Doplacilo

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Če je potem ta lekarna xy km oddaljena, pa daš več za transport do tiste lekarne, pa si na istem
wink-1.gif

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.492
119
63
lekarna sem mislil vse lekarne, kukr sem zensko razumel
wink-1.gif

Sicer sem ze kupil v tisti, bom pa naslednic sel v drugo lekarno, ker mi je cudno, da karkol drucga za zamenjavo (podobno)
niti ni ponudla v tej lekarni.

garbo

Pripravnik
8. avg 2007
204
0
16
Zdravnik naj ti napiše na Rp. da ni zamenjave in mislim da ti ni treba doplačevati.

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.279
113
za šankom
Citat:
Uporabnik garbo pravi:
Zdravnik naj ti napiše na Rp. da ni zamenjave in mislim da ti ni treba doplačevati.

ne pomaga,farmacevti zelo dobro vedo in poznajo učinkovine,sicer jim pa sistem že sam javi ko gre za doplačilo med samo izdajo zdravila

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.279
113
za šankom
kako kršijo prepoveda zamenjave,saj ti izdajo predpisano zdravilo-proti doplačilu
če ne želiš doplačati dobiš generično zdravilo(isto učinkovino,isti odmerek,isti način jemanja-drug proizvajalec)

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.492
119
63
Citat:
Uporabnik shift pravi:
kako kršijo prepoveda zamenjave,saj ti izdajo predpisano zdravilo-proti doplačilu
če ne želiš doplačati dobiš generično zdravilo(isto učinkovino,isti odmerek,isti način jemanja-drug proizvajalec)
Sej to je, ucinkovina v mojem primeru ni ista., ceprav naj bi nadomestek imel ucinkovino, ki deluje dost podobno in ima koren formule
isti. Razumem pa, da ce rabis paracetamol, ki jih je malo morje na trziscu, da ti ponudjo npr cenejsega, ker je delovanje popolnoma enako, zgolj v absorbciji se razlikujejo.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Citat:
Uporabnik shift pravi:

Tukaj gre za terapevtske skupine zdravil. In znotraj ene skupine (recimo v tem primeru za zdravljenje migrene) je določeno najcenejše zdravilo, ki je zastonj. Ostala so za doplačilo. Zdravilne učinkovine pa so različne, torej zdravila niso direktno zamenljiva in ti jo mora menjati zdravnik. V lekarni ti lahko samo menja zdravilo v primeru da gre za "isto" zdravilo (beri: generik).

In veliko ljudi ni pripravljeno doplačati tista ~2 EUR čeprav jim dotično zdravilo bolj odgovarja. Za druge nepotrebne zadeve (alkohol, cigareti ipd.) pa jim recimo ni problem dati tudi po 100 EUR na mesečni ravni
bonk.gif

Car

POSTman
4. avg 2007
8.496
1.647
113
55
Planet zemlja
www.posta.si
Ne da nočejo-nočemo doplačevati, ampak hudo neumno se mi zdi plačevati osnovno, pa potem dodatno, nazadnje pa še doplačilo.
stupid-1.gif
In nekako v tem kontekstu se je že odpiralec teme razburjal.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Glej, govora je o 2 EUR. Če ti zadeva res ustreza, potem res ni za razmišljat. Dvojno zavarovanje gor/dol. Ko pa folk res zboli pa jim ni problem davat tudi bajnih vsot za razne mešetarje
bonk.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
KSZ...
Poleti sem na Hrvaškem kupoval zdravila... V lekarni sem opazil:
- da imajo vpeljan e-recept. So mnogo pred nami. Brez papirja. Recept je v sistemu, v naslednji minuti po obisku zdravnika. Tudi če se zmeniš po telefonu in imaš zdravnika v Zadru lahko v neka minutah zdravila dvigneš v Vukovarju
- zdravila so cenejša kot pri nas. Za 2 škatlici Coldrex-a (praški) in škatlico kafetina sem dal tolko kot pri nas za škatlico istega Coldrex-a. 2 škatlici Saridona cenejši kotpri nas ena...
- domačini so doplačevali prav za vsako zdravilo na recept... Sicer majhne zneske, a so jih. Verjetno imajo sistem nastavljen podobno kot pri nas...

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.042
5.649
113
Verjetno majo boljse mafijske sefe ki so izpogajal manj marze za rajo...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Ravno zaradi teh doplačil so se pri nas nekatera zdravila zelo pocenila (sicer več niso bila konkurenčna). Tako da je to vsaj ena pozitivna stran uvedbe terapevtskih skupin zdravil
grin1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
KSZ...
Poleti sem na Hrvaškem kupoval zdravila... V lekarni sem opazil:
- da imajo vpeljan e-recept. So mnogo pred nami. Brez papirja. Recept je v sistemu, v naslednji minuti po obisku zdravnika. Tudi če se zmeniš po telefonu in imaš zdravnika v Zadru lahko v neka minutah zdravila dvigneš v Vukovarju
- zdravila so cenejša kot pri nas. Za 2 škatlici Coldrex-a (praški) in škatlico kafetina sem dal tolko kot pri nas za škatlico istega Coldrex-a. 2 škatlici Saridona cenejši kotpri nas ena...
- domačini so doplačevali prav za vsako zdravilo na recept... Sicer majhne zneske, a so jih. Verjetno imajo sistem nastavljen podobno kot pri nas...

Pri nas je tudi e-recept. Večina ga (še) ne uporablja, ker je blesav sistem, ker ga pošlješ direktno v določeno lekarno. Z receptom pa lahko greš v katerokoli lekarno in dobiš zdravilo.

Se ga pa na veliko uporablja pri starejših, ki imajo cel kup receptov vsak mesec in mora samo v računalniku poklikat in je spet dober za neki časa, da ne rabi 10 receptov printat.

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
Roberto

Če bi ti vedel kaj GSK al pa Abbot (primer) delata, pol vedu zakva mamo draga zdravila....
sem nažalost vidu na lastne oči...

tko da... škoda besed. Pr nas v zdravstvu je taka mafija, da so še gradbeniki kekci za njih....