Ebay - prodaja - prosim nasvet

megden

Zelenc'
20. feb 2009
16
0
1
Imam že nekaj prodaj in predvsem nakupov za sabo na ebayu. Ponavadi dam poštnino približno (toliko kot se mi zdi, da bo). Včasih sfalim v svojo škodo, včasih dam preveč. Sedaj se mi je en kupec spustil, ker je bila poštnina nižja kot sem jo napisala in zahteva povračilo. Ali je upravičen do tega? On je pred nakupom vedel, kakšen imam znesek poštnine in ne zdi se mi fer sedaj mu povračati. Kakšno je vaše mnenje in kaj o takih primerih meni ebay?

Sama sem že veliko kupila in ponavadi je pošnina nižja kot je bila plačana, vendar mi ne pride na misel komplicirati zaradi tega.

prosim pomoč

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Stroški pošiljanja ne zajemajo le plačilo storitev pošti ali dostavni službi, temveč tudi pripravo blaga, pripravo embalaže, pakiranje, transport do pošte, zavarovanja, stroški plačilnega prometa...
Če si imela za poštnino navedeno npr. 10€ in je poštnina za paket prišla 3€ so pač ostali stroški 7 €
17758-icon_confused.gif

megden

Zelenc'
20. feb 2009
16
0
1
prodala sem toner in je poštnina kar visoka vedno (tudi 20 eur sem že dala za poštnino). Tokrat sem dala ceno poštnine 15 funtov, prišla pa me je poštnina ok. 9 EUR. Kupec zahteva razliko nazaj. Sem mu poskusila razložiti, da je vključeno še ostalo pa noče slišati. Če mu ne ugodim bo verjetno negativni feedback, kar vsekakor ni Ok. Kaj naj?

megden

Zelenc'
20. feb 2009
16
0
1
in še eno vprašanje:

kupec je "kupil" izdelek, vendar ga ni plačal že 05. 08. 2014. Ali naj še čakam (poslala sem mu že sporočilo) ali pač prijavim in postopek nakupa ustavim in prodajam ponovno (ima pa feedback score 0). Tako, da....

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
45
Ljubljana
kot je odgovoril telex, poštnina je pravzaprav "postage & packaging", zadeva ne pride zastonj do pošte, je treba zadevo pripraviti, dati v škatlo/kuverto, zavarovati, ... tudi to ni zastonj. Poleg tega pa si imela P&P objavljen vnparej. Sicer je grdo "služiti" na račun poštnine in je nekako fer, da ne računaš več kot je poštnina + 1-2 EUR za pakiranje. Je pa eBay malo občutljiv na pretirano obračunavanje poštnine, saj na tak način prodajalci prodajo ceneje, potem pa nabijejo poštnino (ki ni del eBay fee-ja). Upam, da nisi zaračunala 3kratnik poštnine. Če je razlika nekaj evrov v tvojo korist, se ne sekiraj. Odvisno koliko tečen kupec je in koliko opeharjenega se počuti, lahko ti le spusti kakšen negativen komentar - čeprav mi ni jasno kaj se buni, saj je že ob nakupu vedel kakšen je strošek dostave.

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
45
Ljubljana
Kupec sploh še ni plačal? In kako ve koliko je poštnina? Pa pošlji po DHL, pa bo poštnina 15 funtov
evil.gif

Sicer pa nimaš kaj pošiljati, dokler ne plača. V kolikor ni plačal, skenslaš prodajo oziroma odpreš dispute, da ni plačal.

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
45
Ljubljana
Sicer je pa vedno pametno vnaprej malo poizvedeti kolikšen bo strošek poštnine preden oddaš oglas. Jaz osebno bi pri zadevi, kjer poštnina stane 9 EUR, postavil le-to na 9-10 GBP. Pa vedno zaračunaj za priporočeno, ne navadno.

megden

Zelenc'
20. feb 2009
16
0
1
Dacho - postavila sem dve različni vprašanji:
- en se mi buni glede poštnine....
- drugi še ni plačal od 05. 08.

Ja sem dala 15 funtov, ker nisem šla preverjati in sem se pri prejšnjem opekla, ker sem dala 10 in je bila poštnina 20 eur. Ta je bil manjši in je bila poštnina potem manj.

