Ekstrakcija zoba

Rajc

Pripravnik
22. jul 2007
571
5
18
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Rajc pravi:
če si iz Lj ali okolice, priporočam dr. Borut Sotošek KLIK
zmaga.gif

Čakalna doba cca. 5 mesecev

Drži se stran od bedaka.
Raje v BTCju dr. Dovšak. Precej bolj profesionalen, prilagodljiv in prijazen.

no meni je 2 odstranil brez večjih bolečin....

in malo citatov iz drugih forumov...

"...In tako je tudi bilo, dragi moji. Vso to grozoto je dr. Sotošek opravil v slabih 15 minutah (če ne štejemo priprave - anestezije), kot bi jaz zaflikal kolesarsko zračnico. Res je mojster - če boste kdaj potrebovali kakršenkoli oralno kirurški ali maksilofacialni poseg, ga najtopleje priporočam!..."

"...Bila sem pri dr. Borut Sotošek, Tbilisijska 57B, Lj, in ga lahko fuuuul pohvalim..."

"...oba sem že videla pri delu in oba, tako Dovšak kot Sotošek sta profiča. Ne boš zgrešila, če boš katerega od njiju izbrala..."

"...Meni je apikotomijo izvedel dr. Borut Sotošek - ordinacijo ima v LJ tam zadaj za viškim Intersparom. Poseg je bil OK, zdravnik tudi, samo ordinacija je (bila) malo odbijajoča, težko razložim, zakaj. Majhna neosebna čakalnica brez oken, tudi ordinacijska - operacijska soba hladna, malo moreča. Mogoče je zdaj že kje drugje, ne vem, to je bilo pred kakšnimi osmimi leti.

Sem pa bila pred par leti na nekem drugem posegu pri oralnem kirurgu v zobozdravstvenem centru Apolonija pri dr. Davidu Dovšaku (v Ljubljani na Černetovi ulici). Tu je bila zgodba z okolico čisto drugačna: že čakalnica urejena in prijetna, prav pomiri te. Osebje zelo prijazno: ko sem na stolu čakala na zdravnika se je sestra pogovarjala z mano, res sem se počutila prav v redu, pomirjeno. Ko je v sobo stopil dr. Dovšak, pa sploh. Prav širi neko pozitivno energijo; čutiš, da ima stvari pod nadzorom. Med posegom mi je ves čas razlagal, kaj dela...."

"...Dr. Borut Sotošek, na Tbilisijski v LJ (blizu Interspara na Viču). On mi je dal ven vse štiri modrostne zobe ... in je c-a-r. Bolečin nobenih - razen cela čeljust zaradi naslanjanja nanjo..."

V glavnem, če gre k Sotošku ali Dovšaku ne bo falila glede profesionalnosti

glede napotnice in čakalne dobe pa ti želim veliko sreče in da čimprej pride na vrsto
zmaga.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Citat:
Uporabnik Rajc pravi:
zmaga.gif

5 mesecev za ekstrakcijo? Halo, na urgenci je bila prejšnji teden in na zdravilih, zdaj pa ima napotnico z opombo "Bolečina!" in bo morala čakati pol leta? Kje to mi živimo?
bonk.gif

A piše na napotnici nujno? Potem jo morajo vzeti v (če se ne motim) 48 urah (ali so 3 dnevi)?. Če ne, se pač čaka.

Nujno je v 24 urah. S tem da imaš v zobozdravstvu samo 2 zadevi, ki sta dejansko nujni. Hitro je v 3 mesecih. Če napišeš napotnico pod nujno, pa zadeva ni nujna, jih boš sigurno slišal vsaj po telefonu, pacienta pa lahko vseeno po pregledu zavrnejo, če zadeva ni nujna.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Citat:
Uporabnik Rajc pravi:
zmaga.gif

5 mesecev za ekstrakcijo? Halo, na urgenci je bila prejšnji teden in na zdravilih, zdaj pa ima napotnico z opombo "Bolečina!" in bo morala čakati pol leta? Kje to mi živimo?
bonk.gif

In kaj? Zadeva se simptomatsko pozdravi potem pa izpuli, ko pride na vrsto. Drugače pa se lahko naročiš tudi samoplačniško. Pri Sotošku te bo zadeva stala nekje 400-500€. Drugače pa se lepo postavi v vrsto za tistih 500, ki so se za to storitev odločili pred tabo.

Hehe, klasična slovenska.
bonk.gif

Če moramo mi čakati, pa daj še ti. Ne bi se pa vprašal, če je v zdravstvu kaj za popravit, da nikomur ne bo treba čakat?

