Domače kislo mleko (jogurt), sadni jogurt

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ker nimam boljšega izraza za to kar delam bo kar domač sadni jogurt (sadno kislo mleko se ne sliši ravno najboljše). S postopki nimam težav, na koncu pride ven zelo uporabna in okusna hrana. To kar me teži pa je, da je proizvod hudo tekoč. Že kislo mleko ko se ga zmiksa je tekoče, ko se doda še kakšno sezonsko sadje pa pa je stvar samo še bolj tekoča.
Sem poskusil že s prahom za zgoščevanje iz Hoferja, pa se ni najbolj obneslo. Proizvoda seveda ne morem pregrevat, drugače bi dal not jedilni škrob. Na pamet mi pade samo še želatina, pa še to moram segret da se stopi. To bi naredil na manjšem delu jogurta ali sadja, pa pol zmešal vse skupaj. Ampak mi ni preveč všeč. Ali obstaja kakšna drugačna metoda, ki ne zahteva gretja?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Kaj sploh delaš? Jogurt ali kislo mleko?!
grin1.gif

Za jogurt če uporabiš pravo kulturo dobiš lahko čisto trdo maso, pri kislem mleku je enako če uporabiš prave kulture (= ne pa divjih kultur iz zraka). Končen produkt je v vsakem primeru jogurt (trdo kislo mleko=jogurt)! Pogoj je tudi da je mleko "polno" in da ni homogenizirano.

Skratka za uspeh priporčam uporabo pravih kultur in ne nekaj "na pamet", s tem mislim da lahko dokaj uspešno tudi nadziraš gostoto četudi je surovina malce različna od primer do primera (recimo domače mleko).

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Narobe misliš. Delam pa divje kislo mleko (dober izraz
aplauz.gif
). In ne boš verjel, tudi to ima trdo meso. Ampak ko zadevo zmiksaš rata tekoča, ko se doda še sadno kašo pa se nič ne popravi.

Sem gledal malo deklaracije sadnih jogurtov, pa se tam omenja nek guar gumi. Kaj je to za ena žvau in kje se to da dobit?

(vzami v trgovini jogurt - čvrsti - pa ga doma zmiksaj s sadjem. poročaj kaj boš dobil)

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Sem tudi to že delal pa ni bistvene razlike. Poleg tega se mi fržmaga metat stran sirotko ...

Hec je, da ko kislo mleko miruje, je po celi globini "čvrsto", nikjer ni vode. Ko ga pa začneš jemat ven iz posode se pa sirotka začne izločat iz "mesa". zanimivo ...)

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Imam domače mleko.

Pa tudi iz kupljenega mleka se da naredit čisto normalno kislo mleko, le na začetku je treba dat notri prave kulture (po utiševalčevo
grims-1.gif
). Jaz sem to naredil tako, da sem par žlic prejšnje šarže kislega mleka zamešal v sveže kupljeno. Rezultat je bil čisto v redu. Zadeva se loči samo po smetani - iz kupljenega je smetana bela (no, umazano bela), iz domačega pa je bolj rumenkasta. Razlika v mlečni maščobi naredi svoje, predpostavljam.

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Kot gostilo se uporablja E412 - guar gumi ali pa E410 - gumi iz zrn rožičevca. Če greš kaj na morje lahko dobiš ta rožičevec, mislim da tudi poleti enkrat rastejo plodovi! (samo ne vem če deluje brez ekstahiranja tele gumi surovine)
zmaga.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Hvala.

Bom zamešal malček rožičeve moke. Deluje tudi kot sladilo. Na tole pa nisem pomislil, očitno
zmaga.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
No, če koga zanima imam rezultate različnih variant zgoščevanja domačega sadnega kislega mleka.
Torej nabavil sem tri variante želatine
1. navadna želatina v lističih (potrebno namočit, ožet in raztopit v topli tekočini)
2. želatina fix (prah)
3. želatina v prahu
4. rožičeva moka

Najboljše se je kajpak obnesla klasika, torej št. 1, enako dobro tudi št.2, dobro (čisto uporabno tudi št. 3, dočim je št 4 presegla moja pričakovanja (kdo bi si mislil, da je utiševalec uporben
grims-1.gif
). Edina minusa pri rožičevi moki sta, da je relativno grobo mleta (v ustih se še nekaj časa valjajo delci rožiča) in da v mešanici popolnoma prevlada okus rožiča. Res pa je da sem dal relativno veliko moke, tam ene 100 g na dobre pol litra brozge.

