dostop do moraj

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.655
450
83
ja ... že vsak bi nekaj računal. Še malo, pa bodo zrak računal.
Sej naj bi bilo v interesu mesta, da so plaže urejene. Kako bodo pa prišli turisti, če plaž ne bo... apartmajev in hotelov po polno. Kaj naj delajo turisti?? Plačajo nastanitev in čez okno gledajo morje. Ja plača naj se pa za nič. Razumem, da je neka dodatna ponudba na plaži (kot je zgoraj opisal Albančka) .... če se pa na brisašo na skalo uležeš pa ne vem kaj to računajo. Sej folk ne zapravlja kr v tri dni denar... določeno vsoto pa zaprav, pa naj bo to za plažo al pa g restavraciji. Aha... gre se za to, kter bo prej potegnu dnar od folka... (če bo men plaču, ne bo mogu še tam it ) he he

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik cappy pravi:
Res mi ni jasno kako smo lahko tako anti-turistična država.
Če je obala od države naj jo da v uporabo hotelu/firmi za 20-50 let, pokasira naj vnaprej keš potem pa še od vsake vstopnice.

Nekaj % pa mora seveda ostati zastonj za tiste ki ne želijo prispevati k čisti plaži in itak pustijo pol smeti ki so jih prinesl sabo.

Sicer pa mene morje itak ne zanima.

Izraz JAVNO DOBRO ti je poznan al ne?

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.782
180
63
Na Vrbskem jezeru je več al manj povsod za plačat. Je pa plaža zelo lepo urejena z vso potrebno infrastrukturo.
Mislim, da je na severni strani nekaj proste plaže, ki ni privatna, ampak tudi urejena ni, se pravi visoka trava, strm dostop, brez infrastrukture.
Se pa jaz načeloma strinjam, da je obalni pas od vseh nas in mi nihče ne sme preprečevat dostopa (vključno z blejskim otokom).
Še vedno je dovolj manevrskega prostora za biznis, da si urediš plažo in jo tudi kasiraš. 25 metrov ni veliko.

lp

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
ja ... že vsak bi nekaj računal. Še malo, pa bodo zrak računal.
Sej naj bi bilo v interesu mesta, da so plaže urejene. Kako bodo pa prišli turisti, če plaž ne bo... apartmajev in hotelov po polno. Kaj naj delajo turisti?? Plačajo nastanitev in čez okno gledajo morje. Ja plača naj se pa za nič. Razumem, da je neka dodatna ponudba na plaži (kot je zgoraj opisal Albančka) .... če se pa na brisašo na skalo uležeš pa ne vem kaj to računajo. Sej folk ne zapravlja kr v tri dni denar... določeno vsoto pa zaprav, pa naj bo to za plažo al pa g restavraciji. Aha... gre se za to, kter bo prej potegnu dnar od folka... (če bo men plaču, ne bo mogu še tam it ) he he
To pa potem postane skrb občine ter apartmarjev/hotelov brez lastne plaže ki si želijo turiste.
Se bodo že organizirali, vsak nekaj skup vrže pa bodo zrihtali da bo za ležat.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.655
450
83
tako nekako....
pa sej tud neke turistične takse pobirajo..... a to je za lastni žep?? A ni to za ureditev mesta. Se mi zdi najbolj pošteno, da se v "javnem morju lahko kopaš zastonj.... ležiš na plaži, ki ni urejena exstra ... ok... smeti pobirajmo za sabo... če je kaj dodatne ponudbe... plačajmo.. ležalniki, senčniki, itd...
Parkirnine... naj bi bilo za ureditev parkirišč itd. Sam naj bodo urejena, ne pa da nimaš kje parkirat. Sem imel letos primer, ko mi je mulo rekel, sda ne ve če je kaj prosto naprej. Matr.... kaj mi pa pol računaš. Pa naj vsaj kakšen varnostnik se mal sprehaja čez dan... če kdo kaj rukne pa ponoč zaradi kraj itd.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.433
7.084
113
Ampak turistične taxe plačujejo turisti, ki bivajo na obali. Če nekdo pride zasrat obalo, plača zgolj parking, pa še to redko.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
ksz

Rešitev bi IMO bila, da se zakonsko določi koliko % plaže se lahko odda v upravljanje koncesionarju, ki sme pobirati vstopnino, potem pa se organizira dražbo za koncesije.

