DSLR nakup

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.123
10
38
Ker trenutno ni nic pametnega rabljenega si ovohavam NIkon D3000. Bo pa to moj vstop v to klaso, mi je vse jasno okoli dslr razreda in opozoril zato se ne bi predalec stegoval, lahko da me mine. Zdaj pa ali vzet kit 18-55 VR ali raje zgolj body ter recimo 18-70 brez VR. En profi fotograf trdi, da VR-a na tem objektivu ne nucas, v bistvu niti na 18-55, ampak zgolj na tele objektivu. In zadnji mesec berem vse mozne zadeve, poslusam vse "pametne" nasvete pa se zdaj ne vem kaj vzet.
tongue-1.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.923
10.651
113
kod Džej-Zija
To glede VR je seveda oslarija. Čisto prav VR pride tudi pri normalnih ali širokokotnih objektivih v slabih svetlobnih pogojih. Recimo pri landscape fotografiji ali fotografiji v notranjih prostorih brez fleša zna biti VR nepogrešljiv.

Če imaš možnost, vzemi objektiv z VR.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.123
10
38
Menda je ta 18-70 eden izmed boljsih "kit" objektivov. SIcer pri nas po cenah precenjen. Sicer pa kaj pametnega z VR v srednjem obmocju nisem našel. Ne bi pa dajal jurja za objektiv. Sem se dalec do vrha.
smile-1.gif

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.123
10
38
Bi bil, pa ali jih previsoko cenijo ali nimajo nobenega papirja, skratka nic pametnega razen ce imas na lagerju kaksnega, oglase po foto forumih sem pa ze dal skozi.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.923
10.651
113
kod Džej-Zija
Kupiš ga lahko tudi zunaj. Moja poanta je še vedno, če imaš možnost, vzemi VR. Kit objektivi so za začetek večinoma dovolj dobri (le stari Canonov 18-55 je bil bolj kot ne plastik fantastik za zjokat) za začetnika.

Seveda pa lahko pogledaš tudi za kakšno drugo blagovno znamko, recimo Olympusom (voda na moj mlin) ali Sonyjem, ki imata stabilizacijo že vgrajeno v body in imaš posledično vsak objektiv stabiliziran.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
O stabilizaciji slike je že potekala debata tukaj gor. Nekateri govorijo, da stabilizacija ni nujna ampak verjemi da velikokrat prav pride, sploh če imaš namen fotografirat v slabši svetlobi brez flesha. Na dpreview.com imaš precej testov raznih sistemov stabilizacije, pa si poglej kolikšen učinek imajo.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.923
10.651
113
kod Džej-Zija
Tako je, nujna ni, pride pa hudo prav. Ko bi recimo rad slikal notranjost cerkve, muzeja itd. ali se šel ulično fotografijo ponoči brez stativa, je stabilizacija enostavno nujna. Ker s časi ranga 1/5 s ZELO težko dobiš približno ostro sliko, čeprav uporabiš široki kot.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Kako so pa kaj razvrsceni NIkkor, Sigma, Tamron?

Odvisno od tega, kaj je zate kriterij. Cena, zgradba, ostrina, barve, CA, hitrost ostrenja...povej ti raje, katere objektive točno bi rad primerjal med sabo, potem ti bo pa huggy bear povedal, kako in kaj...
grin1.gif

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.123
10
38
Ti ne maras iger s kartami?
smile-1.gif

Dej povej kaj imas naprodaj. Ce si pa tist s flesem pol mi je pa tud vse jasno.
smile-1.gif

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.123
10
38
Torej v postev pridejo D60, D80 in pa D3000. Zdaj pa vprasanje oz. dilema glede objektivov. Ali vzet recimo D3000 z 18-55 VR kitom ter eventuelno se 55-200 VR ali vzeti katerikoli body in nato »rocno« nabavit objektive. Vzet enega izmed 18-270 klasa s stabilizacijo (http://www.e-fotografija.si/templates/?a=2360&z=1&page=6) ali 18-70 brez stabilizacije ter nato se en tele zoom? Torej, da poenostavim opcije:

18-55 VR+55-200 VR
18-270 s stabilizacijo
18-70 brez stabilizacije + kater tele zoom objektiv?
18-55 VR kit + kater tele zoom objektiv?

Katero opcijo in tele?
Malce sem skepticen nad objektivi brez stabilizacije. Recimo, da sem amater in ne bi rad bentil kasneje in se tolkel po buci. Generalno gledano pa neke velike izbire objektivov s stabilizacijo ni, vsaj jaz jih nisem nasel, sploh pa ne v tele klasi. Vem, da mogoce kompliciram, sam vseen sem rad kolikor toliko na trdem oz. za ziher.
grin1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Prvo povej, koliko denarja si pripravljen odšteti za objektive in ali bi jih menjal ali bi raje imel enega stalno montiranega? Prednost menjave je načeloma boljša kvaliteta slike (če ostanemo na tem nivoju in pustimo makro, tilt & shift, neke ibr tele pa podobno), prednsot enega objektiva je pa v tem, da ni treba menjavati (neee, a res?).