Daj mi ti razloži, kako boš to naredil? Zaposlil še 40 kirurgov? Ki jih boš dobil od kje? Plačal od česa? Bi raje videl, da je kirurg neizkoriščen in ima pol dneva za vsak slučaj fraj za tvojo drago?

En konkreten predlog daj.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.128
12
38
Forumi prenesejo vse. Poznam iz prve roke najboljse, najbolj prijazne, oh in sploh zobozdravnike, ki jih hvalijo po forumih, casopisih. Realno stanje? Noces vedet! Sotosek je strokovno na visokem nivoju!

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Citat:
Uporabnik Rajc pravi:
zmaga.gif

bonk.gif

In kaj? Zadeva se simptomatsko pozdravi potem pa izpuli, ko pride na vrsto. Drugače pa se lahko naročiš tudi samoplačniško. Pri Sotošku te bo zadeva stala nekje 400-500€. Drugače pa se lepo postavi v vrsto za tistih 500, ki so se za to storitev odločili pred tabo.

bonk.gif

Če moramo mi čakati, pa daj še ti. Ne bi se pa vprašal, če je v zdravstvu kaj za popravit, da nikomur ne bo treba čakat?

Daj mi ti razloži, kako boš to naredil? Zaposlil še 40 kirurgov? Ki jih boš dobil od kje? Plačal od česa? Bi raje videl, da je kirurg neizkoriščen in ima pol dneva za vsak slučaj fraj za tvojo drago?

Odpustiš 2.000 javnih prekladačev papirjev in zaposliš 20 zdravnikov.

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Citat:
Daj ti malo bolj podrobno pojasni, kako naj pazi, da se mu kaj ne zagnoji.

Kolegica je imela po puljenju osmic grozne težave, ker se ji je dlesen vsakič zagnojila in otekla, kljub antibiotikom. Zobar je deloval precej izgubljeno, in je na koncu celo izjavil "da česa takšnega pa res še ni videl"
tongue-1.gif

No, kakšno leto kasneje gre bejba na odstranitev mandljev, kjer ji od odpustitvi zabičajo, naj kak teden obvezno je samo dobro kuhano hrano, in ne surove. In ko gre čez nekaj mesecev na puljenje še enega modrostnega zoba, se spomni na ORL nasvet in in nato en teden živi od juhic in kuhanih brokolijev. In tokrat nima z dlesnijo nobenih težav
zmaga.gif

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Kaj potem pridobi s samoplačništvom, če ni "prostih" kirurgov? A s tem preskoči vrsto?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Če misliš, da samoplačniško pomeni, da se lahko na stol vsedeš takoj, lahko pozabiš. To samo pomeni, da je vrsta krajša, ker je manj ljudi pripravljenih iz svojega žepa plačat.

Pa samoplačniško delajo recimo po par ur na dan maksimalno, ker je treba itak že en šiht pred tem naredit.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.852
6.514
113
Še stotič, pa čeprav že ptičke na veji trobijo.

Zavarovalnica plača na leto določeno število storitev, ki morajo biti preko leta enakomerno porazdeljene. Za lažje razumevanje, recimo, da je to 100 ekstrakcij zoba. Če jih kirurg opravi 90, jih bo dobil 90 plačanih in zagovor zakaj ne dela norme. Če jih naredi 110, jih spet dobi samo 100 plačanih. Norma je nekako zastavljena tako, da povprečen kirurg opravi vse storitve v 5 dneh v ordinacijskem času 6-7 ur. Če je bolj spreten lahko to podela v 5h urah, če manj, bo pa tudi kako več oddelal, če bo hotel dobiti 100% denarja od zavarovalnice. Ker je povpraševanja več kot ponudbe, se seveda formirajo čakalne vrste. Torej enakomerna porazdelitev in predpostavka, da storitev ne bo opravljal, če ne bo plačan. To je povsem ločeno od samoplačniških storitev, ki ne gredo iz tega fonda in "čakalno vrsto" formira sam zobozdravnik. ker zakaj pa bi delal samo 8h na dan, če je pripravljen več. Tisto seveda ne more in ne bo plačano s strani zavarovalnice. Ker je samoiplačniških strank manj, režim kako jih bo sprejemal in zdravil pa predvsen na strani posameznega zobozdravnika, je seveda na tem področju bistveno bolj učinkovit kot zavarovalniški sistem, ergo čakalne vrste so krajše oziroma jih ni. Čakalna vrsta v sistemu ZZZS ni čakalna vrsta samoplačniških storitev - gre za dve čakalni vrsti. Torej je ne more preskočiti. Preskočila bi jo lahko npr ChaoRenova hčerka, če bi jo kirurg vzel na stol jutri, v sistemu ZZZS, medtem pa pustil tistega, ki bi moral biti dejansko na vrsti, še malo čakati. Tega se pa ne sme. Je zdaj kaj bolj jasno?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Citat:
Uporabnik Rajc pravi:
zmaga.gif

bonk.gif

bonk.gif

Z ukinitvijo koncesij (v celem zdravstvu) in pavšalom "na poseg".