Ker zdaj dobimo absurdno situacijo, ko je Kempinski uredil del plaže za petične goste, ki bodo morali po novem zraven sebe gledati in poslušati nevzgojeno drhal.

Še bolj absurdna je recimo situacija v kampu Lucija. Zaradi takšne zakonodaje morajo v kamp spustiti vsakega, ki se želi na tistem delu obale kopati, kar je noro. Če plačam kamp, pričakujem tudi določeno stopnjo varnosti, ne pa da se bo mimo šotora / kemperja / prikolice šetala falanga " kopalcev" z bogve kakšnimi nameni.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.772
6.550
113
Kempinski odločbe zaenkrat še ni prejel oziroma dvignil. Po zakonu imajo tudi rok za pritožbo, takrat pa bo poletja že konec.

Pri brezplačnosti se pojavi vprašanje reševalne službe - kdo jo bo plačeval in ali rešujejo tudi brezplačnike.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.361
3.053
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
Na Vrbskem jezeru je več al manj povsod za plačat. Je pa plaža zelo lepo urejena z vso potrebno infrastrukturo.
Mislim, da je na severni strani nekaj proste plaže, ki ni privatna, ampak tudi urejena ni, se pravi visoka trava, strm dostop, brez infrastrukture.

Jezera v avstriji so nekaj drugega, kot morje. Tam se res plačuje vstop do plaže in vode in je tudi urejeno. V Italiji kamor hodim na morje, če sploh grem na morje so vse plaže brezplačne! So pa povsod tako imenovani "bagni" kjer lahko najameš dva ležalnika in senčnik od cca 8-12eur na dan, vsi ti bagni imajo tudi WC, tuše in kabine, ki jih brezplačno lahko koristijo vsi kopalci neglede na to ali so pri njih najeli ležalnike! Le za toplo vodo v tuših je ponavadi potrebno plačati cca 30-40 centov. Nekateri hoteli imajo s takim bljižnim kopališčem dogovor, da je najem ležalnika vračunan v ceno sobe ali pa, da dobiš vsaj večji popust pri najemu. Men ja tak sistem odličen, ker imaš izbiro in se ne počutiš manjvrednega in nezaželenega, če ne želiš ali ne potrebuješ ležalnika ali pa imaš pač svoj ležalnik in senčnik.
Velika razlika je tudi, da so v italiji hoteli in kampi nekoliko odmaknjeni od obale in ni nikjer tako, da ima kakšen kamp kar svojo plažo skozi katerega je potrebno iti da prideš do morja.
Pri nas je pa že od nekdaj problem, da bi vse samo računali nič pa ponudili, zato pa nimamo nič od turizma čeprav bi slovenija lahko prav lepo živela od tega.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik panoramic pravi:
ksz

Rešitev bi IMO bila, da se zakonsko določi koliko % plaže se lahko odda v upravljanje koncesionarju, ki sme pobirati vstopnino, potem pa se organizira dražbo za koncesije.

Ker zdaj dobimo absurdno situacijo, ko je Kempinski uredil del plaže za petične goste, ki bodo morali po novem zraven sebe gledati in poslušati nevzgojeno drhal.

Še bolj absurdna je recimo situacija v kampu Lucija. Zaradi takšne zakonodaje morajo v kamp spustiti vsakega, ki se želi na tistem delu obale kopati, kar je noro. Če plačam kamp, pričakujem tudi določeno stopnjo varnosti, ne pa da se bo mimo šotora / kemperja / prikolice šetala falanga " kopalcev" z bogve kakšnimi nameni.

To je problem hotela...naj pač na svojem zemljišču postavi recimo bazen z nebeško lepimi hostesami, pa si upam trditi, da gostje, vsaj moškega spola, ne bodo pogrešali morja...kar se pa kampa tiče...saj kamp je lahko ograjen, samo ograja pač ne sme braniti dostopa do morja...in se ne bi nihče sprehajal mimo šotorov, če pa hoče gost kampa na plažo pa gre skozi vrata ven iz ograde in 25 metrov in v vodo...

