dopustna moč na kabel 1,5 mm presek 220V

hurco

Zelenc'
25. dec 2009
15
0
1
Zdravo!
Imam en problem in sicer delal sem večji izrez v betonsko ploščo v hiši in sem sekal kable za vtičnice (faza, nula in zemlja). Sedaj jih imam namen peljati po daljši poti in bom zamenjal cel odsek kablov z novim. Nabavil sem že nove 1,5 mm presek, pa sem sedaj opazil da je bil prej 2,5 mm presek. Stvar je pa taka da morajo prevajati za 3 zaporedno vezane vtičnice enofazne 220 V. Varovalka je avtomatska 16 A. Ali so ti kabli 1,5 mm dovolj močni in bo pri večji obremenitvi varovalka prej ven vrgla kot pa bo kako pregrevanje kablov? Hvala za pomoč!

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Načeloma se varujejo 1,5 kabli z 13A odklopnikom, če pa ne bo neke stalne hude obremenitve je pa kamot 16A.

tony

Guru
23. jul 2007
9.644
1.477
113
Hja, karkoli boš naredil bo... Tako tako.

Ker po moje niso drage, zamenjaj še varovalko za 13 A, pa imaš miren spanec.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.557
6.641
113
pri taščici
Nesi v trgovino in zamenjaj za 2,5. Tudi če imaš predviden samo priklop mikserja na teh vtičnicah ne moreš trditi da bo tako vedno. Kaj če enkrat nekdo štedilnik priklopi na to vtičnico.
Verjetnost da mu uspe samo enkrat na to vtičnico ni tako majhna.

Borca

Pripravnik
21. jul 2007
374
13
18
Kopivnik
1,5mm^2 lahko varuješ s 16 A - dobre 3kW. pri 230V Pri daljših dolžinah in večjih obremenitvah je lahko težava v padcu napetosti na kablu in s tem se lahko pojavijo težave v delovanju opreme. V hiši ne bi smelo biti težav, ker so dolžine vseeno znosne. Jaz sem videl celo kuhinjo priključeno na 1,5^2 - stena je bila sicer vlažna, tam ko je pa bil kabel položen pa je bila suha - se je kabel pregreval in sušil steno.....
V kolikor bo čez X let (10-20-30...) kakšna preureditev stanovanja - bo tisti itak raztural celo bajto in akcija.
Tak da se ne preveč sekirat - če lahko menjaš kabel pojdi menjat, drugače pa ni problema.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.002
171
63
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Nesi v trgovino in zamenjaj za 2,5. Tudi če imaš predviden samo priklop mikserja na teh vtičnicah ne moreš trditi da bo tako vedno. Kaj če enkrat nekdo štedilnik priklopi na to vtičnico.
Verjetnost da mu uspe samo enkrat na to vtičnico ni tako majhna.

Štedilnik se ne priklaplja v vtičnico, ampak direktno v dozo, 4 kvadrat kabel in svojo varovalko. No vsaj taka so bila eletričarska pravila za novogradnje (najbrž še veljajo).
Odvisno pa je tudi od štedilnika, kakšen je...

Borca

Pripravnik
21. jul 2007
374
13
18
Kopivnik
novi šporherti majo 230V priključek z navadnim vtikačem... Velja za steklokeramične plošče, za indukcijske plošče in tudi za pečice....

hurco

Zelenc'
25. dec 2009
15
0
1
Sedaj sem rešil problem tako, da nisem težil tgovcu, ampak sem kupil še eno žico za fazo in še eno za nulo s preseki 1,5 , sedaj bosta 2 žici za fazo, 2 žici za nulo, zemlja pa bo ostala ena žica presek 1,5. Ali bo to OK? Hvala!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.059
113
Malce pozno, ampak na klasične 16A varovalke (taljive) na enofaznem omrežju se je od vedno montiralo Cu (bakrene) žice 1.5 kvadrata.

Sicer pa neposredne relacije kabel - varovalka ni, daljši bo kabel "večji" presek bi načeloma moral imeti, ampak je tu potem tudi pogoj varovalke ki jo bo pri "dolgem" kablu ko se bo ta začel greti lepo "skurilo"!

Poleg napisanega je potrebno upoštevat da pri večfaznem vodniku potrebuješ tehnično večji presek za enak tok, enako se specifika spremeni če so žice iz česa drugega kot bakra, pa če so večkrat štukane, če so v kanalčkih ali pa kar v steni ipd.

Ampak še 1x na splošno, 1.5mm2 = 16A varovalka če ni kakšnih posebnih zahtev ali pa specifik montaže. Dajat 2.5mm2 nima smisla razen če si res paranoičen.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Zdaj pa že nehajte pisati pavšalne neumnosti. 1,5 kvadrat lahko zdrži 16A, ampak v redkih priumerih. Odvisno od načina vgradnje (zaradi hlajenja) okoliške temperature (nekaj drugega je na primorskem kot na kredarici) in tako naprej. Poleg tega je tudi vzporedna vezava dveh "prešvoh" kablov napačna. Dovoljena je, če je en kabel dovolj tokovno vzdržljiv, pa je zaradi dolžine na njem prevelik padec napetosti. V omenjenem primeru pa ni dovoljeno, ker lahko en vodnik prekineš (zaradi vrtanja, zaradi slabega spoja) in vso obremenitev prevzame drugi, ki pa te obremenitve ne zmore.

