zanima me, kako je z dvigom denarja na bankomatu? koliko je provizije (države EU + Anglija), na kaj je potrebno biti pozoren in če mogoče moram imeti kakšno ekstra kartico (zdaj mam to navadno, modro NLB-jevo ...)
lp, Dizzy
lp, Dizzy
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Dejansko se splača dvigniti 167 evrov (v protivrednosti tuje valute) ali več. Takrat je najmanjša provizija (1%). Pri dvigu za 100 EUR je provizija že skoraj 2%.
Je pa to tudi odvisno od banke do banke. Gorenjska banka ima npr. okoli 2,5 EUR ali 1%. Večina jih pa še vedno fura 1,67 EUR ali 1%.
Bodi pa pozoren na bankomatu... včasih si še tista banka vzame kaj, ampak to tudi vedno predhodno napiše na bankomatu. Najbolje je dvigovati denar kar na bankomatih v samih bankah, ker tam običajno ni nobenega limita (ponekod je lahko že problem dvigniti za 200 EUR tuje valute). Spomnim se, da je v Nikaragvi bankomat komaj, komaj izpljunil za 200 EUR njihovega denarja. Dejansko je bila reža preozka za ves tisti šop papirja, tako da je bilo potrebno kar nekaj sile, da je denar šel ven.
SKB ima en dvig mesečno znotraj EU brezplačno, naslednji pa 1% od zneska oziroma 1,74 EUR minimum, 20,86 EUR maksimum.Citat:
Uporabnik flip pravi:
Sicer pa na skb-net pravkar gledam in ne vidim nobenih dodatnih provizij ob dvigu v tujini (nemčija).
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
zanima me, kako je z dvigom denarja na bankomatu? koliko je provizije (države EU + Anglija), na kaj je potrebno biti pozoren in če mogoče moram imeti kakšno ekstra kartico (zdaj mam to navadno, modro NLB-jevo ...)
lp, Dizzy
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Provizija je 1% ALI nek fiksen znesek (običajno okoli 1,7 EUR). Pač plačaš višjo opcijo in zato se splača dvigovat v protivrednosti najmanj fiksna provizija X 100.
Za pot po Evropi (oziroma na sploh po svetu, kjer deluje Maestro sistem) je popolnoma nesmiselno imeti s sabo gotovino. Imaš 100 ali 200 evrov za železno rezervo, vse ostalo pa dviguješ sproti.
Kot so že napisali - menjalni tečaj je precej bolj ugoden kot v bankah in menjalnicah, saj se obračuna po srednjem tečaju v Sloveniji. Razni potovalni čeki in Western Union pa je tako ali tako rop pri belem dnevu in ti poberejo tudi do 10%.
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
V Euroobmočju veljajo pri dvigovanju gotovine z Maestro enaki pogoji kot v Sloveniji.
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Še en plus za mojo banko...