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.782
180
63
Za kampe bi bila res najelegantnejša rešitev koncesija kot je nekdo omenil. Seveda za normalno ceno.

lp

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Problem pri kampu v Luciji je, da bi se zaradi terena (hrib) ob upoštevanju 25m pasu, močno zmanjšala površina za kamp. In tudi plaže pri nas povečini niso tako široke, da bi omogočale 25m free plaže in potem naprej še dovolj veliko plačljivo sekcijo.

Kompromis bi lahko bil, da se teh 25m zmanjša na primerno široko pot ob vodi, kaj vem ... recimo 7m, ki omogoča, da ima vsak dostop do vode, vendar pa so tam dovoljene samo brisače (nobenih senčnikov, ležalnikov, hladilnih torb, itd.). Kdor hoče več udobja, gre lahko v plačljivo sekcijo, kjer ima na voljo senčnike, ležalnike in ostalo dodatno ponudbo.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Morje bi moralo biti zastonj, ne pa da so hotelirji zagradili plaže in zdaj računajo, mater saj se še sprehajati nemoreš pob morju.

Hrvaška scena mi je zelo všeč - plaža javna, za plažo pa skrbi tisti ki ima na njej svoje ležalnike, senčnike, trampolin in podobno, sem prepričan da več zasluži s tem kot pa naši požrešni luzerji. Zadnjič sem bil na morju na SLO obali 4 leta nazaj in jo imam dovolj za celo leto. V portorožu neka ženska ni hotela plačati vstopnine in se je ulegla tja med ležalnike na mivko, je prišla marica in jo odpeljala, samo da je bilo en kup vriskanja in jokanja zraven hehe zglavnem nagnusno, sploh pa na dopustu.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.433
7.084
113
Ja, po eni strani hočemo, da bi našo morje bilo zastonj, po drugi pa, da bi bilo TOP.

kakšen predlog, da nam to rata?

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.361
3.053
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ja, po eni strani hočemo, da bi našo morje bilo zastonj, po drugi pa, da bi bilo TOP.

Kaj ti ni jasno?
Nakak podoben sistem, kot je v italiji, španiji, grčiji, hrvaški in še kje! Firme, ki lahko kasirajo ležalnike, senčnike, trampoline.... prodajajo pijačo in sladoled ter prigrizke pač skrbijo za celotno plažo tudi tam kjer je za "zastonjkarje". Ne razumem zakaj so vse preproste stvari samo v sloveniji nemogoče? Pa za tako pametne se imamo
bonk.gif

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
sixpower je lepo podal pravilen pristop... koncesija na dejavnosti na nekem delu obale. Najboljši ponudnik plača nekaj v €, pa skrbi, da je vse varno, lepo in čisto ... ter je ustrezno sankcioniran, če ni.

Drugače pa jaz tako ali tako ne razumem ljudi, ki so navdušeni nad urejenimi plažami. Divjina, pa čim manj ljudi okoli, pa da se vidi vsak kamenček v nekaj metrov globoki vodi - to je to.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Kaj ti ni jasno?
Nakak podoben sistem, kot je v italiji, španiji, grčiji, hrvaški in še kje! Firme, ki lahko kasirajo ležalnike, senčnike, trampoline.... prodajajo pijačo in sladoled ter prigrizke pač skrbijo za celotno plažo tudi tam kjer je za "zastonjkarje". Ne razumem zakaj so vse preproste stvari samo v sloveniji nemogoče? Pa za tako pametne se imamo
bonk.gif

Evo je že six nameto mene odgovoril, napisal sem pa že v prejšnjem postu - tako kot na hrvaškem, kjer privatniki tržijo opremo na plaži in skrbijo za čisto plažo. Sigurno več zaslužijo kot naši klošarji s prodajanjem vstopnic
bonk.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.589
5.911
113
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Je to tisto kopališče v Bernardinu, ki ima parking levo pred klancem? Ki je prvo uro zastonj, potem pa 4€/h? Oni zaslužijo dovolj že s parkingom. V Fiesi je 1,2€/h, kopališče zastonj.
če si v bližini pač vsako uro narediš krog in na novo not. tak sem zadnjič tri ure zastojn parkiral. tistih3 minut da sem to nardil mi ni blo tolk škoda kot 4€ :D