Evo, konkretno vprašam... kaj bi vi storili v mojem primeru... bi mu vrnili tistih 6 funtov ali ne.. Se splača vztrajati na svojem prav. Poštnino je vedel vnaprej in jo je z nakupom tudi sprejel.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.079
11.185
113
ne, bi pa mu vrnil ene 4, pač dejanski strošek, sploh če na pamet postavljaš poštnino. Drugič pa tako naredi, da se poštnina ne vidi. Tak meni poišljajo kakšno robo, pa ni jasno kolk je bil strošek..kako to naredijo ne vem, kar neka kvazi nalepka je gor in to je to.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.299
7.058
113
Kaj pa, če pač enostavno napišeš, da je poštnina brezplačna oz jo ti častiš in pač že v osnovi daš višjo ceno artikla?

jello

Guru
22. sep 2008
10.282
3.909
113
Kaj pa če enostavno še enkrat prebereš teh nekaj postov (ker so bili razlogi že napisani):
- višja cena pomeni da si manj konkurenčen
- višja cena pomeni večji fee, ki ga zaračunava ebay

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.299
7.058
113
Ja in kaj ti pomaga osnovno nižja cena, če je potem s poštnino toliko višja? Edino če naletiš na kupca, ki tega ne preračuna?

Kakšna pa je razlika v fee, če je govora o par eurih razlike?

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
45
Ljubljana
Pri prvemu je tvoja stvar, odvisno koliko pomembna je zate prodaja na e-bayu. V kolikor prodaš sem pa tja kaj, pol se ti lahko jebe in mu pač zaračunaš toliko kolikor si objavila v oglasu. Če pa prodaš par 10-100 zadev in ti je pomembno, da nimaš slabih feedbackov, pol razmisli sama kaj boš naredila. Pri drugemu pa prijavi na e-bay, da kupec še ni plačal.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
odloči se kaj ti je bolj pomembno, 4€ ali negativna ocena;) Brezveze si komplicirat življenja zarad takih malenkosti. Jutri boš že pozabla. Če se ne motim, lahko tudi ti njega negativno oceniš.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.079
11.185
113
men so ljudje samodejno dali vpaket kak € ali dva, če je poštnina bila nižja kot plačano. Tako da, očitno neka praksa je, dobronamerna.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.462
147
63
Javi mu da je bil shipping and handling cost znan vnaprej in je to to ...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.209
6.993
113
pri taščici
Kaj naj naredim z baterijo za gsm, katero mi je kot napačno poslal prodajalec in sedaj čakam pravo. Poštnine v vrednosti skoraj pol baterije mu ne mislim častit, on je najbrž ne, bo zahteval nazaj, gsm s to baterijo se v SLO najbrž ni prodal (vsaj ne najdem člankov), tako da bolha bolj ali manj odpade. Se grem učiti prodaje na ebayu in prejemanja denarja na paypal ali VE zaradi nekaj evrov? Ali naj novo originalno (upam da ni dober ponaredek) baterijo vržem v kanto?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.299
7.058
113
Odgovornost je na njegovi strani, če ti kaj ne paše s paketom, ki si ga dobil, daš dispute in ebay ureja.

Bastard

Fizikalc
21. feb 2008
1.636
0
36
Napaka v prvi vrsti, botom z 0 feedback se ne prodaja, to je ponavadi tvoja konkurenca. Blokiraj take v prodajanih opcijah

lost1

mnz
19. jul 2007
8.462
147
63
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Kaj naj naredim z baterijo za gsm, katero mi je kot napačno poslal prodajalec in sedaj čakam pravo. Poštnine v vrednosti skoraj pol baterije mu ne mislim častit, on je najbrž ne, bo zahteval nazaj, gsm s to baterijo se v SLO najbrž ni prodal (vsaj ne najdem člankov), tako da bolha bolj ali manj odpade. Se grem učiti prodaje na ebayu in prejemanja denarja na paypal ali VE zaradi nekaj evrov? Ali naj novo originalno (upam da ni dober ponaredek) baterijo vržem v kanto?

Dej ne deli drame...

Če ti je rekel da poslje drugo,bo poslal drugo na njegove stroške. Če za staro ni rekel da jo vrni,potem je tvoja. That's it.

Ravno včeraj sem pisal enmu da z nekim izdelkom nisem popolnoma zadovoljen ( vrednost 20€ ) , pa se mi je opravičil in rekel da bo uredil komplet refundacijo, izdelek naj ostane meni,samo da mu pustim pozitivnen feedback...