Skratka - napaka za napako. Pa je bilo lepo napisano da kupi tistih ušivih par metrov 2,5 kvadrat kabla in adijo.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Kabel 1,5 mm2 lahko TRAJNO obremenimo s tam 10 A. Kratkotrajno pa tudi s nekaj 100 A. Zato kar na pamet pisati o obremenitvi, brez da poznamo breme je neproduktivno. Če pogledamo stanovanjske prostore potem je največji porabnik električna pečica in nato sesalec. Iz zapisa domnevam, da na te tri zaporedno vezane vtičnice ne bo priključena pečica. Kdo pa stalno 24/7 uporablja sesalec? Koliko je vrednost glavne varovalke? Pečica 20 A+vtičnice 16A= katastrofa...Za topljive varovalke 10 A se uporablja faktor 1,9 torej 10 A varovalka zanesljivo pregori pri toku 19 A.
Če so torej te vtičnice del stanovanjskih prostorov se lahko mirne duše položi za vtičnice kabel 1,5 mm2, katerega varujemo z 10 A taljivo varovalko (zdrži 19 A) ali z 16 A avtomatsko varovalko (faktor 1,1- zdrži tam 18 A). Varianto z dodatnimi žicami absolutno odsvetujem in je tudi v neskladju s predpisi (vodniki enega tokokroga morajo biti v istem plašču ali v isti cevi). Za popolno restavracijo okvarjenega tokokroga pa bi seveda bila optimalna položitev kabla 2,5 mm2.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Se strinjam s pridržkom - bremena ne moreš poznati, zato mora biti varovalka takšna, kakršen tok trajno zdrži kabel. To je vsa znanost. In za 1,5 kvadrat kabel je razen zelo redkih izjem 16A varovalka preveč. Pa četudi je samo TV vštekana tja (potem se komot zmanjša varovalka na 10 ali 6 A) - v primeru požara bo izvedenec ugotovil neustrezno inštalacijo in adijo zavarovalnina.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Malce pozno, ampak na klasične 16A varovalke (taljive) na enofaznem omrežju se je od vedno montiralo Cu (bakrene) žice 1.5 kvadrata.

Sicer pa neposredne relacije kabel - varovalka ni, daljši bo kabel "večji" presek bi načeloma moral imeti, ampak je tu potem tudi pogoj varovalke ki jo bo pri "dolgem" kablu ko se bo ta začel greti lepo "skurilo"!

Poleg napisanega je potrebno upoštevat da pri večfaznem vodniku potrebuješ tehnično večji presek za enak tok, enako se specifika spremeni če so žice iz česa drugega kot bakra, pa če so večkrat štukane, če so v kanalčkih ali pa kar v steni ipd.

Ampak še 1x na splošno, 1.5mm2 = 16A varovalka če ni kakšnih posebnih zahtev ali pa specifik montaže. Dajat 2.5mm2 nima smisla razen če si res paranoičen.

Ko (občasno) napišeš kakšno traparijo, večino samo zavzdihnem.

Ampak sedaj si napisal ŽIVLJENJSKO NEVARNO traparijo. Traparijo zaradi katere lahko pride do požara in smrti.

Na 1,5mm2 gre 10A varovalka (v Italiji imajo menda 13A, kar ustreza tudi računsko) in to je to.

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.598
68
48
Obujam temo:

25 A odklopno stikalo v elektro omarci. Kakšen presek žice mora bit, da prenese to moč?

Schime

Guru
22. nov 2008
1.979
769
113
http://shrani.si/f/37/Ra/3HfvkiBE/preseki.jpg

Preseki za talilne vložke, ki so namenjeni za splošno uporabo karakteristike gG (pa še katere druge) po IEC60269. Preseki so isti tudi za stikala.

Pa talilni vložki so dimenzionirani tako, da ščitijo vodnike (če se pogleda karakteristike enih in drugih se to lepo vidi), da ne bo še kdo napisal da ni neposredne relacije kabel - varovalka.
smile-1.gif

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.714
67
48
Zdravo, mene pa zanima če je te podatke potrebno gledati tudi ko hočem sam narest en podaljšek. Vtikače bom sam zmontiral ampak ne vem kakšen kabel naj kupim.

Naprava, katero bom največkrat priklopil, ima navedeno moč 3000w. Gre za nek sesalec listja. Potrebujem zato 2,5mm preseka? Nekako tudi nočem podaljška ki se ga sploh ne bo dalo zložit.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Kar se podaljška tiče, ne pade več pod inštalacije in kot sem že pisal, načeloma lahko trajno preživi 16A. Glede na breme bo tok cca 13A, kar je ok. Skratka, za ta namen lahko uporabiš 1,5 kvadrat kabel, ne smeš pa ga imeti navitega na kolutu, ampak mora biti cel raztegnjen.