Za naslednjo rundo bom poskusil še s pektinom. Če me spomin ne vara je treba tudi to zadevo pregret, da naredi svoje ...

Se pa priporočam za ideje kje dobit ta guar gumi, če se ga sploh da ...

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Narobe misliš. Delam pa divje kislo mleko (dober izraz
aplauz.gif
). In ne boš verjel, tudi to ima trdo meso. Ampak ko zadevo zmiksaš rata tekoča, ko se doda še sadno kašo pa se nič ne popravi.

Sem gledal malo deklaracije sadnih jogurtov, pa se tam omenja nek guar gumi. Kaj je to za ena žvau in kje se to da dobit?

(vzami v trgovini jogurt - čvrsti - pa ga doma zmiksaj s sadjem. poročaj kaj boš dobil)
upam da tega divjega ne delaš po postopku daš na okno za dva dni. tako se tega ne dela. če daš malo kislega mleka v sveže mleko je v redu v kolikor si kupil dobro domače kislo mleko.

zakaj pa mora biti gosto? če piješ ni čisto vseeno če je tekoče? če bi dodajal kulture (kulture - bakterije - ni izraz samo po utuševalčevo) bi z določeno količino lahko rehuliral trdoto, se pa dodaja mislim da koruzni škrob za bolj trdo. vsaj v jogurtih je tako - domačih. kislega mleka pa ne kupujem.

no sicer pa kakšne male domače mlekarnice ki prodajajo mleko večkrat tudi delajo kislo mleko.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Delam točno tako, da dam na okno. No v omaro, ker imam polno hišo mačkov in bi do jutra izginilo vseh 4 litrov
evil.gif

Kaj pa bi bilo s tem postopkom narobe?
Kislo mleko dam v svežega samo, če ga imam priroki oziroma če delam verižno. To pa pri količini omenjeni zgoraj ni ravno potrebno. Mleko je direkt izpod krave, še toplo. Kulture ne vem zakaj bi kupoval, poleg tega jih niti ne grem iskat. V moji bližini ni nobenega sirarja, zadruga tega nima torej si ne kompliciram življenja več kot treba. Poleg tega mi je okus kislega mleka čisto v redu (je malenkost specifičen za tiste ki so vajeni jogurta ali trgovinskega kislega mleka).
Gosto hočem imet zato ker si zmišljujem
grims-1.gif

Sem pa ravno danes razmišljal, da bom v naslednji turi poleg pektina poskusil še s škrobom (jedilnim) ali pa eno fino moko. Da vidim ... Ugotavljam pa da tole afnanje z dodatki vpliva na denarnico in pod črto domače kisanje ne prinese kakšnega finančnega dobitka (no, malo že).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Če vnašaš kulture iz zraka je uspeh odvisen bolj od sreče kot pa od česa drugega. "Kulture", primarno za tvoje potrebe so to mlečnokislinske bakterije, so namreč precej raznolike in kot take v procesu fermentacije puščajo različne končne produkte. Zato imaš verjetno kdaj bolj kislo mleko, kdaj pride celo grenko, sladko ipd.

Pa poleg tega noter v mleko poleg dobrih mlečnokislinskih bakterij padejo tudi kakšne kvasovke, plesni, itd., kar lahko predstavlja tveganje za zdravje.

Torej to kar ti dobiš ven je "divje kislo mleko" ki vsebuje več sevov različnih bakterij, ene dajejo dober okus, ene slab, vmes še kakšna kvasovka naredi malo alkohola ali pa plesen doda grenkobo! Skratka ti piješ cel živalski vrt malih organizmov!
grin1.gif

Kulture so pa specialne kolonije mikororganizmov, ki so pravega renomeja in imajo poznane lastnosti ob fermentaciji. Ker imajo poznane lastnosti tako z njimi ne moreš falit in končni proddukt bo vedno enak. Načeloma če skrbiš malo za higieno lahko samo prvič uporabiš "kupljeno kulturo" ki jo lahko požanješ tudi iz nekega komercialnega kislega mleka, nato samo skrbiš da dodajaš enako kulturo v ustrezno "sterilno" mlečno osnovo. Pa hitreje kot se kulturna kultura namnoži manj možnosti je da pride do barbarskih hord ki ti potem pokvarijo original kulturo (= temperatura na kateri se izvaja "kisanje" je dosti pomembna).

Sicer tudi z divjimi kulturami ni nič narobe (dobro če začne smrdet po gnilih jajcih pomeni da je neka bakterijska okužba in je pametno zavržt vse skupaj), problem je ker je težko dosegat vedno enako kvaliteto okusa in konsistenco.

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Kulture za kislo mleko so prisotne v vsakem okolju v zraku. Torej v Ljublajni in npr. Tolminu so to različne kulture a še vedno prisotne v zraku. Če se dela zadeva pri nekih normalnih pogojih in v sterilni posodi potem je kislo mleko kvalitetno, dobro in pač ni jogurt - da razčistimo. Jogurt se dela is pasteriziranega mleka in z dodatkom kultur. Pri jogurtih so kulture tiste, ki delajo različne jogurte. Kislo mleko pa je čisto naraven rezultat in ne rabi dodajanja kultur. Je pa potrebno svoje kislo mleko (ali kulturo) vzgajati. Če začnemo iz nule bo to bolj redko in trajalo bo dlje. Vsaka naslednja runda z dodatkom ene žlice od zadnje runde bo ojačala to našo lokalno kulturo. Predvsem se to pokaže v hitrosti kisanja do končnega rezultata. Včasih so rekli, da je dobro uporabljat tradicionalne klasične lončene posode, ker je vedno prisotna še kultura od prej. Predlagam pa, da se raje vsakič uporabi steklen kozarec, ki se prej sterilizira(strojno pranje) in se novi rundi doda žlica od stare. Presenečni boste, da kislo mleko v hladilniku lahko zdrži neverjetno dolgo. Tudi 3 mesece. Če bo zrasla gor kaka plesen je to lahko le plemenita plesen, načeloma pa je tudi takrat še užitno. No....ne da bi sicer zdržalo kdaj dlje od 2 dni preden ga zmanjka
cool-1.gif

Na kratko, ne iskat zelo trdega kislega mleka, ker ga ni in si ga raje premiksajte in poleti uživajte kot super ohladilno pijačo. Mešan z vodo in rahlo osoljen je pijača v Turčiji zraven kebaba - pri nas pa paše zraven roštilja, ko šus.
Za čvrsto zadevo pa raje naredite jogurt. Je malo več dela samo je tud full dobro. Za sadni jogurt si na dno posidice dodajte žlico domače marmelade ali pač sadne kaše in premešajte šele, ko je jogurt že strjen. Pa brez gustinov, želatin in ostalih dodatkov. Ni treba, le mleko naj bo polnomastno, če vam zdravje dopušča. Kulture pa porabite iz kake activie in podobnih jogurtov, pa boste hitro dobili dober domač jogurt.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ja, če delaš na divje rezultat ni vedno enak. In ne boš verjel ampak ponavadi se kislo mleko sfiži okrog prazne lune, najlažje in najhitreje skisa pa okrog polne (al je obratno, sem že pozabil
17758-icon_confused.gif
).
In jaz niti ne iščem vedno enakega okusa/rezultata, ker to itak prekrijem s sadjem in po potrebi (ponavadi kar ja) z dodanim cukrom ali medom.

Če bi se lotil pa kakšnih specialnih sirov, pa bi gototvo iskal sirila. Za to kar delam jaz jih ne potrebujem.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Mater, cel ekspoze. Sicer nič narobe, več ali manj je vse res kar si spesnil. Ampak tole malce čudno izpade v temi v kateri sprašujem kako zgostiti domače kislo mleko. Jogurtne kulture tega definitivno ne naredijo. Poskusi doma, boš videl da ne.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Kaj naj ti rečem, izkušnje pravijo drugače. Mislim glede razlike v čvrstosti. Ja jogurt je malenkost bolj čvrst, ampak za to kar bi jaz rad je te razlike občutno premalo...

Dober link ...
nahrung002.gif

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Si kaj poizkusil delat kremast jogurt z dodatkom smetane, ali pa če malo pobrskaš, kako se naredi grški jogurt?

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Sem. Vrag splava na vrh. Kdo bi si mislil, maščoba da plava
cheer.gif
Najbrž bi moral dodat še kakšen emulgator, lecitina nisem imel ravno pri rokah ...