Domofoni v blokih in pokvarljivost le teh

Koliko let uporabljate domofon?

• Skupaj glasov
    51

kapadimul

Fizikalc
10. avg 2007
656
27
28
Dravograd
Pozdravljeni
Že nekaj časa se borimo v bloku, da bi se vgradili domofoni in da se vhod zaklene. Sedaj je blok odklenjen noč in dan. Problem pa nastane, saj se predvsem starejši stanovalci branijo domofonov, saj se menda nonstop kvarijo. V bloku živim 7 let, prej sem živel v hiši. Zatorej vas, ki uporabljate domofone že dle časa prosim za pomoč in sprašujem, kako in kolikokrat se kvarijo, da bi lahko prebivalcem bloka malo omenil izkušnje večjega števila uporabnikov domofonov.

Dodano:
Blok je star ze več kot 40 let in ko so va gradili so na vhosu naredili tablo z zvonci za vsa stanovanja, tako da povezava v vsako stanovanje že obstaja.
Prosil bi še če napišete katera znamka spada med zanesljivejše. Ker bi res rad, da se uredijo domofoni. Z vašo pomočjo bom imel več možnosti, da uspem
cool-1.gif

Nazadnje urejeno:

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.012
113
domofon smo imeli v bloku odkar pomnim. resda se je prva serija nekaj pokvarila in je bil blok nekaj časa brez, dokler ni bila želja po zaklepanju vrat. prej se je šetalo not in ven in s tem problemi, ki lahko iz tega nastanejo. ni šlo toliko za občasne manjše kraje, zganilo se je, ko so se na veliko razpasli raznorazni akviziterji in najedali. kakorkoli, zdaj sigurno že preko 20 let neki osnovni bpt kit za bloke. žičnata zadeva, kar pa najbrž bil problem pri nas, ker so bile vse napeljave že narejene. niti enkrat samkrat problem. še slušalke so trpežne. pri sestri v bloku isto nek bpt za rampo in vhode od leta 2007 BP. imam pa jaz tudi v hiši enako zadevo, ki mi dela 3 leta bp, kmalu se bodo pridružola še dvoriščna vrata. baje zadeva "nepokvarljiva". govorim za žičnate osnovne audio zadeve, kar je za blok puna kapa. bolj kompliciraš z rano raznimi video zadevami, pa preko neta pa drugih stvari, ki niso odvisne samo od doofona, večja je verjetnost komplikacij najbrž.

Nazadnje urejeno:

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
877
63
28
15 let, 0 okvar. Običajna žična slušalka. So nam pa lani vgradili tudi rfid ključavnico, tako da ne rabimo niti ključa več vtikat.
Pri 2 kolegih, več kot 5 let, 0 okvar. Tudi slušalka.

Konec

Guru
Izključen uporabnik
22. avg 2007
1.924
753
113
GO rica
Sicer ni blok ampak dvostanovanska hisa .Domofon Urmet je trenutno ze drugic v okvari v petih letih...uradnega serviserja se caka 2 do 3 tedne..zelo zelo zoprno.

ptil

Pripravnik
11. jun 2012
364
15
18
Pri nas ne vem katera znamka je (je pa dokaj old school celotna zadeva), ampak nam je crknil verjetno mikrofon v slušalki, saj tisti, ki stoji spodaj, ne sliši kaj govorimo na slušalko. S ključavnico pa nikoli ni bilo težav. Edine težave so bile, ko so se sosedovi mulci zabavali z lepljenjem selotejpa čez zvonec sredi noči, pol ti pa tuli dokler ne greš dol odlimat. Ampak za to ni kriv domofon...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Najbolj pametni za noviteto so vedno staroselci, ki pojma o pojmu nimajo..in pol ta glavni,da se bo kvarilo..kr neki..samo da ne bo kaj novega pri hiši.

(čez pol leta pa prehavlit ne morejo kolk je zdaj to komot...)

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
10 let star blok, se redno kvari domofon, sedaj sploh ne popravljajo več. Video zveza se naključno prekine po nekaj sekundah in nimaš sploh čas odpreti vrat spodaj. So kao neki popravljali, pa je čez čaz ponovno isto. Naj bi sedaj morali zamenjati cel sistem, vprašanje če se bo šlo v to. Kao da je nekje problem, da elektrika seka notri in pol skuri določene zadeve
smile-1.gif

kapadimul

Fizikalc
10. avg 2007
656
27
28
Dravograd
Saj v primeru našega bloka bi bila klasika po kablih in samo zvok. Toliko pač, da se lahko oglasiš, ko pozvoni in potem odkleneš vrata. Nobene hude video tehnike itd.
Predvidevam, da je po žicah manjša možnost, da bi prihajalo do takšnih in drugačnih prekinitev.
Ker pa še nimamo domofona in sem prej živel v hiši, prosim vas, ki to že uporabljate, da se razpišete.
Še enkrat hvala za vsak komentar.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.555
1.157
113
Ko sem bil še jaz v bloku, domofon ni nikoli delal, ker so razni "starci" z zobotrebci zataknili tipke pri sebi v stanovanju, da jim ja ne bi kdo pozvonil za reklame, ali kaj podobnega. In tako ni delalo nobenemu. Je bilo tako vezano. Nato je en starec umrl in je bilo 90% manj problemov. Nato so zamenjali komplet domofone, drugače vezali in od takrat dela kot šus. Kar se kdaj zatakne je zatič na vratih, ker je nekdo "vlamljal".

Ta starih domorodcev je bolj malo v blokih pri "zdravi pameti" glede prenavljanja...

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.810
2.607
113
30 let str blok. Domofon star 15 let.
Okvare so hardverske, ker so vloilci! vstopli s pajsarjem.Pokvarili-uničili ključavnico. Sami popravili v bloku.
Nazadnjaških med starcih ni.
Problem- lopovi pritisnejo naključe zvonce in dedoti potem brez preverjanja odprejo vlomilcu vrata.
Predlagam kombinacijo z kamero, da se lopov vidi.

kapadimul

Fizikalc
10. avg 2007
656
27
28
Dravograd
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Če se branijo domofonov lepo na vhodna vrata bunko, odklep in vstop zgolj s ključem. Pa naj se sprehajajo odpirat obiskom
wink-1.gif
Hja saj stari domorodci so tako najprej prišli na idejo s ključem in zaklepanjem, ampak samo ponoči, tam po 22 uri. Proti domofonom so imeli poleg tega, da se "samo kvarijo" tudi to, da pol je pa treba skozi ključ zraven nosit, naslednji stavek pa ustreli, da bi imeli samo na ključ. Saj človek ne ve, kaj naj si misli.

Kako se pa kaj obnese kombinacija ključ in še rfid ključavnica kombinacija?

luka51

Guru
16. avg 2007
14.496
5.790
113
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Če se branijo domofonov lepo na vhodna vrata bunko, odklep in vstop zgolj s ključem. Pa naj se sprehajajo odpirat obiskom
wink-1.gif
Pri nas v bloku je bilo isto. 2 sta pač šetala gor pa dol, ker niso hteli domofona

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.497
7.012
113
Citat:
Uporabnik kapadimul pravi:
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
wink-1.gif
Hja saj stari domorodci so tako najprej prišli na idejo s ključem in zaklepanjem, ampak samo ponoči, tam po 22 uri. Proti domofonom so imeli poleg tega, da se "samo kvarijo" tudi to, da pol je pa treba skozi ključ zraven nosit, naslednji stavek pa ustreli, da bi imeli samo na ključ. Saj človek ne ve, kaj naj si misli.

