Eksplozijsko varen ventilator

getrag

Pripravnik
5. nov 2010
262
0
16
50
Iščem neko pametno rešitev za domačo lakirnico in bi rabil 200mm ventilator za odsesovanje ki bi bil eksplozijsko varen..

Tisti za napo niso. Vse kar pa gledam je pa industrijsko in od 200 EUR dalje. Je sploh kaj izbire za manj denarja? Drage zadeve mi ne pridejo toliko v poštev saj bom lakiral mogoče 10x na leto.

Kaj pa kaki od klim ne bi bili primerni? A ti vlečejo zrak ali ga potiskajo? Ali naj tvegam pa dam onega za napo?
smile-1.gif

Hvala!

I

Izbrisan uporabnik #9334

Kako veliko lakirnico pa imaš in kako ima prezračevanje organizirano?
Podatek "200 mm ventilator" ne pove nič. Vedeti moraš, kolikšne upore pretoka zraka imaš v cevovodih in da za lakirnico potrebuješ 20 do 40 kratno izmenjavo zraka v eni uri.
Boš imel lakirnico ogrevano? Če boš imel pretok zraka premajhen, boš hitro v nadeksplozijskem razmerju v lakirnici itd ...

Zadeva ni hec in ti priporočam, da jo vzameš resno. Ti ventilatorji so drugače izdelani z bakreno prevleko ...

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
In če malce sarkastično dodam - če je 200€ prevelik strošek, je to lakirnica "pod kozolcem" oziroma sploh ni lakirnica, kajti s kabino dobiš vse, cen pa sicer ne vem, ampak na uč smo v štartu pri 25 jurjih. Torej, če nekaj barvaš pod kozolcem ventilatorja ne rabiš, v garaži pa v bistvu tudi ne, ker je itak vse narobe.

Aja, kot dodatek - kaj bi sploh lakiral da imaš ex cone? Večinoma srečujem samo še lake na vodni osnovi, torej mora biti nekaj extra? Aja, elaborat za ex cono je presneto dražji od ventilatorja - kako sploh veš da imaš ex cono?

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.750
113
EU
Ventilatorji za lakirnice imajo ponavadi motor zunaj kabine, rotor (turbina) na podaljšani osi je znotraj.

getrag

Pripravnik
5. nov 2010
262
0
16
50
Ne gre za lakirno komoro. Če bi imel denar za tisto ne bi spraševal tu.

Impro lakirnica je v stilu tople grede 2x2x2m. Namen je da bo noter tudi vodna zavesa ki pa ne bo vedno v uporabi. Delal bom airbrush in z manjšo hvlp gravitacijsko pištolo. Špricam pa poliester in 2k akril. Vodne barve niso za moje področjr. Barval bi, ne risal. Predvidevam da bo zato več hlapov naenkrat kot pri risanju. Ne barvam avtov, največje kar sem lakiral so bile neke displej lesene plošče 30x40cm. En sloj nanesem v 15 sekundah, potem pa itak čakam med sloji 15min. Ne delam oberspreja da bi se kopal v njem. Rszumem kako funkcionirajo avtolakirnice saj sem delal v njej.

Vprašal sem zato ker sem ziheraš. Sem videl že take da te je zaskrbelo za varnost (navadni sobni ventilatorji, zapacani, not pod folijo pa megla, zraven 200w halogenski reflektorji itd) pa se jim v 20 letih ni nič vžgalo. Ampak meni se sigurno bo.

Vidim da so parnovarni ventilatorji za nape kar dragi. Je potem bolje da dam zraven 50 eur pa kupim industrijskega eksplozijsko varnega. Bom kontaktiral kolega ki je klimamajster, mogoče pa najdemo kaj.

Kaj pa dimniški? Iščem nekaj kar bi bilo popolnoma skladno ampak za bolj normalno ceno.