Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
full sem slab v fiziki...tako da ti znanstveno ne znam odgovoriti. Gre pa za to, da če ti delčki peleta pobegnejo v steklenico, se pri karbonizaciji mehurčki naberejo pod "smet" in ko odpreš flašo, se full zapeni, ker.....ne znam povedati
nej utiševalec nadaljuje
Coldcrash in pretakanje sta rešitev
Co2 se zaradi presežka glede na tlak začne izločat iz raztopine, to ustvari v pivu mehurčke (ki so jasno lažji od vode in gredo proti površini) in posledica tega je tudi pena na vrhu piva.
Agitacija v raztopini pa pospešuje izločanje Co2ja, zato se tudi na F1 šampanjec prej trese da je efekt "erupcije" večji. Tudi pivo lahko pretreseš in vsi vemo kakšen je efekt. Če imaš v pivu trdo materijo deluje kot mešalo čeprav je pivo pri miru. Zato lahko hmelj pa tudi večji koščki kvasa ob dviganju iz dna povzročijo "reakcijo" v kateri se zaradi agitacije sprošča vedno več co2ja, kar vedno hitreje meša trdo materijo in efekt je potem podoben kot da bi nekdo steklenico prej fino pretresel!
Razlika med previsoko karbonacijo in to "agitacijo" je v tem da se slednja začne z malo zamika, torej odpremo steklenico in zgleda vse ok potem pa začne počasi nastajat pena ki vedno hitreje leze iz flaške. Pri previsoki karbonaciji pivo bruhne ven že takoj ko ga odpremo. Pa pri previsoki karbonaciji bo pivo tudi po izbruhu imelo še vedno veliko (preveč) mehurčkov, pri problemu s "trdo materijo" pa bo po začetnem penjenju pivo bolj kot ne "flat".