Fantje,pešca ne moreš predvidet,če bo stopil na cesto ali ne.
Bi vas rad videl heroje kako sredi mesta stojite 1 uro pred prehodom za pešce in čakate,če bo kdo dejansko šel preko.
Po poti po kateri se vsakodnevno vozin v službo in iz nje vidim podobne stvari.
Pešec namesto po pločniku namenjene njim hodi po kolesarski stezi.
Se pravi za vse tiste,ki trdite da moreš predvidet kaj bo naredil.
Po logiki če hodi po kolesarski stezi bo prečkal cesto,a lej ga zlomka,jaz stojim pri prehodu on pa gre naprej po kolesarski stezi.
Naslednjič isto kolesarska steza in kar naenkrat brez da bi kam pogledal stopi na cesto,ker je prehod v lepo preglednem ovinku in sem se pripeljal počasi sem ga skoraj zbil,saj je stopli na cesto manj kot 2 metra pred avtom.
Potem kaka dva dni mir in zopet en pacient isto.
Ker sem imel slučajno jabolke v avtu in ko mi je z roko vdaril po avtu sem seveda naciljal in glej ga zlomka še celo zadel sem ga z levo roko pa čeprav sem desničar.Je tako poskočil čez prehod da je bilo kar veselje.
Potem vse skupaj povem kolegu,ki je policist in ki je bil za akcijo in je postavil zasedo na omenjenem prehodu med 13 in 17 uro.
Ne boste verjeli,da so spisali kazni za več kot 60 ljudi,ki so se kar zagnali na cesto ne da bi pogledali levo in desno in ki so hodili po kolesarski stezi.Od teh 60 jih je bilo več kot 40 mamic z vozičkom,ki so voziček kar porinile pred avto.
Po prerekanju,da mora voznik predvidet,da bodo one prečkale cesto in da mora voznik počakat pred prehodom je bil odgovor policista,ki ni bil moj kolega sledeč:
Vsi pešci,ki hodijo proti prehodu še ne pomeni da bodo cesto res prečkali in če bi to delali sredi mesta bi vsi vozniki stali v koloni,ker ne bi vedeli če bo kdo cesto res prečkal.
Nadalje je rekel da ima tudi vsak pešec svoje dolžnosti in ne samo voznik.
Tudi pešec more predvidet kaj bo naredil voznik,pešec mora vedeti vsaj približno zavorno pot avtomobila in ne sme prečkat ceste,če mu je avto bližje kot 10 metrov,ker mora voznik nato silovito zavirat in zaradi tega lahko povzroči prometno nezgodo.
Skoraj vsak dan so policisti prisotni na omenjenem prehodu in je že opazna razlika pri nespametnem prečkanju ceste,očitni je bilo potrebno pešce samo vdariti po žepu.
Najdejo se tudi vozniki,ki izsiljujejo in tudi te kaznujejo vendar še vedno prevladujejo kazni pešcem.
Če bi to naredili po vseh večjih mestih in prometnih cestah,bi bilo manj nesreč saj bi se vsi udeleženci v prometu,kar so seveda tudi pešci začeli lepše obnašat.
Zaenkrat je pa mentaliteta vsakega pešca,da je on kralj in da če bo stopil na cesto tik pred avtomobil,da se bo le ta ustavil pa čeprav na strehi ali pa nekaj centimetrov vstran od njegovih nog.
Za take bisere bi,če bi bil v parlamentu pedlagal kazen 1000€,pol bi pa bil mir,ne pa da je za vse kriv voznik.
Nekateri so shodili pred enim letom ampak jim je očitno pamet ko prečkajo prehod za pešce ostala na tej stopnji.