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Tako si rešil zadeve, za katere je potreben enkraten obisk zdravnika in kjer ni materialnih stroškov. Če bo pavšal na poseg, potem bodo opravljali samo storitve, pri katerih nimajo stroškov.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Še stotič, pa čeprav že ptičke na veji trobijo.

Zavarovalnica plača na leto določeno število storitev, ki morajo biti preko leta enakomerno porazdeljene. Za lažje razumevanje, recimo, da je to 100 ekstrakcij zoba. Če jih kirurg opravi 90, jih bo dobil 90 plačanih in zagovor zakaj ne dela norme. Če jih naredi 110, jih spet dobi samo 100 plačanih. Norma je nekako zastavljena tako, da povprečen kirurg opravi vse storitve v 5 dneh v ordinacijskem času 6-7 ur. Če je bolj spreten lahko to podela v 5h urah, če manj, bo pa tudi kako več oddelal, če bo hotel dobiti 100% denarja od zavarovalnice. Ker je povpraševanja več kot ponudbe, se seveda formirajo čakalne vrste. Torej enakomerna porazdelitev in predpostavka, da storitev ne bo opravljal, če ne bo plačan. To je povsem ločeno od samoplačniških storitev, ki ne gredo iz tega fonda in "čakalno vrsto" formira sam zobozdravnik. ker zakaj pa bi delal samo 8h na dan, če je pripravljen več. Tisto seveda ne more in ne bo plačano s strani zavarovalnice. Ker je samoiplačniških strank manj, režim kako jih bo sprejemal in zdravil pa predvsen na strani posameznega zobozdravnika, je seveda na tem področju bistveno bolj učinkovit kot zavarovalniški sistem, ergo čakalne vrste so krajše oziroma jih ni. Čakalna vrsta v sistemu ZZZS ni čakalna vrsta samoplačniških storitev - gre za dve čakalni vrsti. Torej je ne more preskočiti. Preskočila bi jo lahko npr ChaoRenova hčerka, če bi jo kirurg vzel na stol jutri, v sistemu ZZZS, medtem pa pustil tistega, ki bi moral biti dejansko na vrsti, še malo čakati. Tega se pa ne sme. Je zdaj kaj bolj jasno?
Tako mi je tudi Sotošek razložil, ko sem po prvi ekstrakciji dobil datum za drugo.

BTW: lomil mi je vse štiri osmice, nekih pripomb nimam. So bile težave pri zadnjem posegu pa mislim da ni bil nič kaj preveč kriv za to (sam me je "pohvalil" da imam čekane ki gredo težko ven
redface-1.gif
).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Tako si rešil zadeve, za katere je potreben enkraten obisk zdravnika in kjer ni materialnih stroškov. Če bo pavšal na poseg, potem bodo opravljali samo storitve, pri katerih nimajo stroškov.

Pavšal za poseg mora biti sevda takšen, da v osnovi zobarju ostane enako. Recimo v višini nekih osnovnih mat. stroškov (nadstandard pa se doplačuje) + x€ (lahko na uro, recimo).
In seveda enak sistem zlahka lafa tudi pri sprecilaistih, pri bolnišničnih zdravljenjih ...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Kaj pa ce se ti zadeva zakomplicira? Bos sam kril stroske? Sistem placevanja je trenutno dober problem je v pacientih oziroma v sistemu kjer se zdravi neperspektivne paciente in za take se porabi prevec casa in denarja, posledicno ni denarja in casa za ostale. Glup sistem pac.

Nekateri se reanimirajo nepokretne 90 letnike ceprav v vseh smernicah pise da taki niso za reanimacijo- pptem pa se v bolnici umira 14 dni medtem mu opravijo se 30 nepotrebnih preiskav... samo kot primer navajam
wink-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Tak, ki so mu dnevi(ure, minute) šteti, za 14 dni "rastline" pa se porabi par tisoč eurov.