Električna inštalacija doze

yyyeb

Pripravnik
20. dec 2008
231
5
18
Živjo, imam vprašanje glede električnih doz v hiši. Po celi hiši sem razpeljal kable za luči in tukaj ni bilo težav. Sedaj so na vrsti vtičnice. Ne razumem kdaj moram dat dozo? A je doza samo kot razdelilec? Naprimer, ko iz enega kabla razdeliš na dva? Pri lučeh sem šival kable med sabo in tako podaljševal po celi sobi. A se to tako ne dela pri vticnicah? V sobo pa pride en dovod za luči in en dovod za vtičnice. Naj dodam, da bo električar priklapljal, jaz hočem samo čimveč pripravit. Hvala

luka51

Guru
16. avg 2007
14.427
5.703
113
Doza za vsako stikalo in za vsako vtičnico.
Doza povsod kjer so kaki razvodi. Torej nad vtičnico pod stropom če gre ta vod še dalje na ostale vtičnice. Potem v teh dozah vežeš skupaj.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.815
6.782
113
pri taščici
Prejsnji teden svetil zraven nekaj časa pri eni montaži.
Cel stik v bajti brez ene same razdelilne doze. Vse zvezano v dozah stikal oziroma vtičnic. Kako se to obnese dolgoročno pa ne vem, ker takega sistema se nisem videl. Sem se pa bal kako bo pokalo, ko bo se bo elektrika pojavila v kablih in varovalkah. Pa hudiča tudi ene napake ni bilo. Sem samo
Vtičnice in stikala Tem Čatež.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.815
6.782
113
pri taščici
Je pa res da gre na ta račun več kablov najbrž. Sploh če gre razvod pod stropom v steni. Lahko pa zadevo spraviš v tla.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Saj razlika je zgolj in samo v tem kar si ugotovil - več kablov porabiš. Verjetno pri optimizaciji z dozami porabiš bistveno manj kablov in cevi, ki pa roko na srce tudi niso glih neki strošek.
Je pa mogoče lažje pri napaki samo dozo odpret in pogledat kaj ne štima. Edini problem, ki sem ga že videl pri takem načinu je, da je včasih zelo nujna poglobljena doza, ker drugače nič not ne spraviš.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.457
3.561
113
Če imaš razvod instalacije v dozah stikal in vtičnic, potem ne rabiš dodatnih razvodnih doz, ne zgubljaš časa in materiala, ne rabiš z lojtro hodit na popravila, ne rabiš gledat grde okrasne pokrovčke razvodnih doz, imaš manj spojev, enostavnejša izvedba,...
Za tiste še iz časov "stare garde" je to znanstvena fantastika. Plitve doze se skoraj ne dajejo nikjer, dajejo se poglobljene, je lažja montaža vtičnic ali stikal, lažje narediš kasneje kakšen odcep...

• Všeč mi je
Reactions: McGiver

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.641
10.835
113
tako se zdaj dela, posledica je da so omarice večje, posledično kakšna varovalka več, in se vse pelje iz omarice do doz, šiva se potem v teh vtičniških dozah in pri lučeh. Tudi sam sem tako delal.. tiste namenske doze za vezavo in šivanje imam v celi hiši samo dve, ker je pač tam bolj eneostavno bilo razpeljat in delat križne zadeve itd.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi