Donosnost delnic iz naslova dividend

ideolog

Fizikalc
16. feb 2012
224
45
28
17.325776N, 23.254786E
Torej, odločam se, da bi nekaj ojrov pretopil v delnice. Do sedaj sem gibanje tečajev preučil do te mere, da vem, da je brez smisla računati na to, da boš kupil na dnu in prodal na vrhu, to nekajkrat ponoviš in si milijonar.
Druga opcija je pa, da računaš na dividende. Na Lj borzi je le ena firma, ki izplača konkretno dividendo, vemo katera. Potem pa malo preučim zadevo in vidim, da se dividende izplačajo samo, če si lastiš delnice na točno določen dan v letu, t.i. presečni datum, ki je običajno nekaj dni po skupščini delničarjev. Meni je to nekako čudno. Torej bi lahko delnice kupil kak teden prej, pokasiral dividende in prodal??????? Od zajetnega zneska , npr. 1000 delnic Pridelaš kar lep kupček dividend......noben depozit, skladi....itd temu ne sežejo do kolen. Mnenje znalcev?

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Jaz kot lastnik delnic, ti jih bom rade volje prodal nekaj dni pred presečnim datumom in ti jih, čez kakšen dan, ko boš ti pokasira dividendo z veseljem odkupil nazaj.

tok,tok... dobro jutro! Si lepo sanjal?

PS- če gledaš tečaje, so ti nekaj dni pred presečnim datumom najvišji, po presečnem datumu pa strmo padejo in nato počasi rastejo do naslednjega leta. Tisti padec je običajno ravno v višini izplačane dividende.

lionking

Pripravnik
20. mar 2014
54
0
6
In katera je ta samo ena firma na sbi?
Seveda vrednost delnice ne pade ob izplačilu dividend
grims-1.gif

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
kot ti je že telex napisal

kupiš po 100
dobiš 5 dividende
prodaš po 95
plačaš mal provizij

lep biznis si odkril. Naslednja je pa perpetuum mobile elektrarna
smile-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.131
113
Ja, smešno. No mi bomo letos spet dobil cca 10% od tržne vrednosti delnice. Ne, ni na borzi.
wink-1.gif
Tako da lep donos se strinjam, ampak ne na slo borzi.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
smirk-1.gif

OP ne govori o dividendni donosnosti, ampak o dveh transakcijah, (nakupu pred presečnim datumom in prodajo po njem), ki sami po sebi nič ne prineseta, razen stroškov posredovanja.

Dividendna donosnost 10% pa sama po sebi tudi nič ne pomeni. Lahko je tržna vrednost delnici padla za 20%... Pri dolgoročnem investiranju je pa visoka dividendna donosnost škodljiva, ker na kapitalski donos sčasoma pridobiš olajšave obdavčenja, dividende pa so vedno na polno obdavčene. Morda pa zadovoljstvo ob vsakokratnem prilivu odtehta slabe strani, kaj vem.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik lionking pravi:
In katera je ta samo ena firma na sbi?
Seveda vrednost delnice ne pade ob izplačilu dividend
grims-1.gif
Primer (sicer je malo bolj komplicirano a gre se za princip):
podjetje ima 100 enot kapitala in 100 delnic vrednih po 1 enoto. Sedaj izplača 10 enot dividend. Kako boš pokril 100 enot vrednosti delnic (100*1) z 90 enotami kapitala (100-10).
stupid-1.gif

PS- nimajo vse delniške družbe bankomat imenovan NLB, da tam najemaš kredit in ga potem ne rabiš vrniti.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.131
113
Citat:
Uporabnik Sulc pravi:
smirk-1.gif

OP ne govori o dividendni donosnosti, ampak o dveh transakcijah, (nakupu pred presečnim datumom in prodajo po njem), ki sami po sebi nič ne prineseta, razen stroškov posredovanja.

Dividendna donosnost 10% pa sama po sebi tudi nič ne pomeni. Lahko je tržna vrednost delnici padla za 20%... Pri dolgoročnem investiranju je pa visoka dividendna donosnost škodljiva, ker na kapitalski donos sčasoma pridobiš olajšave obdavčenja, dividende pa so vedno na polno obdavčene. Morda pa zadovoljstvo ob vsakokratnem prilivu odtehta slabe strani, kaj vem.

dobro, spet si zašel v mejne primere, kjer gre pač klasično po politiki, mešetarjenenje s številkami. Vnormalnem življenju pa, če imaš donos na leto 10% kakterega koli vložka, je to več kot odličen rezultat. In za delničarja v podjetju X jeeden od ciljev, da nakoncu poslovnega leta ima tudi nekaj od tega. Saj zato pa "imaš" firmo. Lahko pa da se motim. (malo verjetno)

jello

Guru
22. sep 2008
10.261
3.900
113
Ti tukaj predpostavljaš da obstaja imetnik delnic, ki:
- ne ve ali in kdaj bo izplačilo dividend in hkrati
- dejstva iz prve točke ne vkalkulira v ceno delnice

No, to v realnosti ne obstaja (beri: so se rodili že pametnejši od tebe). Ko so "izumili" delnice in trgovanje z njimi je "bilo izumljeno" tudi to da se izplačilo dividend in njihova višina odraža v ceni delnic.

Nenasiten

Fizikalc
16. sep 2011
848
73
28
jao pa sej dividend ne izplača iz osnovnega kapitala ampak (akumuliranga) dobička. to kar s ti napisal pa je dekapitalizacija in nima veze z dividendam

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Nenasiten pravi:
jao pa sej dividend ne izplača iz osnovnega kapitala ampak (akumuliranga) dobička. to kar s ti napisal pa je dekapitalizacija in nima veze z dividendam
In na osnovi česa rastejo delnice? So mar odvisne le od osnovnega kapitala ali tudi od poslovanja, razmer na trgu, pričakovanega dobička...? Le zakaj misliš, da pride do balona- ker se je napihnil osnovni kapital
stupid-1.gif

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
ksz

Pozabi!
Enkrat sem imel viška in sem vložil v delnice namesto na banko. Kljub temu, da je imela d.d. rekorden dobiček in je vse kazalo samo na še boljše, se z delnico ni dogajalo nič. Čez dve leti prodal s pozitivno nulo. Še bolj znana so gibanja delnic tistega sadjarskega podjetja na borzi...

PS: Lahko tudi neseš v igralnico.

Nazadnje urejeno:

delter333

Guru
21. maj 2010
1.927
1.626
113
Notranjska
Citat:
Uporabnik Fe3 pravi:
ksz

Pozabi!
Enkrat sem imel viška in sem vložil v delnice namesto na banko. Kljub temu, da je imela d.d. rekorden dobiček in je vse kazalo samo na še boljše, se z delnico ni dogajalo nič. Čez dve leti prodal s pozitivno nulo. Še bolj znana so gibanja delnic tistega sadjarskega podjetja na borzi...

PS: Lahko tudi neseš v igralnico.

Ob trgovanju na slovenskem trgu je mene vedno bolela glava
confused-1.gif

Ne vem za borzo smo res premajhni, par ljudi vse ve in to je to. Zunaj je čisto druga zgodba.