dvorišče, trava, ideje

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Po mojih izkušnjah je v Slo največji problem struktura zemlje, ki je bolj ali manj apnenčeva in zato alkalna (pH okoli 8 - 8,5). Zaželjen pH zemlje je rahlo kisel (pH okoli 6,5). Tudi vode imamo alkalne!

Na trati sem poizkusil vse mogoče, prezračevanje, dosejanje, menjava zemlje, selektivni herbicidi ( spomnim se "Starane") - dokler nisem vendarle šel delati analize zemlje. Pa vprašal sem se tudi, zakaj mi ne delata rododendron in kiwi
rolleyes-1.gif
.

Potem sem trato zopet prezračil in nasul po površini cca. 5 cm šote (ki je kisla in zračna) in posejal travo na novo. Sedaj, zadnjih 10 let je trata taka, kot mora biti.
zmaga.gif

Potem imajo HAARP fanatiki vsaj lepo travco okol bajt??

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
je neki problema z mahom, ampak tam kjer je vem zakaj je. slab odvod vode in stekanje vode.

trava je doživela polom z neredno košnjo, a se pobira nazaj. zdej bom našprical, torek, potem jo pokosim v soboto. je je kar dosti in bo lepo vpil skozi liste. pol pa košnja.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.564
471
83
S HAARP ali brez trava v veliki večini tal v SLO nima problemov s Ph. Imajo pa druge rastline, ki jih v tej temi obravnavamo kot plevele nekoliko boljše ali slabše pogoje. Odvisno od tega tudi konkurirajo travi. Enkrat ene rastlinske vrste drugič druge.
Kot sem zgoraj omenil je večji oz ključni problem na tratah okoli bivališč vodnozračni režim zaradi vira zemljine.

Treba pa je izpostaviti še eno dejstvo. Seme trat pride od bogsigavedi kje. Domač dobavitel Semenarna je včasih veliko votil iz Poljske. Kje so trenutno glavne površine za pridelavo teh semen pojma nimam. Tam kjer je seme pridelano je klima večinoma zelo drugačna. Sorte niso prilagojene na naše razmere in zaradi tega so trate manj konkurenčne kot bi lahko bile, če bi bilo seme pridelano v naših razmerah.

I

Izbrisan uporabnik #9334

No, ravno od Semenarne "Travnik 1 in 2" sta pri meni delala največ težav, (vskalile so same neke ljuljke ... grozna olesenela trava ... ).

Nazadnje uredil moderator:

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.564
471
83
Ljulk je itak preveč v večini mešanic. Sploh mnogocvetnih. Po nekaj zimah in stresnih poletjih jih ni. So pa izredno hitre in v par mesecih zadeva zgleda super. Nato pa gre le še navzdol.

Če je kaj reda "travnik" ni namenjen trati ampak proizvodnji. Nebi pa pri teh zadevah dal roke v ogenj glede sort v mešanici.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ok, ampak po naših kmetijskih štacunah kaj drugega sploh ne dobiš.
rolleyes-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
V lokacijski informaciji ti piše, če v naselju ne smeš imeti domačih živali.

Lahko imaš pa divje, o teh nič ne piše, da so prepovedane.
evil.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
S travo se težko pride na konec. Sem imel nekaj let lepo, jo škropil, gnojil.... ( € se po travi mečejo)
Težava je bila tudi v tem, ker okolica nima lepe "angleške travce" semena plevela pa prinese veter, ptiči ...itd.
En del plevela sem tudi ročno populil s koreninami in je že najbolj pomagalo.
Trenutno se ubadam samo še z mahom. Bolj ali manj uspešno.
smile-1.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Rocky ima prav, travniki so namenjeni proizvodnjio ne okrasu. Ima pa ravno (tudi) Semenarna mešanice namenjene okrasnim tratam. Take so Opatija, Bled ... (vsaj včasih je bilo tako, ne vem kako je sedaj). Je pa vprašanje kaj od tega ima lokalna zadruga v štacuni. Kalie imajo tega gotovo več. Ali pa bau centri ...