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.123
10
38
Jah, menjava ni problem, hec je da ne vidim pametnega "paketka". Budget je pa odvisen, ker je pri nas itak vse drazje. :p Ce bi objektive kupoval loceno bi jih itak vzel v tujini, kjer takoj prihranis 100-200 eur na objektiv. Na racun slabse slike ne bi sparal, ce izbiram med enim ali dvema objektivoma. Razen ce je skoraj isti smorn pol je itak vseen.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Drugač pa, 55-200 baje ni baš neki...preostane ti še nikonova AF-S 70-300 VR (drag), 70-300 (ne dela avtofokus na vstopnih bodyih), tamron pa sigma 70-300 ranga, tokina 80-400 (draga nova, težko za dobit rabljeno, razmeroma velika in težka)...

Kar se tiče tele zooma in kombinacije 18-55 oz. 18-70, je tele s 70 mm in navzgor v obeh primerih čisto v redu, manjko med 55 in 70 mm naj te ne skrbi.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Isti šmorn ne bi smel biti, je pa vprašanje ali boš ti opazil razliko med ne vem nikonovim 18-55 pri 24 mm in tamronovim 18-250 oz koliko te bo ta rzalika motila. Že pri istem objektivu so pri različnih mm lahko dokaj velike razlike v kakovosti slike, ne nazadnje se lahko že enaki objektivi kar razlikujejo med sabo od primerka do primerka. Če imaš namen objavljati na netu fotke resolucije ne vem, 1200X800 ali pa tiskati 10x15, ne potrebuješ kvalitete slike, kot če boš razvvijal na 30X45...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Le pripomba glede menjave objektivov: objektivi z velikim razponom goriščnice (18-200, 18-250. 18-270) so primerni za 'popotniške' potrebe ljubiteljskega fotografa. Lahko celo zapišem, da so taki objektivi za tak namen idealni - zavzamejo malo prostora, možnosti kadriranja so velike in ni strahu med menjavo za vdor prahu, peloda, ali celo vode (dež, megla, slapovi itd)
Vendar pa po večini to varnost in udobje 'plačamo' s nekoliko slabšo sliko, ki pa je slabša le pri 100% povečavi, vsaj za večino teh objektivov to velja. Slabšo pa le v primerjavi z boljšimi objektivi, tisti povprečni ne prinesejo nič na vidni kvaliteti pri - recimo objavi na netu, printu do velikosti A4 in podobno. Le majhne razlike pa so vidne ko začnemo z izrezovanjem posnetka, kar je pri vrhunskih objektivih velika prednost.
Zato vsakemu, ki me prosi za nasvet o prvem nakupu DSLR-ja predlagam kombinacijo z enim od zgoraj naštetih objektivov.

edit: @stieber. tvojega odgovora nisem videl pred oddajo svojega, vendar se očitno popolnoma strinjava!

Nazadnje urejeno:

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Torej v postev pridejo D60, D80 in pa D3000. Zdaj pa vprasanje oz. dilema glede objektivov. Ali vzet recimo D3000 z 18-55 VR kitom ter eventuelno se 55-200 VR ali vzeti katerikoli body in nato »rocno« nabavit objektive. Vzet enega izmed 18-270 klasa s stabilizacijo (http://www.e-fotografija.si/templates/?a=2360&z=1&page=6) ali 18-70 brez stabilizacije ter nato se en tele zoom? Torej, da poenostavim opcije:

18-55 VR+55-200 VR
18-270 s stabilizacijo
18-70 brez stabilizacije + kater tele zoom objektiv?
18-55 VR kit + kater tele zoom objektiv?

Katero opcijo in tele?
Malce sem skepticen nad objektivi brez stabilizacije. Recimo, da sem amater in ne bi rad bentil kasneje in se tolkel po buci. Generalno gledano pa neke velike izbire objektivov s stabilizacijo ni, vsaj jaz jih nisem nasel, sploh pa ne v tele klasi. Vem, da mogoce kompliciram, sam vseen sem rad kolikor toliko na trdem oz. za ziher.
grin1.gif

Še eno mnenje amaterja
smile-1.gif
Najboljši price/preformance boš po mojem mnenju dosegel, če vzameš body + 18-55 VR + 55-200 VR. V kompletu te prideta ta dva objektiva cca 300€, kar se mi zdi lepa cena. Za tak denar boš težko dobil več, če gledaš novo robo. Glede kvalitete se ne obremenjuj preveč na začetku. Sem bil tudi jaz skeptičen glede kit objektivov, pa zdaj vidim, da so za amaterskega fotografa čez glavo zadost. Mogoče potem vzameš še kakšnega 50mm/1.8, kateri je relativno poceni, pa si za nekaj časa dober. Pri sebi vidim, da bi mi mogoče bolj prav prišel dodaten hiter in oster fiksni objektiv, kot da bi razliko v ceni namenil za boljši tele objektiv.

Po drugi strani se pa strinjam z oriolusom. Menjava zna biti včasih nadležna (odvisno kaj ti je prioriteta in kaj slikaš), zato tudi superzoom objektiv ni takoj za odpisat.

Jaz se v bistvu od naštetih kombinacij gotovo nebi odločil za objektive brez stabilizacije, vse ostalo pa pač skombiniraš glede na potrebe.

Nazadnje urejeno: