Dvotafirni števec elektrike...

raners

Majstr
4. mar 2008
2.842
462
83
Hej.

Trenutno imamo enotarifni števec za elektriko pri elektro Maribor. Sem jih klical in bi me zamenjava na dvotarifni števec prišla nekje 200 eur, kar se mi zdi malo dosti. Zanima me, če ti lahko števec električne energije menja nekdo drug in kupiš samo števec?

Zanima me tudi, kako je kaj s pametnimi števci, ki sami javljajo porabo? Na EM mi je rekel, da v našem kraju tega še dolgo ne bo možno. Ali to drži?

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Res je, ponavadi ga računajo kot da je zlat...
tongue-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
In kolikor vem, je res tudi to, da ima elektro monopol nad števci v svojem območju.
Glede 'pametnih' števcev pa: v hiši, ki jo uporabljam za vikend, so mi lani menjali števec in montirali to elektronsko zadevo.
Monter mi je dokaj natančno razložil kakšni pogoji morajo biti za uporabnost čez določen čas in očitno je bilo da te števce montirajo bolj 'na zalogo', za čas ko bo infrastruktura omogočala takšno odčitavanje. Torej je verjetno tudi pri tebi tako - dokler ni ustreznih central in dovolj velike pokritosti območja ne bo nič.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Vprašaj jih, če je bo števec tvoj, oziroma če lahko vsaj starega na bolhi prodaš.
Kdaj boš strošek dvotarifnega števca privarčeval pri ceni elektrike. Nekaj ”lepšega” je poslušat centrifugo pralnega stroja, toplotno črpalko.... sredi noči. Privarčuješ pa kak evro na mesec.
Dokler bo tako majhna razlika v ceni, potem....razmišljam da bi šel na enotarifnega.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Tuki si pa mim usekal da se kar kadi... Recimo da sem v prvem letu imel cca 200 EUR prihranka (poračuna v mojo korist)
Še avtorju teme... če imaš še star števec na rotor (enotarifni), potem nimaš kaj. Če pa imaš že nov števec (LCD zaslon, možnost daljinskega odčitavnja) pa je sigurno prilagojen za dvotarifno delovanje in vse kar potrebuješ je "stikalna ura", oz. sedaj pošlje elektro impulz za preklop tarife. LAhko tudi iz transformatorja centralno (če to je).
Meni je pred časom El. LJ-Okolica to nadgradil... Najprej so hoteli 60 EUR za ta preklopnik, na koncu sem plačal 20EUR za 1 uro dela na terenu, pa še v petek dopoldne mi je preklopil na vikend tarifo...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ampak za omrežje še zmeraj skrbi Elektro Maribor v njegovem primeru. In za števec tudi. In za kable do števca tudi. Gen-I ali Petrol sta samo ponudnika el. energije, za omrežje oz. škatlice na omrežnem delu pa jima dol visi...

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
števec lahko kupiš sam. samo mora ustrezati takim, ki jih pač el mb podpira. ko sem jaz to delal je to bilo nekaj od iskre. elekričarji to načeloma vedo. zamenja pa ga elektro mb, ker tudi zaplombira itd

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Baje se da stare stevce, tiste ki imajo notri skalo ki se vrti, malce bremzati z magneti...to drzi? Lahko tudi na ZS
grin1.gif

emirATes

Pripravnik
9. apr 2012
159
7
18
Ne, ker imajo novejši števci (sivi) plastično kolesce, starejši (črni) pa aluminijasto.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
ja starega z alu kolescem se da bremzati.... sicer postane glasen, ampak se da
smile-1.gif

Sam imam pa na žalost elektronskega...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
probajva
poraba
5VT
5MT
Probajava na totih štajercih ko že MB pišejo.
omrežnina
VT 0,05051
MT 0,03893
ET 0,04664

elektirka
VT 0,08759
MT 0,05410
ET 0,07548

Skupaj
VT 0,14
MT 0,10
ET 0,13

Kako so lepe okrogle cifre.
Se ti že kaj svita mesečna razlika?

Za MB:
zgoraj je ET en cent dražja kot povprečje dvotarifne (5+5 kw). Nekateri sicer to razmerje precej v MT uspejo porinit, ampak...
Se pravi na mesec privarčuješ : 30x 10kwhx1c= 3€
V enem letu 36, 200 evrov kolikor ga bo stal števec skoraj 6 let..... No nekaj je.
Najbrž se strinjava da bo več privarčeval če bo šel stran od štajercev. Bo dobil cenejšo energijo, pa še pisanja računov mu ne bodo zaračunal dobrih 80 centov vsak mesec.