Kako se pa kaj obnese kombinacija ključ in še rfid ključavnica kombinacija?

rfid imamo tudi mi. se mi pa zdi, da je malce kaseneje prišel, 15 let je pa sigurno, saj že 12 let ne živim tam in sem imela tisti črni disk, ko sem še živela tam. nobenega problema.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.697
9.913
113
40
MB
pri nas rfid špila, je pa bil 1x problem ko ni bilo elektrike par ur, me je pred vrati čakalo par penzionistov, sreča sem imel še hardware ključ
grin1.gif

Generik

Guru
14. maj 2011
3.901
1.279
113
Citat:
Uporabnik geronimo pravi:
10 let star blok, se redno kvari domofon, sedaj sploh ne popravljajo več. Video zveza se naključno prekine po nekaj sekundah in nimaš sploh čas odpreti vrat spodaj. So kao neki popravljali, pa je čez čaz ponovno isto. Naj bi sedaj morali zamenjati cel sistem, vprašanje če se bo šlo v to. Kao da je nekje problem, da elektrika seka notri in pol skuri določene zadeve
smile-1.gif

Sosed?
grin1.gif

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Najbolje se je tehnično pozanimati, kaj lahko !!! Novejši domofoni vsi delujejo na računalniških UTP kablih. Nobena varianta na 2 ali 3 žilnem kablu ne bo delala OK. Lahko povem, za Zupančičevo jamo, da je bil prej star nekaj žilen sistem, pa se je šlo večinoma povsod potem na UTP ožičenje, kar so uvlekli po starih rebrastih ceveh, brez kopanja, na vhodu jasno el. ključavnica, prvotno je bil domofon v prostorih za nabiralnike vmesni prostor, potem smo dali tabloje povsem ven in tam je stikalo in od 7 h do 18h se z tipko pride do nabiralnikov, vsak, naprej v blok ne, po tem času pa niti do nabiralnikov ne, tako brezdomci ne morejo več v blok. No dala se je tudi barvna kamera , po stanovanjih so bile pa 3 variante: ena samo domofon, govor, druga govor in črno bel displaj in tretja govor in barvni dispaly, seveda je kamera v malo večji ločljivosti, da veš kdo zvoni.

Torej premislite vse to in ožičenje in vse te opcije, pri nas je na tabloju tudi cifra monterja in nihče ne sme sam zamenjati napisa priimka na tabloju, pač pa plača cca 6 eur in to enotno uredi vzdrževalec domofonskega sistema za njega.

V ene 10 letih smo imeli samo 1 okvaro same elektro ključavnice, drugo vse dela.

Spajky

Guru
7. jun 2017
2.749
667
113
Obala
Citat:
Uporabnik brane_new pravi:
Problem- lopovi pritisnejo naključe zvonce in dedoti potem brez preverjanja odprejo vlomilcu vrata.
Da to je tudi pri nas problem, pravtako spustijo brez vprašat kdo je razne "prodajalce megle" notri ...
bonk.gif

Pri nas se je v celem bloku pokvaril samo ena stanovanjska enota (se da zamenjat za par deset € slušalko-šel audiočip. in pa ko sem se pred slabim desetletjem vselil sem, je bila zunanja enota "razhajkana". So eni zahtevali zamenjavo, predračun je bil kao 2k€ !!! ... Pa sem vzel šrafciger v roke in spravil v red v eni uri
cheer.gif
(2-3 žični soistem - 2w-audio + vrata. ....

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Najbolje se je tehnično pozanimati, kaj lahko !!! Novejši domofoni vsi delujejo na računalniških UTP kablih. Nobena varianta na 2 ali 3 žilnem kablu ne bo delala OK.

Glej tole ne bo držalo. Obstaja več različnih variant. In tudi na 2 zilnih kablih prav lepo deluje domofon z barvno kamero, slusalko in odpiranjem. Sem dobra 3 leta nazaj to delal na 50 stanovanjih in do danes brez okvare. Urmet pa dobavitelj materiala.

Je pa vse odvisno od zelja in odstojecega ozicenja. Tako da takole brez ogleda je tezko predlagati kaj izbrati.
Zelo veliko pa he odvisno tudi od monterja. To kar sem jaz ven jemal na 7 let starem bloku je bila res katastrofa zvezano. In pred menjavo ni nikoli delalo ok. Vedno kaksne prekinitve, slaba slika, neodpiranje vrat. Se dobro, da je nakoncu strela poskrbela in pokoncala sistem.