.

bruco21

Pripravnik
10. maj 2008
106
0
16
Recimo, da kupim črpalko z močjo 1kW. Kakšen online UPS bi potreboval in kakšno baterijo, da npr. lahko napaja vsaj kakšno uro ali dve?

Predvidevam, da ima takšna črpalka tudi kar močan zagonski tok - ali to predstavlja kakšno težavo?

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.011
261
83
Recimo, da kupim črpalko z močjo 1kW. Kakšen online UPS bi potreboval in kakšno baterijo, da npr. lahko napaja vsaj kakšno uro ali dve?

Predvidevam, da ima takšna črpalka tudi kar močan zagonski tok - ali to predstavlja kakšno težavo?

nebo poceni.. Kaksne 2kW pa pomoznosti mehki zagon za crpalko, da jo bo dejansko startal. Pa ene 2,5-3kWh baterij...