Ti imaš lepo porabo, da si dobil dvesto evrov poračuna nazaj samo zaradi prehoda na dvotarifno.
wink-1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Upsss, a sem pozabil omeniti še skoraj sočasen prehod na Petrol?
smile-1.gif

Resno, letos sem imel za en obrok poračuna (vračilo, pa še za 10 EUR nižji obrok imam sedaj). Poraba VT/MT pa je kar izenačena... Vsa pranja in sušenja perila se dogajajo po 22 uri, prav tako pomivanje posode... Večje žehte pa za vikende. Tudi kuha se več za vikende... 24/7 porabniki so edino hladilniki in skrinje.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
To se čisto drugače bere
wink-1.gif

Pa ti imaš najbrž tudi malo višjo porabo od povprečnega gospodinjstva najbrž.

Nazadnje urejeno:

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Sicer pa števec mora distributer zamenjati vsakih xxx let... Če pa hočeš menjavo v vmesenme obdobju pa stane... Kupiš ga lahko sam, vendar ne kar nekaj iz Kitajske-eBaya... Pač imaš kao 'zdru¿ljive modele in proizvajalce', kateri so se pozanimaš pri distributerju...

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Sicer pa števec mora distributer zamenjati vsakih xxx let... Če pa hočeš menjavo v vmesenme obdobju pa stane... Kupiš ga lahko sam, vendar ne kar nekaj iz Kitajske-eBaya... Pač imaš kao 'zdru¿ljive modele in proizvajalce', kateri so se pozanimaš pri distributerju...

Meni so novega montirali ped kakimi 5-imi leti. (novogradnja) Lani, ko sem šel na gen-i so mi ga zamenjali, da kao ne kaže prav.

Zadnji dan pred prehodom sem ga šel popisat, pa vidim, da je stanje malo nad 0. Prvo sem mislil, da so ga resetirali zaradi prehoda, potem pa dobim pošto, da so ga zamenjali.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.842
462
83
Naslednji mesec mi začnejo zaračunavat elektriko Gen-i (sem menjal iz Elektro Maribor) in po njihovih izračunih je takole:

Za mesec januar smo porabili 1444 kWh elektrike (2 klimi, 130l bojler in ostalo).

Če to preračunam na njihovi spletni strani (na http://www.pocenielektrika.si/kalkulator-za-informativni-izracun), potem mi za enotarifni izračun izračuna 185 eur.

Če podatke spremenim na dvotarifni izračun in dam za vsako tarifo 722 kWh (polovico), dobim izračunano 167 eur, kar je skoraj 20 eur manj... To pa se že pozna. Pa jaz mislim, da klime več elektrike pokurijo ponoči, ko je tudi bolj mrzlo in tudi med vikendi jih bolj "teramo", tako da po mojem več elektrike pokurimo v manjši tarifi.

Če v dvotarifni izračun vstavim VT 600 kWh in v MT 844 kWh, potem mi izračuna celo 161 EUR, kar je skoraj 25 EUR ceneje kot enotarifni.

Tudi poleti bomo klime v bistvu laufali bolj ponoči in čez vikende, saj smo čez dan v službi in popoldan zunaj v naravi.

Trenutno moja pere perilo tudi čez teden (sedaj je v porodniški) in tudi to brez problema lahko prestavimo na vikend. Pa tudi na bojleru bi potem nastavil, naj laufa čez noč, podnevi pa le za par uric.

Elektriko pač uporabljamo za vse (gretje (hiše in vode) in hlajenje ter vse ostalo)... Tako da mislim, da se bi mi menjava števca izplačala... Kaj mislite?

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
če se lahko držiš tega, da daš prati recimo ponoči , za vikend ipd potem se splača. vsaj meni se. ponavadi damo prati če vikend tako da takrat laufa pralni + sušilec. včasih tudi med tednom ponoči, ker pa sam zgodaj vstajam potem še zgodaj zjutraj vržem perilo v sušilec in zadeva alufa na "nočnem toku". tudi pomivalca nastavimo tako , da čez noč opere . avtumat za peko kruha tudi, se zbudiš in imaš sveže peæe nkru za zajtrk
smile-1.gif

stvar navade. se izide. imam cca 1/3 manj stroškov kot kolega ki ima enotarfni števec . razlika je samo v tem kako se organiziraš